Köşe Yazıları

KATİL VİRSÜLERİN TARİHİ

Prof. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.profdrnilaysahin.com

prof.dr.nilaysahin-instagram

Yaklaşık dört aydır dünyanın savaştığı korona virüs umarım daha fazla dünyaya ve elbette ki ülkemize zarar vermeden biter. Maalesef virüslerle olan geçmişimize bakınca insanlığın daha önce bu ufacık şeylerden ne kadar müzdarip olduğunu görüyoruz. Size biraz hayatımıza kabus gibi giren visürlerden bahsetmek istiyorum. 

İlk olarak size Marburg virüsünü anlatmak istiyorum. Bu virüste 1967 yılında maymundan insana geçen ve ilk olarak Almanya’ da görülen bir virüstü. Ateş ve organ yetmezliği yaparak pek çok insanın ölümüne neden oldu.

Yine çok popüler olan ve dünyada İspanyol gribi olarak adlandırılan en ölümcül grip salgını 1918’de başladı ve dünya nüfusunun% 40’ını etkileyerek tahmini 50 milyon insanı öldürdü. 1956’da Çin’de ortaya çıkan ve 1958’e kadar süren bir başka grip salgını ise dünyada yaklaşık 2 milyon kişinin ölümüne yol açmıştır.

Gripler dışında ishal yapan bazı virüslerde hayatın akışını insanlar için özelliklede 5 yaş altı çocuklar için kötü etkilemiştir. Dünya Sağlık Örgütü, dünya çapında 5 yaşından küçük 453.000 çocuğun 2008 yılında rotavirüs enfeksiyonundan öldüğünü bildirmiştir. Ancak aşıya giren ülkelerde rotavirüs ölümlerinde keskin düşüşler olduğu bildirilmiştir.

Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Gündemde ki koronavirüs ise bunu yaşayan Çin gibi devletlerde kontrol altına alınmaya başlanmıştır. Bu başarının en önemli nedeninin ise teması azaltma yani evde kalarak çok insanla temas etmemekle ve özellikle el hijyeni ile olduğunun altı çizilmiştir.

Bu nedenle bizler de hayati ve zorunlu olmadıkça kendimiz ve sevdiklerimiz için evde kalmaya, az temasa özen göstermeye çabaya harcamalıyız.

Herkese sağlıklı ve dikkatli bir ay olmasını diliyorum…  

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu