Köşe Yazıları

Kramplar Geçer Mi?

Kramplar Geçer Mi?

Geçen hafta size krampın ne olduğunu ve neden geliştiğini anlatmıştım. Bu haftada sizlere bu sıkıntılı durumun tedavisinden bahsetmek istiyorum.

En başta her gün bol miktarda sıvı tüketin. Sıvı kaslarınızın gevşemesine yardımcı olacaktır. Çünkü kas hücreleri yeterli sıvısını alırsa kendini daha huzurlu hissedecektir.

Eğer gün içinde kaslarınızı çok kullanamadıysanız, hareketsiz kaldıysanız lütfen kaslarınızı gerin, küçük germe egzersizleri yapın. Özellikle yatmadan önce bunu yapmanız gece kramplarının önüne geçecektir. Örneğin yatmadan önde birkaç dakika bisiklet sürmek gece kramplarını ciddi şekilde önleyebilmektedir.

Yapılan germe egzersizleri öncesi hatta ilgili kas üzerine koyulan sıcak havlu veya paketler kişinin hem daha rahat germe egzersizi yapmasını hem de krampın daha az gelişmesini sağlayacaktır. Bazen sıcak yerine soğuk uygulamada tercih edilebilir. Bu kişinin durumuna göre önerilmektedir.

İlaç takviyesi tamamen krampın neden geliştiği ile ilişkilidir. Eğer bir bel sorunu nedeniyle kramp görülürse çok farklı, bir damar sorununa bağlı kramp gelişirse daha da farklı bir ilaç tedavisi önerilir. Ancak genel olarak kalsiyum ve magnezyum takviyeleri bu hastalara verilmektedir. Fakat burada altını çizmek isterim ki bu ilaçlar mutlaka hekim kontrolünde verilmelidir. Nasılsa vitamin zararı yoktur alayım demek büyük hata olur. Yine bazı besinlerde krampları önleyici veya azaltıcıdır. Bu besinlere örnek verecek olursam da; avakado, fındık ve badem gibi kuruyemişler, balık ki özellikle somon, süt, yeşil sebzeleri verebilirim.

Hepinize mutlu haftalar…

Prof. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.profdrnilaysahin.com

prof.dr.nilaysahin-instagram

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu