GündemSiyasetTürkiye Gündemi

Kılıçdaroğlu: Bu coğrafyada barışı egemen kılmalıyız

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, “Madem ki aynı coğrafyada yaşıyoruz ve bizim bu coğrafyayı değiştirme kaderimiz yok, o zaman bu coğrafyada barışı, beraber yaşamayı, birlikte yaşamayı egemen kılmalıyız.” dedi. Kılıçdaroğlu, “Hemen hemen her alanda Türkiye’nin örnek sayılacak kentlerinden birisi. Bu kadar zengin kültürü, barış içinde ayakta tutan ve sürdüren bir kent.” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, Suriye’de ve Orta Doğu’da yaşanan savaşta binlerce kadın ve çocuğun hayatını kaybettiğini anımsatarak, şöyle devam etti:

“Biz hiçbir zaman Suriye’de kan akmasını, savaş olmasını, çocukların ve kadınların ölmesini, milyonlarca insanın kendi topraklarından koparılıp başka topraklara zorla gitmelerini veya kaçmalarını istemedik, doğru bulmadık. Madem ki aynı coğrafyada yaşıyoruz ve bizim bu coğrafyayı değiştirme kaderimiz yok, o zaman bu coğrafyada barışı, beraber yaşamayı, birlikte yaşamayı egemen kılmalıyız. Bütün farklılıkları zenginlik kabul ederek ve bu zenginliğimizi öne çıkararak, beraber dostça yaşamalıyız. Hatay bunun örneği, yıllardır barış içinde yaşıyor.”

“Orta Doğu’da barış istiyoruz”

Orta Doğu’ya barış getirilmesini istedikleri vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Peki nasıl yapacağız bunu? Orta Doğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı’nı kurarak. Bunun öncülüğünü Türkiye’nin yapması lazım.” dedi.

Kılıçdaroğlu, Orta Doğu’nun kaderinin değişmesi gerektiğine işaret ederek, “3,5 milyon Suriyeli geldi buraya. Gelsinler zaten, kimse gelmesin demiyor ama orada bir an önce savaşın bitmesi ve bu Suriyeli kardeşlerimizin kendi topraklarına dönmesi gerekiyor.” ifadesini kullandı.

Türkiye’deki Suriyelilerin ülkelerine dönmeleri için orada huzur sağlanması gerektiğini kaydeden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “AB’de yetkililerle konuşurken, bana Suriye’yi sordular. Dedim ki ‘Siz 10 bin 20 bin göçmen geldi diye kıyameti koparıyorsunuz. Suriye’de kan aktığı zaman sesiniz bile çıkmıyordu, gözlerini kulaklarınızı kapattınız. Ne zaman Suriye konusu gündeminize geldi? Suriyeliler geldiği zaman. Siz sorumlusunuz, Suriye’de yaşananlardan en başta siz sorumlusunuz’. Neden güç olarak Suriye’de kanın akmasını engellemediniz? Neden o konuda bir çaba harcamadınız? Neden uzun süre suskun davrandınız?” değerlendirmesinde bulundu.

Bazı Avrupa ülkelerinin Suriyeliler içerisinde eğitimli olanları ülkelerine kabul ettiğini anlatan Kılıçdaroğlu, “Batı’nın orada iki yüzlülüğüyle karşılaştılar ve bana hak verdiler. Kendi çıkarlarını bu kadar düşünen bir dünya var orada.” dedi.

“Orta Doğu’ya önce barışı getireceğiz”

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin Suriye konusundaki dramını Avrupa ülkelerinin yetkililerinin görmezden geldiğini belirterek, şöyle devam etti:

“Orta Doğu’ya önce barışı getireceğiz hep beraber. Yeter mi? Hayır. Evi, okulu, hastanesi yıkılan, yolu, parkı olmayan kentler var orada. Elinizi cebinize atacaksınız, Suriye’nin onarımını yeniden sağlayacaksınız. Yol, okul, park, hastane yapacaksınız. Her şeyi yapacaksınız ve ondan sonra diyeceğiz ki ‘Buyurun kardeşim evinizi, yurdunuzu, okulunuzu, hastanenizi, yollarınızı yaptık. Artık Suriye’ye dönebilirsiniz’. Yine yüzde yüzü gitmeyecektir ama büyük bir kısmı kendi topraklarına dönecektir. Orta Doğu’da barış olduğu zaman Türkiye sembol bir güç olarak da ortaya çıkacaktır. Yatırımlar yapılacaktır, ekonomi canlanacaktır.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu