Köşe Yazıları

İLGİNÇ DEDİKODULAR

  • Bambu ağacı, tohum olarak toprağa ekildikten 5 yıl sonrasında hızla büyümeye başladığını ve günde 90 cm uzadığını biliyor muydunuz? BU özelliği onu dünyanın en hızlı büyüyen bitkisi yapıyormuş…
  • Dünya üzerinde Coca Cola’yı satın alamayacağınız iki yer bulunuyormuş.Bunlardan birisi Kore diğeri Kübaymış. Bu gazlı içecek neredeyse her yerde satılırken, BBC’ye göre hala Kuzey Kore veya Küba’ya gitmemiş. Çünkü bu ülkeler uzun vadeli ABD ticaret ambargoları altındaymış.
  • Tüm zamanların en çok ikizi günümüzde varmış. The Atlantic’ten bir gazeteci olan Alexis Madrigal konuyla ilgili şöyle yazmış: “İstatiksel kaydın başladığı 1915’ten 1980’e kadar doğan doğan her 50 bebekten biri ikizdi, bu da yüzde 2’ye eşdeğerdi. Sonra oran artmaya başladı. 1995’e kadar yüzde 2.5’ti. Bu oran 2001’de yüzde 3’ü aştı ve 2010’da yüzde 3’3’e ulaştı.”
  • Dünya üzerinde ki en acı biber, Dragon’s Breath isimli ölümcül bir bitkiymiş. Bir tane yenmesi durumunda bir tür anafilaktik şoka neden olup, solunum yollarını yakıyormuş. Zaten bu biber, tıbbi tedavide cildi uyuşturabilen bir anestezik olarak kullanılmak üzere geliştirilmiş.
  • Kanarya Adası adını kuşlardan değil köpeklerden almış. Takımadalar İspanya’nın bir parçası ve İspanyolcada bölgenin adı Islas Canarias, “köpek adası” anlamındaki Latince ifade Canariae Insulae’den gelmiş.
  • Avustralya, Mamungkukumpurangkuntjunya Tepesi’nde yaşayan insanlar, memleketlerinin adlarını hecelemeyi öğrenmek için biraz sabırlı olmak zorundalarmış. Massachusetts’teki “Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg” Gölü’ndekiler de aynı şekilde. Ancak en zorunu Yeni Zelanda’daki “Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu” isimli yerde yaşayanlar deneyimliyormuş.Böylece gezegendeki uzun yer adlarını da öğrenmiş oluyorsunuz…
  • Yalnızca iki ülkenin bayrağında mor renk olduğunu biliyor muydunuz? Nikaragua bayrağı ortasında mor bir grup içeren bir gökkuşağına; Dominika bayrağı mor tüylü bir kuş olan Sisserou papağanının resmine sahiptir. Bu ögeler onlara dünyada mor rengi kullanan iki ülke unvanını veriyormuş.
  • 800 ada ile İsveç’in dünyadaki diğer tüm ülkelerden daha fazla adaya sahip olduğu söyleniyor. Sadece 1000 kadarında ikamet edilmekteymiş.
  • İngiliz Kraliyet Ailesi, en ünlü kraliyet ailesi olabilir ancak daha birçok soylu bulunmaktaymış. Japonya, İspanya, Esvatini, Butan, Tayland, Monako, İsveç, Hollanda ve Lihtenştayn da dahil olmak üzere dünya genelinde toplam 43 ülkeyi yöneten 28 kraliyet ailesi varmış.
  • Wired’e göre dünyanın en bisiklet dostu şehri Danimarka’nın başkenti Kopenhagmış.

 

 

İlgili Makaleler

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Merhaba,

    Balıkesir’i ticarette neredeyse çağ atlatacak bir gelişmeden hiç bahsetmemiş olmanız şaşırttı açıkçası. 

    Büyüyen, gelişen Balıkesir ekonomisini daha cazip hale getirecek bu gümrük müdürlüğü Balıkesir’ i neredeyse ticari anlamda, ilçe statüsünden il statüsüne soktu.

    Gelişmeleri ve yaşananları haber bülteninizde paylaşmanızı dilerim.

    İyi çalışmalar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu