Köşe YazılarıHüseyin Yıldırım

Sekiz Kapıdan Giriş…

Sekiz Kapıdan Giriş…

 

Bismillâhihirrahmanirrahim

“ Ey iman edenler! Namaza kalkacağınız zaman yüzlerinizi, dirseklere kadar ellerinizi ve -başlarınıza mesh edip- her iki topuğa kadar da ayaklarınızı yıkayın. Eğer cünüp iseniz iyice yıkanarak temizlenin. Hasta olursanız veya seferde bulunursanız veya biriniz abdest bozmaktan (def-i hacetten) gelir veya kadınlara dokunur (cinsel ilişkide bulunur) da su bulamazsanız, o zaman temiz bir toprağa yönelin. Onunla yüzlerinizi ve ellerinizi meshedin (Teyemmüm edin). Allah size herhangi bir güçlük çıkarmak istemez. Fakat o sizi tertemiz yapmak ve üzerinizdeki nimetini tamamlamak ister ki şükredesiniz.”Mâide, 6

İlgili Makaleler

Hz  Ömer  İbni Hattâb ra’den rivayete göre, Peygamberimiz sav buyurmuşlardır,

“Sizden biriniz güzelce abdest alır –onu tastamam yapar– sonra da: Eşhedü en lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh. Ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve resûlüh, derse, o kimseye cennetin sekiz kapısı açılır. O da dilediği kapıdan girer.” (Müslim, Tahâret 17.; Ebû Dâvud, Tahâret 65; Tirmizî, Tahâret 55; İbni Mâce, Tahâret 60)

Tirmizî’nin rivayetinde ilave olarak;  “Allahümme’c‘alnî mine’t-tevvâbîn ve’c-alnî mine’l-mütetahhirîn” duası da vardır.

Peygamberimiz sav  abdest  (taharet ) hadislerinde genellikle abdest alan kimseden bahsederken, “abdestini güzelce alan”, “abdestini yerli yerince alan”, “dört başı mamur abdest alan ve abdestini tastamam alan” gibi nitelemelerde bulunduğu görülmektedir.

Başka bir ifadeyle  ibadetler başta olmak üzere, bütün davranışlarımızda muhsin olmak yani  dört başı mamur hareket etmeyi öğrenip, bunu hayat tarzı haline getirmemiz gerekmektedir. Çünkü ibadetlerini tam ve kâmil olarak yapmayan fakat baştan savma kabilinden geçiştiren bir kimsenin, hayatında ciddî davranması ve düzenli olması beklenemez. Denilmiştir ki Hz.  Allah cc  ile muamelesi düzgün olmayanın, insanlarla münasebeti de düzenli olamaz.

Abdestin sonunda kelime-i şehâdet getirilmesi, ibadetin  ihlasla ve sırf Hz. Allah cc  için yapılan bir davranış olduğuna, görünen ve görünmeyen pisliklerden uzuvları temizledikten sonra, kalbin de gizli şirkten ve riyadan temizlenmesine işaret sayılmıştır.

Abdesti, farzlarına, vâciplerine, sünnetlerine ve edeplerine riayet ederek almak tavsiye  edilmektedir. Ayrıca  Abdest alan kimsenin, abdestini bitirince kelime-i şehâdet getirmesi ve sünnette tavsiye edilen duaları yapması müstehaptır.

Rabbimiz bizlere ve tüm inananlara kâmil abdest almayı ve ibadetler de ihlâslı olmayı nasip eylesin. ..

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu