GündemÖzel HaberlerTürkiye Gündemi

SEVGİ İPLİKLERLE DOKUNDU

Kışın en güzel hobisi sevgiyle atılan ilmeklerdir. Sevdiklerinize öreceğiniz birbirinden güzel kazaklar içi ip alışverişine çıkacaksanız bu haberimiz tam da sizi ilgilendiriyor. Örgü örmek için doğru ip tercihi yapmak gerektiğini belirten Taş Mağaza sahibi Mehmet Çölmen, iplerin dünyasını MERHABA’ya anlattı.

Havaların soğumasıyla birlikte örgü ipleri ve örgü şişleri, tığlar da ortaya çıktı. Örgü örmeyi seven birbirinden yetenekli hanımlar iş başına geçti. Ama örgüye başlamadan önce doğru ipi seçmek için alışverişler yapıldı. Örgü ipi alırken dikkat edilecekleri anlatan Mehmet Çölmen, ip satın alırken önemli püf noktaları da verdi.

“ÖNCE MODEL ÇIKARILIR”

İp alacakların önce modellerini çıkarması gerektiğini söyleyen Çölmen, “1984 Yılından beri Balıkesir’de Taş Mağaza’da hizmet veriyoruz. Örgü örmek için gereken her türlü materyal mağazamızda mevcut. Yün,orlon, şiş örgü malzemeleri, tığ ve iplerin birbirinden çok çeşidini vatandaşlarımız mağazamızda bulabilirler. Örgü örmek isteyen vatandaşlarımız önce modellerini çıkarıyorlar. Sonra da ona uygun ipleri bulmak için mağazamıza geliyorlar. Taş Mağaza’da da her istedikleri modele uygun, değişik özelliklerde ipler bulunabiliyor” ifadeleri kullanıldı.

“KIŞ MEVSİMİ GEÇ GELDİ”

Bu kışın geç geldiğini ve satışların geçen yıllara oranla düşük olduğunu söyleyen Çölmen, “Genelde kışın bizim satışlarımız da oldukça artar ama bu kış çok geç geldi. Satışlarımız da istediğimiz boyutlarda olmadı. Ama yine de sevdikleri için örgüler ören hanımlar, gelip yapacakları modele uygun ipleri de mağazamızdan alıyorlar. Kışın kazak, hırka gibi kıyafetler sıklıkla giyiliyor. Özellikle son dönemde gençler bolero, boyunluk ve ufak tefek aksesuarları kendileri örmek istiyorlar. Bu da çok güzel. Hem daha uygun fiyatlara üretebiliyorlar hem de kendi el emekleri oluyor” şeklinde konuştu.

“AİLE EKONOMİSİNE KATKI”

Örgü örmenin aile ekonomisine de katkı sağladığını söyleyen Çölmen, “Günümüzdetekstil hızla artıyor. Bu gidişi durdurmamız mümkün değil ama azaltabiliriz. Kazak, hırka, bolero, atkı gibi temel kıyafetleri örerek hem aile bütçesine katkı sağlar vatandaşlar hem de zevkli bir uğraş edinirler. Örgü örmenin her şeyden öte pek çok yararını da sayabiliriz” dedi.

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

1-Meditasyonla benzer faydaları vardır

Bir kez ne yaptığınıza hakim olduktan sonra, örgü örmek son derece rahatlatıcı olabilir. Basit örgü modellerinde genellikle aynı ilmekler tekrar tekrar atılır, yani kas belleğinizi kullanabilir ve düşüncelerinizi uzaklaştırabilirsiniz. Ritmik, tekrarlanan ve rahatlatıcı bu hareketler zihniniz ve bedeniniz üzerinde meditasyonla aynı etkilere sahiptir.

 

2-Kaygı, stres ve depresyon belirtilerini hafifletir

Ritmik hareketler ve odak duygusu anksiyete, depresyon ve stres belirtilerini azaltmaya yardımcı olur. Örgü örerken sakin bir şekilde oturmanız, kalp atış hızınızı düşürür ve bu da kan basıncının düşmesine sebep olur. Kendinizi kötü ya da depresif hissettiğinizde düzelmek için örgü örmek rahatlatıcı olabilir.

3-Motor fonksiyonlarını geliştirmeye yardımcı olur

Örgü neredeyse tüm beyni aynı anda uyardığı için – frontal lob (işleme, dikkat ve planlama), çepersel lob (duyusal bilgiler ve mekansal navigasyon), oksipital lob( görsel veriler), temporal lob(anıları saklamak ve dil ve anlam yorumları) ve beyincik (hassasiyet ve hareket zamanlaması koordinatları)- Parkinson gibi hastalıkları olanların motor fonksiyonlarını geliştirmek için kullanılabilir. Örgü örmek bu insanların hem ince motor becerilerini geliştirmeye yardımcı olur hem de diğer ağrılı semptomları azaltır.

4-Bilişsel gerilemeyi yavaşlatır

Motor fonksiyonları ve ruh gelişimine yardımcı olurken, örgü örmek aynı zamanda beyni sağlıklı tutmak için uyarıcıdır da. Örgü dahil el sanatlarıyla meşgul olan yaşlıların olmayanlara göre hafif kognitif bozukluk yaşama riskinin yüzde 30-50 civarında azaldığını öne sürüyor.  Sevda Kaygısız

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu