Balıkesir Merhaba Blog YazılarıGündemYaşam

Geleneksel Türk Kahvesi Çeşitleri

Türkiye’de içilen üç farklı geleneksel kahve çeşidi bulunmaktadır. İşte geleneksel Türk kahvesi çeşitleri sizlerle

 

Geleneksel Türk Kahvesi Çeşitleri

Türk Kahvesi, oldukça popüler bir kahvedir. Peki çok sevilen bu Türk kahvesinin çeşitleri nelerdir? Tüm detaylar burada

Kahve Nasıl Ortaya Çıktı?

Kahvenin ilk olarak Habeşistan (Etiyopya)’da keçiler vasıtasıyla bulunduğu bilinmektedir. Orta Doğu’ya yayıldıktan sonra ise Türkiye’ye ilk kez 1555 yılında iki Suriyeli’nin getirdiği rivayet edilmektedir. Bir başka rivayete göre ise Kanuni Sultan Süleyman devrinde Habeşistan Valiliği yapan Özdemir Paşa’nın getirdiğidir.

16. yüzyılda Osmanlı sınırlarından saraya gireyen kahveye Sultan Süleyman hayran kalmıştır. Ardından saray mutfağına özel kahvecibaşılar alınmış ve saraya özel kahveler yapılmaya başlanmıştır. Daha sonra Tahtakale’de de bir kahvehane açılmıştır. Yani Türkler için oldukça önemli olan kahvenin birçok türü ve bu türlerin arkasında yatan hikayeler bulunmaktadır.

Mırra Kahvesi

Arap coğrafyasına özgü olunduğu bilinen bir kahvedir. Çok acı ve demli olmasından dolayı bildiğimiz diğer kahvelerden biraz farklıdır. Ayrıca adını da buradan almıştır. Kısaca Arapça’da “acı” anlamına gelen “Mur” kelimesinden türeyerek oluşmuştur. Özel bir kahve çekirdeğinden üretilmemektedir. Fakat bilinen kahve çekirdeklerini özel bir şekilde hazırlanıp pişirilmesinden oluşmaktadır. Aynı zamanda kahvenin yapılışında en önem verilen kısım kaynatma kısmıdır.

Geleneksel Türk Kahvesi Çeşitleri

Cilveli Kahve

Türkiye’nin Manisa şehrinde oldukça ünlü bir kahve çeşididir. Osmanlılar zamanında gelinlik çağına gelmiş olan genç kızlara görücü geldiğinde ikram edilmekteydi. Eğer kız, gelen görücüye normal Türk kahvesi değil de Cilveli kahve ikram ederse babaları kızın da onayladığını anlarmış. Bu yüzden bu kahvenin tüketimi diğerlerinden biraz farklıdır.

Geleneksel Türk Kahvesi Çeşitleri

Süvari Kahvesi

Çifte kavrulmuş olan acı kahve köpüğü gidene kadar kaynatılan bir Hatay kahvesi olarak bilinmektedir. Bu kahvenin en önemli özelliği kahve fincanında değil de çay bardağında ikram edilmesidir. Ayrıca Akdeniz bölgesinde ise eskiden kişiye özel anlamına gelen  “tarz-ı hususi” olarak bilinmektedir. Ardından zamanla Akdeniz’de bugün bilinen ismi Tarsusiye dönüşmüş. Ayrıca Hatay’da Suvari Kahvesi olarak anılmaktadır.

Geleneksel Türk Kahvesi Çeşitleri

 

Ayrıca daha fazlası için tıklayınız.

 

 

 

 

Bu haber www.gazetemerhaba.com'a aittir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu