GündemÖzel Haberler

ALİ ÖZERK “BELEDİYE ARSA ÜRETSİN”

TMMOB Mimarlar Odası Balıkesir Şube Başkanı Mehmet Ali Özerk, Belediyelerin asıl amacının arsa üretmek olması gerektiğini söylerken, ticari faaliyetler ve müteahhitlik yapmalarını eleştirdi. MERHABA’ya konuşan Özerk, seçime doğru hedeflerinden de bahsetti.

Yeni çıkan imar yönetmeliğinde metropollerin ele alındığını söyleyen TMMOB Mimarlar Odası Balıkesir Şube Başkanı M. Ali Özerk, “Yeni çıkan imar yönetmeliği konusunda bazı eleştirilerimiz oldu. Çünkü bu imar yönetmeliği büyükşehirlere, metropollere göre ayarlanmış. Daha ziyade orada iş yapan büyük müteahhitlere göre hazırlanmış bir yönetmelik. Yönetmelikte taşrayı ve küçük yerleri tamamen atlamışlar. Bu yönetmelikle bu gemi yürümez. Çok da eleştiriler aldı yönetmelik. Bu konuda sağ olsunlar Büyükşehir Belediyesi de bizden destek istediler. Büyükşehir İmar Yönetmeliği yapma konusunda. Biz de görüşlerimizi sunduk. Umarım kısa zamanda Balıkesir Büyükşehir İmar Yönetmeliği çıkar. Mimar arkadaşlarımız da rahat eder diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

“BELEDİYELERİN ASIL AMACI ARSA ÜRETMEK”

Belediyelerin asıl amacının arsa üretmek olduğunu söyleyen Başkan Özerk, “Benim baştan beri eleştirdiğim bir şey var. Belediyelerin esas amacının imar konularında plan yapıp plan geliştirmek. Belediyeler bunların dışında bazı ticari faaliyetleri ve ya müteahhitlik faaliyetlerini yapamaz. Yani yapmaması gerekiyor. Yapılmaz diye bir şey yok ama yapılmaması gerekiyor. Çünkü kentimizde yaşayan müteahhit, mimar ve mühendis arkadaşlarımızın da haklarına gasp gibi geliyor bu durum. Belediyelerin asıl amacı arsa üretmek olmalı” ifadelerini kullandı.

“KENTSEL DEĞİL RANTSAL İYİLEŞTİRME”

Ada bazlı yapılaşmayla ilgili düşüncelerinden bahseden Mimarlar Odası Balıkesir Şube Başkanı M. Ali Özerk, “Balıkesir’de yapılan 1\1000’lik planlar özellikle ada bazlı. Ben ada bazında yapılaşmaya karşı değilim. Ada bazında yapılaşmanın esas amacı bölgesel bazda nitelikli yapılar bloğu oluşturmasına yarar. Yoksa tek tek parsel bazında yapılan iyileştirme kentsel iyileştirme değil rantsal iyileştirmedir. Bu Balıkesir’e bir fayda getirmez. Ancak bazı oluşmuş yapı alanları 52 Evler, Bahçelievler, İzmir yolu gibi rantı yüksek olan yerlerde de ada bazında yapılaşmanın yanlış olduğunu düşünüyorum. Bunun sadece ranta yönelik olduğunu söyleyebilirim. Ama yeni gelişen yerlerde ve ya çöküntü alanlarında ada bazında yapılaşmanın daha faydalı olacağını düşünüyorum. Yeniden planlar ele alınırsa ki alınıyor. Bu konuda belediyeler de çalışma yaparlarsa bizi sevindirirler” dedi.

“KENTSEL DÖNÜŞÜME İHTİYAÇ VAR”

Balıkesir’de kentsel dönüşüme ihtiyaç olduğunu söyleyen Başkan Özerk, “Balıkesir’de bazı kentsel çöküntü alanları var. O nedenle kentsel dönüşüme ihtiyaç var. Bu kargacık burgacık olan yerlerin tekrar ele alınıp yapılaşması gerekir. Balıkesir’in ikinci bir merkeze ihtiyacı var. Balıkesir’in aslında alışveriş merkezlerine değil sokak ve cadde alışverişlerine ihtiyacı var. Bu anlamda sokak iyileştirmeleri yapılmalı. Özellikle Oruçgazi ve Karaoğlan Mahallelerinin tarihi kent dokusunun yeniden ele alınıp, işlev kazandırılması Mimarlar Odası’nın her zaman gündeminde. Bu bizim için de önem arz ediyor. Kentler tektipleştirilemez. Her kentin kendine özgü yapısı vardır. Bu özgün yapıyı değiştirmeden kente kimlik kazandırılmalı” ifadelerini kullandı.

“ÖNCEKİ BELEDİYE YATIRIMCIYDI”

Uğur döneminde belediyenin yatırımcı olduğunu söyleyen Başkan Özerk, “Bundan önceki belediye yatırımcı bir belediyeydi. Ama önümüzde de siyasi seçim süreci var. Şimdiki Büyükşehir Belediye Başkanı’nın fikirleri güzel olsa da sanıyorum seçime yönelik çalışmalar yapacak. Bu yatırımlar biraz askıya alınacak gibi duruyor” şeklinde konuştu.

 “ÜNİVERSİTE İLE İLİŞKİLER SAĞLAMLAŞTI”

Odadaki iki yıllık başkanlık dönemini değerlendiren Başkan Ali Özerk, “Geçtiğimiz iki yıllık dönem içerisinde daha ziyade üye arkadaşlarımız, meslektaşlarımızın ufuklarını açmaya ve kendi eğitimleri süresinden farklı olarak da farklı proje gruplarıyla, planlama bürolarında ortak çalıştaylar, çalışmalar, söyleşiler düzenleyerek hem kentimizde bulunan Mimarlık Fakültesi’ndeki arkadaşlarımız hem de piyasadaki meslektaşlarımızın ufuklarını açmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Mimarlık ve fotoğraf sergileri düzenliyoruz. Bu arada çok da katılım fazla olmasa bile geziler düzenledik. Yurtiçi ve yurtdışı gezilerimiz oldu. Amacımız bunu daha da ileriye götürüp 1\10 adını koyduğumuz söyleşileri her ay değil ayda iki kez tekrarlayıp bu sefer yurt dışından önemli mimarları kentimize getirerek hem kentimizi tanıtmak hem de öğrenci ve meslektaşlarımızı önemli mimarlarla buluşturmak olacaktır. Bu arada Genel Merkez toplantılarının hemen hemen hepsine katıldık. Hekimhan ve Arsuz’da düzenlenen öğrenci çalıştaylarına katıldık. Amacımız Genel Merkez’de de meslektaşlarımızın hak ve taleplerini uygun bir dille dile getirmekti. Bunu da sağladık. Doğrudan sapmadan gerek belediyeler gerekse diğer siyasi partilerle gerekse basın ile görüşlerimizi paylaştık. Üniversitesi ile ilişkileri çok daha sağlam tuttuk” diyerek çalışmalarından bahsetti.

“GÜZEL OLANA ‘GÜZEL’ DEDİK”

Büyükşehir Belediyesi’ndeki iki projeyi ulusal ve uluslararası yarışmalara taşıdıklarından bahseden Başkan Özerk, “Kentimizde yapılan gelişmeleri eleştirilecek konularda eleştirip güzel olana da güzel demesini bildik. Kentimiz için iyi olanı da takdir ettik. Bu arada şu ana kadar kentimizde pek rastlanmayan iki önemli projeyi, biri ulusal biri de uluslararası olmak üzere yarışmaya çıkarttırdık. Biri büyükşehir belediye binası proje yarışmasıydı. Biri de Bandırma’da mimarlık temalı uluslararası olan park temasıydı. İkisinde de başarılı sonuçlar elde ettik. Şimdiki mevcut belediye bunları uygulamaya geçirir mi geçirmez mi bilmiyorum” dedi.

“AŞIRI BETONLAŞMAYI ELEŞTİRDİK”

Başkan Özerk, “Çamlık’taki aşırı betonlaşmayı eleştirdik. Bazı davalarımız oldu. Altıeylül Ortaokulu’nun yıkılmasını ve onun yerine bina yapılmasını engellemek üzere dava ettik. Ve bazı imar planlarına dava açtık. 1\100000’lik planlara dava açtık. Bu dava süreçleri devam ediyor. Bundan sonraki süreçte de biz şu anki mevcut yönetim kurulundan 3 kişi tekrar adayız. Ve il yönetimimizi gençleştiriyoruz. Bundan sonraki hedefimiz gençlerle yola devam ederek gençlere tecrübe kazandırmayı hedefliyoruz. Gelecek dönemde de tamamen gençlere yönetimi bırakmak istiyoruz. Çünkü arkadan gelen nesil olmayınca, yetişen nesil olmayınca odacılık da tarihe karışır. Dolayısıyla daha fazla arkadaşımızı oda etkinliklerine katılmaya davet ediyorum. Bundan sonra yurtdışı gezilerini daha fazla yapmaya çalışacağız. Temsilciliklerimizle beraber ortak çalışma platformlarını daha fazla oluşturmaya çalışacağız. Genelde arkadaşlarımızdan duyduğumuz ‘Oda bana ne veriyor?’ cümlesini tamamen ortadan kaldırıp meslektaşlarımıza daha güzel daha iyi hizmet vermeye gayret edeceğiz. Biz ayrıştırıcı değil birleştirici olmaya çalışacağız. Ve her zaman da böyle olduk. Odanın belli bir geleneği vardır. ‘Toplum için mimarlık’ yine bu geleneğe bağlı kalacağız. Ancak unutulan meslektaşlarımızın hak ve taahhütlerini de her platformda dile getireceğiz” ifadelerini kullandı.Kamil Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu