BİTKİ BESLEMENİN ÖNEMLİ KURALI: TOPRAK pH SI

Mustafa Birol

Mustafa Birol

Tüm Yazıları

BİTKİ BESLEMENİN ÖNEMLİ KURALI: TOPRAK pH SI

Merhaba değerli üreticiler. Bitkisel üretimde iki seçenek vardır: topraklı tarım ve topraksız tarım. Sizler topraklı tarım yapıyorsunuz. Yani bu şu demek: bitkisel üretiminizde toprağınızı, toprağınızın kalitesini yani toprağınızın gücünü yok sayar, önemsemezseniz, toprağın üzerinde yetiştirdiğinizden beklediğiniz verim ve kaliteyi alamazsınız. Toprak işleme, gerekiyorsa ekim/dikim, sulama, koruma, besleme, hasat, gerekiyorsa budama. İşte bu başlıklar bitkisel üretimdeki faaliyetleriniz. Bunlara önemli bir başlık eklemeliyim “toprak bakımı

Toprak bakımı benim için çok önemli. Çünkü toprakta yetişen tarımsal ürünler bakımsız olan toprakta olmuyor. Toprak bakımı karmaşık bir iş gibi görünen fakat kolaylıkla halledebileceğiniz, her mahsul için tekrardan yapmanız gereken bir uygulama. Aynı her mahsule olsun diye gübreleme yapmak gibi.

Asıl amacımız toprağın organik maddesini artırmak. Bu amaçla Leonardit veya hayvan gübresi kullanabilirsiniz. Toprak pH değeri, topraktan verdiğimiz gübrelerin bitki tarafından alınabilmesi bakımından önemlidir. Yani bitki besin maddelerinin bitkiler tarafından alınabileceği belirli toprak pH değerleri vardır. pH değeri olması gerekenden yüksek olan topraklarda Sülfirik asit kullanırsanız toprağınızın pH değerini düşürür ve topraktan attığınız bitki besin maddelerinin bitkiniz tarafından alınabilmesini sağlar. Toprak pH değerinizi ölçtürün, bilin, gübrelerin randımanlı olarak alınıp kullanılabilmesi için uygun seviyeye getirmek için teknik yönlendirme alın.

Bitki besin maddeleri ayrıştıklarında toprak suyuna karışırlar. Toprak suyu içerisindeki bitki besi maddeleri bitkiler tarafından alınabilir veya toprak tarafından tutulabilir. Toprak tarafından tutulan ve bağlanan bitki besinleri tabiki bitkiler tarafından alınamaz. Toprak reaksiyonu adı verilen toprak pH değeri bu bağlanmayı etkileyerek bitkilerin gübrelerden en yüksek seviyede yararlanmasını veya yararlanamamasını sağlar.

Bitki besin maddelerinin toprakta bitkiler tarafından alınabilmeleri yani yarayışlılıkları için en uygun toprak pH değeri 6,0-7,0 arasıdır. Bu değerin altında veya üstünde de tarım yapılabilir fakat bitki besin maddelerinin daha az alınmasından kaynaklı olarak yeterli gelmeme durumları, bitkilerde noksanlık belirtilerinin ortaya çıkması, noksanlığı gidermek için daha fazla para harcamanız ve üretim maliyetinin artması gibi sonuçlarla karşılaşılır.

Bitkinizin gelişmesi doğrudan toprağınızın pH değeri ile alakalıdır. Bölgemiz topraklarında zaman zaman yaptığım ölçümlerde toprak pH değeri 7,5 – 8,5 değerleri arasında değişmekte, yani yüksek seviyede. Uygun olanına 6,0 – 7,0 arası demiştik. pH değeri yüksek olan bölgemiz topraklarında Molibden ve Fosfor elementleri Kalsiyumlu bileşikler oluşturarak bitkilerin alması ve kullanması mümkün olmayan yarayışsız forma dönüşür. Ne oldu burada? Toprak pH değeri yüksek olduğu için 3 element birden faydasız hale geldi! Molibden, Fosfor ve Kalsiyum. Siz ne kadar bu gübreyi kullansanız da toprakta bağlı bileşikler halinde birikecek ve toprağı zamanla verimden düşürecek.

Bu hafta her zaman olduğu gibi yine ve Sürekli tekrarlıyorum çünkü bu bilincin yerleşmesi gerek. “Gübre kullanım verimliliği” önemlidir. Evinizin rızkını kazanmak için çiftçilik yapıyorsunuz, bilinçli yapın. Haftaya görüşmek üzere kalın sağlıcakla.

LEZZETLİ DOMATESLER

Mustafa Birol

mustafa birol Bitki Besleme Toprak bakımı Leonardit hayvan gübresi