Görüntülü HaberlerGündemİlçe Haberleri

29-02-2024 Balıkesirin Yapılaşması

İnşaat Mühendisi Korhan Yakut ve İsmail Eken

29-02-2024 Balıkesirin Yapılaşması

İnşaat Mühendisi Korhan Yakut ve İsmail Eken

Balıkesirin Yapılaşması programına katılan İnşaat Mühendisi Korhan Yakut ve İsmail Eken, Bir inşaattın temelden bitişine kadar olan süreci değerlendirdiler.

29 02 2024 Balikesirin Yapilasmasi

İnşaat Mühendisi İsmail Eken,” İmar Encümenliğinde Meslekle Alakalı Kişiler Olmalı”

İnşaat Mühendisi İsmail Eken Belediyelerde görevli imar encümenleri hakkında bilgiler vererek imar encümenlerinin belediyelerdeki görev ve sorumluluklarını açıkladı.

Partiler kendi belirlediği kişileri seçiyor oraya

Eken,Balıkesir Belediyesi’nde iki tane ilçe belediyemiz var, Büyükşehir Belediyesi dışında. İlçe belediyelerinde meclis üyeleri oluşuyor. Yani başkanla beraber bildiğim kadarıyla 31 adet kişiden oluşuyor. Bunların içinde mesleklerine göre yerleşim olması gerekiyor. Özellikle belediyeler teknik yerler olduğu için Buralarda teknik elemanların, inşaat mühendisidir, imardır, bunların olması gerekiyor. Bunların belediye meclisinin içinden de belediye encümeni seçiliyor. Partiler kendi belirlediği kişileri seçiyor oraya.

Meslekle alakalı kişilerin orada olması lazım

Daha çok bizim de söylemek istediğimiz nokta, Meslekle alakalı kişilerin orada olması lazım. Mesela 30 kişilik bir belediye meclisinde en azından yarısının teknik eleman olması, inşaat mühendisi, mimar olması çok daha iyi olur, çok daha faydalı şeyler getirir. Yani belediyenin değişik komisyonları da var. İşte imar komisyonudur. Satın alma komisyonudur. Değişik komisyonları var. Bu komisyonlarda da meslekten insanların olması lazım. Yani hangi meslekle ilgili bir karar alınacaksa, oradaki kurumlar nelerse o meslekten, ayakkabıcılar odasıyla ilgili bir şey varsa ayakkabıcı birinin olması lazım. Ama teknik eleman olması gereken yerlerde de inşaat mühendisidir, imardır.

Özellikle imar komisyonları çok çok önemli

İmar komisyonlarında teknik elemanların olması çok daha faydalı olur. Artı bu imar komisyonlarında İnşaat Mühendisleri Odası’ndan, Mimarlar Odası’ndan gözlemcilerin de olması gerekiyor. Daha önceki dönemlerde böyle bir uygulama vardı. Gözlemci olarak komisyonlarda yer almalılar. Yani oy hakları olmuyordu. Daha önceki dönemlerde, 2010’dan sonraki dönemde. Ben de o zamanlar İnşaat Mühendisleri Odası’nda yönetim kurulundaydım, genel sekreter olarak görev yaptığım sürede bu komisyonlarda gittik, görev aldık. Görüşlerimizi yani doğru bir şekilde aktardık. Tabii ki oyumuz yoktu ama yol gösterici olarak olmasında fayda olduğu kanaatindeyim dedi.

İsmail Eken,” İmar Encümenliğini Partilerin Belediyede Vitrinidir”

İnşaat Mühendisi İsmail Eken Belediyelerde görevli imar encümenleri hakkında bilgiler vererek seçilen kişilerin şehri bilen insanlarında olması gerektiğini dile getirdi.

İsmail Eken, Tabii bir de encümende sırf teknik adam olması şart değil. Şehri bilen insanların da olması lazım. Tabii ki. O şehri bilen insanlar bir takım şey önerecekler. Teknik insanlar, teknik adamlar onları onaylayacak veya şöyle olsa daha iyi olur diye. Birbirini tamamlaması gerekiyor böyle yerlerin.

Teknik eleman da olması lazım. Şehri tanıyan insanların da olması lazım.Tecrübeli insanların da olması lazım. gençlerin de olması lazım. Onların da yeni fikirleri var çünkü. O fikirleri de çok iyi değerlendirmemiz lazım. Bunların hepsini bir akıl süzgecinden geçirdikten sonra yani belediyelere yol gösterici, yön gösterici bir şekilde ilerlemesinde fayda olduğu kanaatindeyim. Seçimler çok yakın. Önümüzdeki dönemde böyle şeyler oluşacaktır muhakkak. Partilerin de buna dikkat edeceği kanaatindeyim. Bütün partilerin ona göre belirli insanları oralara koyacağını. Çünkü burası vitrin bir yer. Bu vitrinde de iyi insanları, kaliteli insanları, teknik elemanlarını koyacaklarına inanıyorum ben. Bütün partilerin de buna dikkat edeceğini zannediyorum dedi.

”Deprem’e Her Yönüyle Hazır Olmalıyız”

İsmail Eken ve İnşaat Mühendisi Korhan Yakut  Olası depremlerde toplanma alanlarına dikkat çekti. Toplanma alanlarının belirlenme sürecindeki sorunlara değinen İnşaat Mühendisi Korhan, bu sorunların çözüme kavuşma seçeneklerini sordu.

İnşaat Mühendisi İsmail Eken, Bu toplanma yerleriyle ilgili olarak, yani bu şimdinin problemi değil, çok uzun yıllardan beri ortaya çıkmış bir problem. Belediye boş bulduğu yerleri toplanma alanı yapıyor. İşte bu yeşil alanlar oluyor, park yerleri oluyor falan. Böyle küçük küçük alanları gösteriyor ama şimdiye kadar bu hazırlıklar yapılmadığı için, uzun vadede yapılmadığı için sıkıntılar var.

Yer bulmada sıkıntı yaşıyoruz

Şimdi mesela bizim belediyelerimizin 6 Eylül ve Karesi Belediyemizin olduğu Binalar yıkılıyor biliyorsunuz. Oraları bir alan olacak. İşte böyle alanları teşkil ettiğimiz müddetçe, kamu niteliğindeki yerlerimizi daha başka alanlara taşıyıp şehri yaydığımız zaman da bu alanları da başka bir binayla doldurmadığımız doldurmazsak, buraları yeşil alanlar, toplanma yerleri olarak teşkil edebilirdik. Çünkü Allah korusun, bir deprem olduğu zaman insanların toplanacağı çok az yerimiz var.

Bir kapalı alanların bir şey olması lazım

Depremle çok haşır neşir olduğumuz için, sık sık deprem olduğu için ülkemizde Yani o tür bir şey olduğu zaman oraların hazır olması lazım. İnsanlara yemek verilmesi lazım. İhtiyaçlarının giderilmesi lazım. Tuvalet olabilir, yemek olabilir. Ondan sonra hastane tarzı şeyler olabilir. İlaç verilecek yerler olur. Bir kapalı alanların bir şey olması lazım. Bunların hepsinin planlanması lazım dedi.

” Tasarım’da Tüm Mühendisler Ortak Çalışmalı”

İsmail Eken Bir inşaatın en başta tasarım aşamasında görev alacak tüm mühendislerin ortak çalışması gerektiğinin önemine değindi.

Tasarım yapılırken yani inşaat mühendisi, mimar, elektrik mühendisi, makine mühendisi, bunlar ana dallar, jeoloji özellikle de yani bunların bir arada olması lazım. Özellikle yeni tasarıma başladıktan sonra mimarla inşaat mühendisinin birlikte çalışması lazım. Yer seçimi zaten jeolojiyi ilgilendiriyor. En başta o kısmı ilgilendiriyor. Ama tasarım konusunda mimarla inşaat mühendisi birlikte hareket etmezse sıkıntılar olabiliyor.

Günümüzde yapılan tasarımlarda çok fazla bir sıkıntı olduğunu zannetmiyorum

Mimar kafasına göre, inşaat mühendisi kafasına göre şey yaparsa zaten ortada hatalar olmaya başlıyor. O daha proje aşamasında oluyor. Bunları daha aza indirgemek için mimarla inşaat mühendisinin birlikte çalışması lazım. Şöyle bir şey, mimar daha çok plan yaparken taşıyıcı sistemi özellikle inşaat mühendisinin çok iyi tasarlaması gerekiyor. Taşıyıcı sistem her zaman inşaat mühendisliğinde olduğu için bu planı çok iyi teşkil ederse, güzel oluşturursa sıkıntılar olmuyor. Özellikle günümüzde yapılan tasarımlarda çok fazla bir sıkıntı olduğunu zannetmiyorum.

Gölcük depreminden sonra çok daha bilinçlenildi

Daha önceden eski yıllarda yapılan mühendislik eğitimi, hizmeti almamış binalarda özellikle sıkıntılar oluyor. Yani zaman zaman belki… . Özellikle depremler konusunda yani Kocaeli depreminden sonra, Gölcük depreminden sonra çok daha bilinçlenildi ama yani işte arkadan yaşadığımız Hatay depremleri, Kahramanmaraş depremlerinde de Eksiklerimiz oldu dedi.

” İnşaat’ta Çalışan Herkes Kayıt Altına Alınmalı”

İsmail Eken İnşaatların temelinden bitimine kadarki süreçte çalışan herkesin kayıt altına alınması gerektiğine vurgu yaptı.

İsmail Eken, Uygulama bu açıdan çok çok önemli. Uygulamada da ustaların yani inşaat şöyle söyleyebilirim, inşaat baya çok kalemin bir araya geldiği bir yer oluyor. Burada ustası oluyor, tesisatçısı oluyor, işte elektrik tesisatçısı oluyor, sıvacısı oluyor. Bunun çok iyi kontrol edilmesi lazım. Bizim inşaat mühendisleri odamızın her şantiyeye bir şef, diye bir kampanya başlatmıştı. Bu kampanya aslında güzel bir kampanyaydı. Bir şey görmedi. Bir şefin devamlı inşaatta olduğu, her şeyi kontrol ettiği bir sistem kurulabilirse ileriki dönemlerde muhakkak olacaktır bu. Başka bir çaresi yok zaten. Onun sorumlusu da o olur ve burada çalışan, inşaatlarda çalışan bütün herkesin de isminin alınması lazım. Özellikle ustaların isimlerinin alınması lazım. Herkes sorumluluğunu bilirse daha net şeyler olur.

 

Kontrole gelen mühendisler engellenmemeli

Uygulamada bu tür sıkıntıları olduğunu duyuyoruz. Zaman zaman basının gündemine de geliyor. İnşaat mühendisi kontrole geliyor, demirini kontrol ediyor. Beton dökülürken orada başında bulunuyor. Yani o projede hesaplanan beton oraya dökülsün diye geliyor. Bunların engellenmemesi lazım. Engelleniyorsa bunlara devletimizin bir çözüm bulması lazım. O yüzden bu tür sorumlulukların çok çok önemli olduğu kanaatindeyim. Bir de projeyle ilgili proje mükemmel olabilir. Uygulama iyi olmadıktan sonra bir anlamı yok. Proje kötü olup uygulama iyi olursa nasıl olur bilmiyorum. Bunların hepsinin birlikte beraber güzelce olması lazım. Çünkü az para harcanmıyor. İnşaatlara çok büyük paralar, maliyetler çok yükseldi. Daire fiyatlarından hepimizin haberi var. Az paralara mal olmayan şeylerin de sorumluluklarının da ağır olması lazım, paylaştırılması lazım. Bir kişiye, iki kişiye kalmaması gerekiyor dedi.

”Parseller Otopark’a Yetmiyor”

İnşaat Mühendisi İsmail Eken Şehrin otopark sorunundan bahsederek belediyenin otopark alanı bulmakta zorlandığını söyledi.

İnşaat Mühendisi İsmail Eken bahçesinde otoparkını teşkil etmeyen insanların başka yerlerde ya arsa göstermesi gerekiyor ya da belediyenin onlara otopark satması gerekiyor. Ve bu otoparklar da artık tapulara işleniyor. Yeri belli artık. Ama şu aşamada bizim parsellerimiz çok küçük olduğu için büyük sıkıntılar yaşanıyor. Belediye bazı yerlerde otopark bulmada zorlanabiliyor.

İnsanların da zorlandığı yerler var

Yerlerimiz çok küçük. Tamamı inşaat olan yerlerimiz var bizim. Ön bahçe sıfır, yan bahçe sıfır, arka bahçede bir ışıklığı var. Onun mecburen otopark kullanması gerekiyor. Sıfır olan bir yerde de Bodrum katıda otopark yapılamadığı için belediyeden parayla satın alması gerekiyor bunları. Belediyenin de öyle çok hazırlanılmadı şimdiye kadar bildiğim kadarıyla. Hazır yerlerinin çok olduğunu zannetmiyorum. Bunlar da ücretli. Şimdi alanlarda, boş yerlerde belediye kendine ait boş yerlerde otopark teşkil edip işte onları vatandaşa satıyor belli ücret karşılığında. Mesela belediye şöyle bir şey de yapabilir. Özel otoparklar da olabilir. Yani belli yerlere izin verir. Özel otopark mesela şahıs da yapabilir. Özel otopark yapabilir. Oradan satış yapılabilir. Yani eğer kendisi çözemiyorsa ama belediyenin bunları çözeceğini zannediyorum ben. Ellerde bütün imkanlar var çünkü. Tabi bu sıkıntıların zamanla aşılacağı inancındayım. Şehrin daha çok açılması gerektiğini düşünüyorum dedi.

Ayvalık’ta Öğrenciler Tarihi Yapıları İnceledi

Haber Merkezi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu