GündemKöşe Yazıları

İyi Kul İdi. …

İyi Kul İdi. …

“Ey iman edenler! Hepiniz topluca barış ve güvenliğe (İslâm’a) girin. Şeytanın adımlarını izlemeyin. Çünkü o, size apaçık bir düşmandır.”Bakara 208

Suheyb-i Rûmî ra,  asıl ismi, Suheyb bin Sinan bin Mâlik en-Nemrî dir. Peygamberimiz sav bir rivayette

“Suheyb ne iyi bir kuldur”  buyurmuştur . (İbni Sad, III, 228)

Diğer bir hadiste ise

9“İslâm’da önde bulunanlar dörttür. Ben Arabın, Suheyb Rûm’un, Selmân Faris’in, Bilâl de Habeş’in önde bulunanıdır” buyurmuştur.

Suheyb-i Rûmî ra Nemr İbn-i Kasıt kabilesinden Arabiyyu’l-asıl ise de Rum içinde  bulunmalarından lisanları Rumcaya çalardı.

“İnsanlar arasında Allah’ın rızasını kazanmak için canını verenler vardır. Allah kullarına karşı şefr katlidir.” (Bakara, 207) Ayet-i kerimesi Suheyb-i Rûmî hakkında nazil olduğu rivayet edilmiştir.(İbni Kesîr, I, 360-361)

Suheyb ra Mekke’den Medine’ye hicret etmek ister. Kureyş müşriklerinden bir grup  peşine düştüler, beraberinde olan arkadaşlarını öldürdüler. Suheyb’in yanında bir torba dolusu ok vardı. Aynı zamanda attığını isabet ettiren bir insandı. Kureyşîlere dedi ki:

“Ey Kureyşîler! Siz iyi bilirsiniz ki ben sizden daha iyi bir atıcıyım. Yemin ederim ki ben okumu atınca, insanın kalbine saplarım. Yine yemin ederim ki benim torbamdaki bütün okları atmadıkça siz bana yaklaşamazsınız. Oklarım bitince de kılmcımla vuruşurum. Sonra siz istediğinizi yapınız. Benim sizin aranızda olmam katiyyen size faide vermez. Ben ihtiyar bir insanım. Benim malım Mekke’de evimdedir. Siz oraya dönün malımı alın. Beni İslâmiyet ile başbaşa bırakın” der.

***

Onlar da bırakdılar. Süheyb ra  Medine’ye varınca Hz. Ebûbekir ra ile karşılaşdı. Hz. Ebûbekir ra  Suheyb ra’e,

“Ya Suheyb alışverişin kazançlı oldu” buyurdu.

Suheyb ra “Ne var ya Ebubekir?” diye sorunca

Hz. Ebû Bekir ra onun hakkında nazil olan  ayet-i kerimeyi (Bakara,207.ayet) haber verdiği zaman, Suheyb ra çok sevinir hamd ve şükür eder.

Süheyb ra   Bedir, Uhud ve Hendek ve bütün savaşlara katılmıştır. Hz. Ebû Bekir ra ve Hz. Ömer ra dönemlerinde onlardan itibar görmüştür. Hz. Ömer ra onun sözüne değer verir, kendisine güvenirdi. Hz. Ömer ra vefat etmeden önce devlet işlerini yürütmek ve mescidde namaz kıldırmak için Süheyb ra vekil bırakır; vefat edince cenaze namazını Suheyb kıldırdı. Üç gün süren halife seçimi ve yeni halifeye biat sürecinde mescidde imamlık görevini ifa eder. Hz. Osman devrinde çıkan ve Hz. Ali döneminde devam eden fitne olaylarında tarafsız ve yatıştırıcı bir rol üstlenmeye çalıştı. Suheyb ra Şevval (Mart 659) Medine’de vefat eder, cenaze namazını Sa‘d b. Ebû Vakkās kıldırır,  Cennetü’l-bakī‘ye defnedilir

Rabbimiz bizlere ve tüm inananlara Süheyb ra gibi olmayı nasip eylesin. ..

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu