GündemBalıkesir Merhaba Blog YazılarıTürkiye GündemiYaşam

Tarhana’nın Geçmişi

Tarhana’nın Geçmişi Tarhana, Türk Mutfağında sık tüketilen ve yöresel çeşitlilik gösteren geleneksel besinlerden biridir.

 

Tarhana’nın Geçmişi

2 20

  • Türk Standardları Enstitüsü’ne göre tarhana, buğday unu, irmik veya bunların karışımının, yoğurt, biber, tuz, soğan, domates ve lezzet vermek amacıyla çeşitli baharat/bitkilerin de eklenerek yoğrulduktan ve fermente edilip, kurutulup, öğütülmesiyle elde edilen bir besin olarak tanımlıyoruz.

 

3 7

Tarhana;

  • Başlıca Un
  • Yoğurt
  • Tuz
  • Ekmek Mayası
  • Kuru Baklagil

(nohut, mercimek vb.) çeşitli sebze ile baharatların karıştırılıp yoğrulması ve 1-7 günlük fermantasyon sonrasında hamurun fırında. Güneşte kurutulmasıyla elde edilmektedir. Farklı bölgelerin, gelenek ve beslenme alışkanlıklarına bağlı. olarak tarhanaların reçetesi de değişiklik gösterebilmektedir. TSE’de, temelde un tarhanası, göce tarhanası, irmik tarhanası ve karışık tarhana olmak üzere dört farklı tarhana türü tanımlanmıştır. Ancak ülkemizde Ege tarhanası, Maraş tarhanası. Tatlı tarhana, Göçmen tarhanası ile farklı 50 tarhana olduğu bildirilmiştir.

 

T 6

Keloğlan çorbası olarak da bilinen bu çorba şifa ve sağlık açısından çok önemlidir. Tarhana çorbası değil de halk arasında ‘Keloğlan’ın çorbası’ diye bilinir. Bu çorbanın kültürümüzde yeri çok geniş olmaktadır.

 

Ayrıca Maraş Tarhanası ekşiliği azaltılıp, çeşitli baharatların eklenmesiyle atıştırmalık/cips tarhana formunda da tüketilebilmektedir.

Tarhana protein, A ve B grubu vitaminler,kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko. Bakır minerallerinden zengin fermente. İşlevsel bir besindir Tarhananın temel bileşeni olan yoğurt. Elzem amino asitlerden özellikle lizin ve treoninden zengin olup iyi kalite protein kaynağı olarak kabul edilmektedir.

Haber: Muhammed Can Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu