Köşe Yazıları

Sanki Kıyâmet Kaçışı

Sanki Kıyâmet Kaçışı

“Kulakları sağır eden o ses geldiğinde, 0 gün kişi kardeşinden, annesinden, babasından, eşinden ve çocuklarından kaçar. 0 gün her kişinin işi başından aşkındır. 0 gün bir takım yüzler ışık saçar; güleçtir, müjde almıştır. Bir takım yüzler de o gün toza toprağa bürünmüş; kapkara kesilmiştir. İşte bunlar inkarcılardır, günahkârlardır.” (Abese, 80/33-42)

Kıyamet ve âhiretten bir kesitin son derece canlı bir tasvirini veren sûrenin bu son âyetleri, dünya hayatının geçici zevk ve tasalarını aşıp varlığının anlamı, değeri, amacı ve akıbeti üzerine düşünebilme seviyesine ulaşmış her insanı sarsıcı gerçeklerle yüz yüze getirmektedir.

Kıyamet gününde evrende meydana gelecek olan olaylar korkunç sesler çıkaracağı için ona

İlgili Makaleler

“Kulakları sağır eden o ses geldiğinde,”Abese,33. Kıyamet kopma anında dünyada meydana gelecek sese  âyette “sâhha” adı verilmiştir.

Tefsîrlere baktığımızda  Kıymet günü  geldiğinde aralarında akrabalık bağı bulunanların birbirinden kaçışının sebebi çeşitli şekillerde izah edilmiş ve her asırda o günün bilgileri ışığında yorumlanmıştır.

1)Kıyamet olayları herkesi dehşete düşüreceği için o ortamda insanların birbirini düşünmeleri mümkün değildir; herkes kendi başının derdine düşer.

2) Akrabalıktan doğan haklarını isteyecekleri endişesiyle insanlar birbirinden kaçarlar.

3)Kişi, akrabaları onun içinde bulunduğu sıkıntılı durumu görmesin diye onlardan kaçar. Onların kaçmalarının bir nedeni, kendisine bir fayda verememeleri ya da üzerindeki herhangi bir sıkıntıyı giderememeleri olacaktır. Nitekim Hz. Allah cc Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurmaktadır. “O günde hiçbir mevlâ (dost, akraba)nın mevlâsına bir faydası olmaz.” (Duhan, 41) Kişi onların acizliklerini, çarelerinin azlığını açıkça göreceği vakit, onları bırakıp bütün bu sıkıntılarını açıp, kederlerini giderecek kimseye doğru kaçacaktır.

Başka bir surede Hz. Allah cc bize Kıymet halini şöyle anlatıyor.

“ Birinci üflemenin (kâinatı) sarstığı, onu ikinci üflemenin takip ettiği gün, işte o gün yürekler kaygıdan oynar, gözlerini korku bürür.”Naziat,6-9

Hz. Aişe ra anlatıyor.  “Ben Resulullah sav’in, “İnsanlar kıyamet gününde yalınayak, çıplak ve sün-netsiz olarak haşrolunacaklardır.” buyurduğunu işittim ve dedim ki: “Ey Allah’ın Resulü sav kadınlar ve erkekler bir arada haşrolacaklar ve birbirlerine de bakamayacaklar mı ” Resulullah sav “Ey Aişe, orada durum, birbirlerine bakmaya imkan vermeyecek kadar dehşetlidir.” Buyurdu. Müslim, Cennet, 56;  Nesei, Cenaiz, 138

Rabbimiz bu virüs nedeniyle bizlere sanki Kıymeti en açık  şekilde anlatıyor. Birinci dalga ikinci dalga derken bizler en yakın ana -baba, kardeş, oğul ve en çok sevdiğim dediğimiz insanlarla aramıza mesafe koymak veya kaçmak zorunda hissediyoruz. En zengin de aynı en fakir de aynı herkes kendi nefsinin yani başının çaresi ile dertlenmektedir.

Rabbimiz bizlere ve tüm inananlara ibret alıp hakikî  iman sahibi olmayı nasip eylesin. ..

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu