Köşe YazılarıSemra AMAN AKYÜREK

BOYUMUZ KADAR ÖDÜL VAR ORTADA İCRAAT YOK

Manşetlerde boy boy ödül aldık haberleri ile gündem olan Büyükşehir Belediyesinin 4 projesi önceden beri var ama bir türlü projenin aslını görüp yaşayan yok. Uğur döneminde halk tarafından seçilen ve proje olarak doğan, ancak çalışmalarına başlanıp yıkımların başladığı süreçte, Yücel Yılmaz’ın göreve gelmesiyle çalışmaların devam etmediği bir süreç var. Bu projeye dair hiçbir açıklama yokken ve çalışma gerçekleştirilmiyorken “Ödül aldık” dediği projeyi gören yok. Ödül aldık sözünü ise duyan çok. Şimdi şunu belirtmek gerekir: Proje kağıt üzerinde ödül aldıysa; projenin aslı, demek ki gerçekten doğmayı bekliyor. Artık doğsun ki Balıkesir meydanına kavuşsun. Ödülü de o zaman alsın. Yani gerçekten o ödülü o projeyle hak etsin.
Bugün neresinden bakarsak bakalım Zağnos Paşa Camii ve çevresinin kimliğinin, eski dokusunun ortaya çıkarılması için hazırlanan “Zağnos Paşa Kent Meydanı” projesi Büyükşehir Belediyesi tarafından sekteye uğratıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz halka test uygulama, ne istersiniz sorularını sorma ve çalıştaylar yaptırarak hala öğrenebilme aşamasında. Ancak Balıkesir’le ilgili dışarıdan gelen ödüllerin farkında değil herhalde. Bu projenin ödül aldığını da bilerek övünüyor. Hatta birini de Sındırgı’da yapılan bir toplantıda dile getirdi. Başkan Yücel Yılmaz vizyon sahibidir. Bizi yanıltmamasını Balıkesirli olarak isteriz. Hem Balıkesir’de yaşayan hem de yaptığımız işin özü doğru olsun diye. Özümüz Balıkesir’den çıkandır. Ancak projeyi hala uygulatıp uygulatmayacağı yada meydanı artık meydan yapıp yapmayacağı bilinmiyor, tartışılıyor. Öyle ki bu güzel meydan her geçen gün bir bir açılan çay ocağı, çiğ köfteci, mısırcı vb…lerin varlığını çoğaltma aşamasında. Çiğ köfteci açılıyor ertesi gün o gidiyor mısırcı Belediye Büfesi ile konuşlanıyor. Niye? Bir tarih meydana çıksın denilerek yapılan projenin öteki yüzü çirkin bir görüntüden ibaret!
Zağnos Paşa Camii çevresinde yaşayan bir Balıkesir isteği ile çıkılan yol bugünlerde yerini sadece övgülere bırakacak gibi. Konuyla ilgili olarak projenin mimarı olan eski başkan Ahmet Edip Uğur meydan projesi ile ilgili olarak, “Balıkesir’e, bir değer kazandırmak, Balıkesir’in, tarihini, geleneğini, geçmişinde yansıtacak, Zağnos Paşa Camii meydanının kimliğinin, eski dokusunun ortaya çıkması için bugüne kadar çalışmalar yaptık. Bir taraftan proje ile ilgili çalışmalarımız devam etti. Bir taraftan da bu bölgede yapılacak olan istimlaklarla ilgili, kamulaştırmalarla ilgili yaptığımız çalışmalar halen de devam ediyor.” demişti. Bu çalışmalar şimdilik rafa kaldırıldı.
Meydan Projesinde Neler Vardı Hatırlayalım
Benim Göremeyip Sizin Var ya Diyerek Gösterecekleriniz Olursa Buyurun Meydana…
Balıkesir’in çehresini değiştirecek olan Zağnos Paşa Meydanı için hazırlanan 3 tip proje oylamaya sunulmuştu. Oylama sonucu yüzde 42 oy alan Zağanos Paşa Meydanı 3. Alternatif projesi seçildi. Halk oylamasıyla seçilen proje kapsamında öncelikle hamamın bulunduğu yapı adası yıkılarak hamam kent meydanına kazandırılacak. Zağnos Paşa Camii ve Paşa Hamamı’nı karşılayan mevcut dinlenme mekânı olarak karakterini sürdürecek. Alan içerisindeki mevcut ağaçlar korunarak peyjaz düzenlemeleri yapılacak. Meydan, yeşil teraslar, sembolik havuzlar ve oyun mekânları ile zenginleştirilecek. Karesi Türbesi’nin önünde yapılacak çalışma ile türbenin meydandaki önemi ortaya çıkarılacak.
Yaşayan bir meydan yapılacak
Proje kapsamında meydan bünyesinde açık hava sineması, miting alanı, konser sahnesi gibi işlevlere ortam sağlayacak bir proje tasarlandı. Aynı zamanda yeşil teraslı bir amfi olarak dinlenme ve seyir alanı olarak kullanılacak olan mekân meydana gömülü olarak tasarlanacak. Böylece sahne aynı zamanda otopark çıkışı, kafe gibi benzer kullanımları da karşılayacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu