GündemKöşe Yazıları

İmmun Sistemi Güçlendiren Takviyeleri Bir De Benden Dinleyin!

İmmun Sistemi Güçlendiren Takviyeleri Bir De Benden Dinleyin!

Prof. Dr. Nilay Şahin

Maalesef kovid pandemisiyle birlikte vücut direncimizin yüksek olmasının gerçekten ne kadar önemli olduğunu gördük. O nedenle hep vücut direncimizi yani immün sistemimizi arttıran bir takım desteklere yöneldik hepimiz. Peki hangi destekler bunlar? İşte hepsini şöyle bir güncel literatürler ile birlikte özetleyelim.

İlk sırada elbette vazgeçilmezimiz D vitamini var. Bu vitaminin takviyesi grip, alerjik astım, hepatitler ve daha pek çok enfeksiyon durumunda güçlü bir destekçidir. Bir diğer destek tedavisi de çinkodur. Çinko akciğer enfeksiyonlarında çok başarılı bir takviyedir. Gerçekten immün sistemi çok da iyi destekleyen bir elementtir. Elbette immün sistemi destekleyen önemli vitaminlerden biri olan C vitaminini de unutmayalım. Bu vitamin vücutta anti-oksidan etki yaratarak oksitadif stres sonucu gelişen zararlı maddelerin uzaklaşmasına yardımcı olur.

Özellikle gribal enfeksiyonlar için önemli bir takviye olan C vitamini sadece erişkinler için değil çocuklar için de önemli bir takviyedir. Kovid gibi ciddi geçirilen enfeksiyonlar da damardan verilen yüksek doz C vitamininin hastalarda gerçekten iyileşmeyi hızlandırdığı yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Bir diğer takviyemiz de mürverdir. Bu takviye özellikle viral enfeksiyonların neden olduğu üst solunum yolu şikayetlerinin azalmasına ve grip semptomlarının hafiflemesine yardımcı olabilmektedir. Ancak öte yandan mürverin bazı yan etkileri bulunduğu için dikkatli kullanmak gerekir. Elbette sadece mürverin değil tüm destek tedavilerinin yan etkileri olabileceğini unutmamak gerekir.

***

Sarımsak, zencefil, ekinezya da bağışıklığı güçlendirici özelliği olan takviyelerden yine birkaçıdır.

Özet olarak piyasadaki birçok takviye, bağışıklık sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Çinko, mürver ve C ve D vitaminleri, bağışıklık geliştirme potansiyelleri için araştırılan maddelerden sadece birkaçıdır. Bununla birlikte, bu takviyeler bağışıklık sağlığı için küçük bir fayda sağlasa da, sağlıklı bir yaşam tarzının yerine kullanılmamalıdır. Besin açısından yoğun, dengeli bir beslenmeyi hedeflemek, yeterince uyumak, düzenli fiziksel aktivitede bulunmak ve sigara içmemek (veya sigara içiyorsanız bırakmayı düşünmek), bağışıklık sisteminizi sağlıklı tutmanın ve hastalıklardan korunmanın en önemli yollarından bazılarıdır. Bir takviyeyi denemek istediğinize karar verirseniz, bazı takviyeler belirli ilaçlarla etkileşime girebileceği veya bazı insanlar için uygun olmadığı için önce bir sağlık uzmanıyla konuşmalısınız. Ayrıca, bazıları antiviral özelliklere sahip olsa bile, bunların herhangi birinin kovid-19’a karşı koruma sağlayabileceğine dair hiçbir bilimsel kanıt olmadığını unutmayın.

Herkese iyi bir vücut direnci, sağlıklı bir ömür dilerim…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu