GündemKöşe Yazıları

DRAMA EĞİTİMİNİN FAYDALARI

Geçen yazımda hatırlarsanız size 4 yaş çocuğunuz için ne gibi etkinlikler yapabileceğinizden bahsetmiştim. Bu yazımda o etkinliklerde biri hatta en önemlisi olan yaratıcı drama eğitiminin çocuğunuza ne gibi faydaları olacak,onları anlatmak istiyorum. Yaratıcı Drama eğitimi aynı zamanda çocuğunuzun kişisel gelişimi için de ayrı bir önem taşıyor.

 

Drama eğitiminin öncelikli amacı çocuklarımızı eğlendirmek olmasa da, drama etkinliği sırasında çocuklarımız hem eğlenirler  hem de mutlu olurlar. Drama etkinlikleri sayesinde çocuklarımızın hayal gücü gelişir ve bağımsız düşünebilmeyi öğrenirler.Çocuklarımız bu eğitim boyunca iş birliği yapabilme özelliğini geliştiriyor,sosyal ve psikolojik duyarlılık algılarını arttırıyorlar.Dört temel dil becerisi olan konuşma , dinleme, okuma ve yazma kazanımı elde eden çocuklarımız bu sayede dilin kullanım alanlarını ve kalitesini zenginleştiriyorlar.Sözel olmayan iletişimin öğrenilmesi yaratıcı drama eğitimi sayesinde sağlanıyor.Çocuklarımızın yaratıcılık ve estetik gelişimi yapılan çalışmalarla zirve yapıyor.

Etik değerlerinin gelişmesi ne de olanak sağlayan yaratıcı drama eğitimi çocuklarımızın kendine güven duyma ,karar verme becerilerinin gelişmesini sağlıyor. Yaratıcı drama eğitimi aynı zamanda çocuklarımızın kaslarını hareket ettirirken yeni yöntemleri bulmasını,denemesini ve bedenini çok yönlü geliştirmesini sağlar. Çevresindeki canlı ve cansız varlıkları tanıma ve algılaması gelişen çocuklarımız,hata yapma korkusu olmaksızın yeni davranışlar geliştirir.Drama sanat formlarına duyarlılık göstermeyi sağlar.

Çocukta sanat eğilimlerini başlatır ve sanatı özellikle de tiyatroyu sevmesine katkıda bulunur.Duygunun sağlıklı bir şekilde boşalımından yararlanmayı sağlar. Duygunun denetlenmesi ,onun bastırılması anlamına gelmez. Bütün insanlar zaman zaman hissettikleri öfke,korku,kaygı, kıskançlık, dargınlık gibi duygularını bu temaların ifade edildiği oyunlarda rol alarak boşaltabilir ve gerilimden kurtulabilirler. Çocuklarımızın eleştirel düşünme yeteneğinin gelişmesine katkıda bulunan drama eğitimi böylece çocukta olay, olgu ve kavramları bir mantık süzgecinden geçirme yeteneği oluşturur ve kendisine sunulan her şeyi olduğu gibi kabullenmeden araştırıcı olmaya yönelir.Yapılan etkinlerde ele alınan konuların içeriği bakımından çocukta ahlaki, milli ve manevi değerlerin gelişmesi bu sayede sağlanır.

Yaratıcı drama eğitimi çocuklarımızın kendini tanımasını,kendinde bulunan özelliklerle başkalarını karşılaştırabilmeyi, başkaları ile benzerliklerini keşfetmesini,kendinde geliştirmek istediği yanlarıyla ilgilenmesini ,kendini eleştirebilmesini sağlar. Kendini ifade etmede gerek duyduğu kaynaklara ulaşma gerekliliğini fark ettirir.Bilgiye ulaşmaya ve onu kullanmaya istekli duruma gelen çocuklarımızı kendini ifade etmede güven kazanır.Farklı olay ve durumlarla ilgili deneyim kazanırlar.

 

 

************************************

Bana her konuda fikir ve önerilerinizi yazabileceğinizi sakın unutmayın dostlar sevgi ile kalın.

İletişim için; onurayan@hotmail.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu