Gündem

Kent Kimliği Yok Olmadan!

TMMOB Mimarlar Odası Balıkesir Şubesi Başkanı Ali Özerk, Altıeylül ve Karesi 1\5000 Ölçekli Revizyon ve İlave Nazım İmar Planı hakkında yaptığı basın açıklamasında kültür miraslarının tehdit altında olduğunu dile getirdi.

 

 

 

TMMOB Mimarlar Odası Balıkesir Şubesi Başkanı Ali Özerk, 1\5000 Ölçekli planda yer alan bazı bölümlerin kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

 

‘Mimarlık Mirası Yok Ediliyor’

TMMOB Mimarlar Odası Balıkesir Şubesi Başkanı Ali Özerk, Ekonomi ve kentleşme politikaları sonucunda kültürel mirasın zarar görmekte olduğunu söylediği açıklamasını şu sözlerle sürdürdü; ‘Günümüzde özellikle büyük ölçekli imar planı değişiklikleri, bayındırlık projeleri, kentsel dönüşüm ya da kötü restorasyon uygulamaları gibi müdahalelerle bir çok kültür varlığının özgün kimliğini koruyarak varlığını sürdürmesi imkansız hale gelmektedir. Kültür mirasının temel bileşenlerinden olan ‘Mimarlık Mirası’ yok edildiği ya da tanınmaz hale getirildiği zaman kültür tarihimizde yeri doldurulamayacak bir boşluk bırakmakta ve bizi de geçmişi olmayan kimliksiz bireylere ve topluma dönüştürmektedir.’

 

‘Yasal Müdahalelerde Bulunuyoruz’

Yanlış imar planı değişikliklerinde yasal yollara başvurduklarını söyleyen Başkan Özerk, ‘Mimarlar Odası olarak mimarlık mirasının doğal ve kültürel çevre ile birlikte bir bütün olarak korunması için uzun yıllardır yoğun çaba harcamaktayız. Gerek yasal alandaki yanlış imar planı değişiklikleri, yanlış düzenlemeler gerek çeşitli kentlerimizdeki yanlış koruma karar ve uygulamaları, Mimarlar Odamız tarafından izlenmekte ve davalar aracılığıyla yasal müdahalede bulunulmaktadır. Buna paralel olarak STK eylemliliği ile de toplumsal platformda duyarlılık geliştirilmeye çalışılmaktadır’ ifadelerini kullandı.

 

‘Yeri Doldurulamayacak Bir Boşluk’

1\5000 Ölçekli Revizyon ve İlave Nazım İmar Planı içerisinde birçok noktada eksikler bulunduğunu söyleyen Mimarlar Odası Başkanı Ali özerk şu ifadeleri kullandı; ‘ Balıkesir İli Altıeylül İlçesi sınırları içerisinde 1\5000 Ölçekli Revizyon ve İlave Nazım İmar Planı ve Karesi İlçesi sınırları içerisinde kalan 1\5000 Ölçekli Revizyon ve İlave Nazım İmar Planlarının, Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisinin 28.02.2017 tarih ve 306 sayılı kararı ile uygun olduğuna karar verilmiş olan imar planı değişikliğinde ne yazık ki Balıkesir kent merkezindeki birçok Mimarlık Mirasımızın yok edildiği, yeri doldurulamayacak bir boşluk bırakarak kimliksiz kentlere dönüştürüleceği görülmektedir.’

 

‘Yok Sayılmasını Uygun Bulmuyoruz’

Söz konusu imar planı değişikliklerinin kültürel mirasın yok sayılarak uygulanmasını doğru bulmadıklarını söyleyen Mimarlar Odası Balıkesir Şube Başkanı Ali Özerk, ‘Altıeylül Ortaokulu’nun bulunduğu alanda yapılan değişiklikte mevcut imar planında park ve eğitim alanı olan Balıkesir’in en eski okullarından olan Altıeylül Ortaokulu’nun kent halkı tarafından hiçbir talep ve gerekçe olmaksızın ticaret-konut alanı olarak planlandı. Eski Sosyal Sigortalar Pasajının yapıldığı alanda yapılan mevcut imar planındaki düzenlemelerde kent halkı tarafından hiçbir talep ve gerekçe olmaksızın özel proje alanı olarak planlanmıştır. Eski Pamuklu Dokuma Fabrikasının bulunduğu alan ticaret-resmi kurum- konut alanı olarak planlanmıştır. Bu yapılar mimarisi ila akıllarda kalan çevresine-tarihine saygılı yapılardır. Yapıldığı dönemin mimari kültürünü yansıtan kentin kimliğini belgeleyen bu yapıların yok sayılarak yapılan imar planı değişikliğini uygun bulmuyoruz’ ifadelerini kullandı.

 

‘Kent Mirası Yok Edildi’

Başkan Özerk, ‘Yıllar önce yıkılan Anafartalar Caddesi üzerindeki Salih Tozan Sineması\Vali Konağı Binası, Şehir Kulüp Binası, 2005 yılında yıkılan 1950’li yıllarda yarışma projesi ile yapılmış olan Kervansaray Oteli Binası gibi her biri ayrı mimari özellikte olan bu yapıların yıkılması sonucu mimarlık mirasının, kent kimliğinin yok olmasına neden oldu. Salih Tozan Kültür Merkezi Binası, Devrim Erbil Müze Binası, Eski Sümerbank Binası, Gazi Okulu Binası, Eski Tekel Binası, Orman Müdürlüğü Binası gibi korunmuş olsalardı Balıkesir kent merkezi kimlikli tarihine kültürüne sahip çıkan bir kent olarak belki de dünya kentleri arasında yer alacaktı’ ifadelerini kullandı.

 

Nihan Merve Yılmaz

 

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu