GündemKöşe Yazıları

Balıkesir’in Hızlı Tren Vagonundan Sürpriz Gelişmelere!

Balıkesir’in Hızlı Tren Vagonundan Sürpriz Gelişmelere!

 

Balıkesir’in ulaşım ve iletişim ağlarının buluşmasıyla gelişimine yön veren yol bulundu. Balıkesir’e Ekim ayında gelen ve rekor bir katılımla halkla buluşan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti sonrasında  gerek şehir buluşmaları, gerekse bazı açılış vesileleri ile Balıkesir’e üst düzey ziyaretler sürüyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu hızlı tren projesi ile ilgili uzun süredir gündemde olan ancak çeşitli nedenlerle ertelenen nedenlerin ortadan kalktığının sinyalini Balıkesir ziyaretinde vermişti. İhalesi gerçekleşen Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli arasındaki Yüksek Hızlı Tren Projesi için kamulaştırma kararı verildi. Balıkesir (Bandırma) – Bursa – Yenişehir – Osmaneli Hızlı Tren Hattı ile mesafeler daha da kısalacak. Proje, iki yılda tamamlanacak.

Balıkesir Milletvekillerinin harekete geçip bu hatta Balıkesir’in de eklenmesini istediklerini dillendirdikleri ve gayret gösterdiklerini biliyoruz Ankara’dan gelen haberler’ de olumlu yönde. Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü 201 kilometrelik Osmaneli-Yenişehir-Bursa-Bandırma hattına 87 kilometrelik Balıkesir hattını ekledi. Hattın uzunluğu 288 kilometreye ulaşırken, İzmir treni için de yol açılmış oldu.

Yeni hat ile ilgili Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü  (AYGM) dosyasında ki ifadeler şöyle;

… Balıkesir ili özelinde gerçekleştirilen ve proje çalışmaları nihaileştirilmek üzere olan planlama neticesinde mevcut durumda 201 km uzunluğunda olan hattın halihazırda işletilen Ankara-İstanbul YHT hattının Bilecik-Osmaneli kısmından güneybatı yönünde ayrılarak Yenişehir üzerinden Bandırma istikametine, Karacabey’den güney yönüne ayrıldıktan sonra yaklaşık 87 km yol kat ederek 288 km uzunluğa ulaşması planlanmaktadır.

Ayrıca Ulusal Hızlı Tren Ağına entegre farklı illere de bağlantı hızlı kurulmuş olacak.

Bu doğrultuda, Balıkesir Şehir Merkezine hızlı tren ile erişim sağlanması ve Balıkesir ili Ulusal Hızlı Tren ağımıza entegre olarak İstanbul, Ankara, Eskişehir, Konya, Kırıkkale, Yozgat, Sivas illerimize bağlanacak.

Hızlı tren noktasında  bir önemli adımda bu sayede şehir merkezinde bulunan mevcut gar sahası ve istasyon bölgesinde düzenlemelerin yapılması. Şehir merkezinde yeni yaşam alanları ve cazibe merkezleri oluşturulma planı.

Oluşacak yeni güzergah ile hızlı tren, Bursa-Bandırma hattından Dağkadı’ da ayrılıp Balıkesir’e ulaşacak. İlk ihale Bandırma hattı danışmanlığı için ve bu plana göre hızlı tren Karacabey’den Bandırma’ya giderken Dağkadı’dan bir kolla Balıkesir’e bağlanacak. Bu da yeni ihale gerektiriyor.

Projeyi üstlenen Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü ilk adımı Bandırma hattı için “kontrollük, danışmanlık, mühendislik hizmetleri” ihalesi açarak atmış oldu. Yeni ihale Projenin önceki aşamaları gibi davet usulüyle gerçekleşecek.

Balıkesir için hızlı tren projesi hedefe artık daha hızlı gitme yönünde ve görünen o ki; Balıkesir’in hızlı tren vagonlarından daha çook sürpriz çıkacak.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu