GündemDünyadan HaberlerEğitim

UYGUR KARDEŞLER ÜNİVERSİTELİLERLE BULUŞTU

Süheyl ve Behzat Uygur Kardeşler “Dünya Tiyatro Günü”nde, Necati Eğitim Fakültesi’nde okuyan üniversitelilerle bir araya geldi. Sempatik tavırlarıyla üniversitelilerin gönlünü fetheden ikili, deneyimlerini gençlerle paylaştı

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kültür Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından Balıkesir Üniversitesi Necati Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda, 27 Mart “Dünya Tiyatro Günü”ne özel Süheyl ve Behzat Uygur Söyleşisi gerçekleştirildi. Üniversiteliler, sınav dönemi olmasına rağmen söyleşiye yoğun ilgi gösterdi. Soru-cevap şeklinde gerçekleşen söyleşide Uygur Kardeşler; sempatik ve içten tavırlarıyla üniversitelilerin gönlünü fethetti.

“BİZE MESLEKLERİN EN GÜZELİNİ BIRAKTI”

“Kendinizi Nejat Uygur’un Türk Tiyatrosu’na mirası olarak görüyor musunuz?” sorusu üzerine cevap veren Behzat Uygur “Nejat Uygur’un; baba olarak bir tarafa bırakın, ustamızın bize bir emanetinin olduğunu düşünüyoruz. O emanette onun ekolündeki tiyatro. Bu emaneti de bizden sonra gelecek kuşaklara bırakmak için şu andaki görevimizi yapıyoruz. Babam bize maddi şeyler bırakmadı ama bize öyle bir meslek bıraktı ki miras olarak hem de mesleklerin en güzeli. O mesleğe de daha anne karnındayken başladık biz. Gerçekten her şeyiyle; dekor taşıyarak, minder satarak, bilet keserek, gişede durarak aklınıza tiyatroyla ilgili ne geliyorsa hepsini yaparak gerçekten hak ederek bu günlere kadar getirebildik ki görevimiz bitmedi daha çok görevimiz var. Ama dediğiniz şu anlamda bana güzel geldi. Miras bırakıldıysa eğer bu sizlere bırakılmış demektir. Biz nasıl babanın emanetine sahip çıkıyorsak ki şu anda bizim için öyle. Sizlerde bize sahip çıkıyorsunuz. Bunun için çok teşekkür ediyoruz o yüzden de tiyatromuzu yıllardır sürdürebiliyoruz.” dedi.

“YUKARIDA NEJAT UYGUR’UN OLDUĞUNU BİLİYORUZ”

Bu nedenle attıkları her adıma çok dikkat ettiklerini söyleyen Süheyl Uygur “Özel yaşamımızda olsun, sahne üzerinde olsun, proje olsun yukarıda Nejat Uygur’un olduğunu biliyoruz.” dedi.

SADECE DURARAK DAKİKALARCA ALKIŞLANDI

Bir öğrencinin “Nejat Uygur, Necla Uygur buralara gelene kadar bir sürü cefa çekmişler, sanatla uğraşan çoğu kişi gibi. Bunları görüp tiyatroya devam ettiniz, neden? Babanız bu işi yapmayın dedi mi?” soruna Süheyl Uygur şöyle cevap verdi: “Baba bize hiçbir zaman öğretmen edasıyla bir şeyler söylemedi. Özellikle sahne üzerinden bahsediyorum. Behzat’la ben özellikle bu işi seçtiğimiz için hep kulislerde, antrelerde seyrede seyrede zaman içinde Nejat babadan bir şeyler öğrenmişiz. Mesela babayla ilgili şunu hiç unutmuyorum, gittiğim her yerde de anlatıyorum. Bir oyunda önce sanatçı arkadaşlar çıkacaklar sahneye. Babamda aşağı yukarı 4-5 dakika sonra çıkacak. Ben de kenarda bekliyorum. Bana dedi ki ‘Bak Süheyl ne yapacağım şimdi.’ dedi. Ne yapacaksınız baba dedim. ‘Bekle bak göreceksin şimdi.’ dedi. Arkadaşlara da dedi ki ‘Çocuklar, önce ben çıkacağım, sonra siz çıkacaksınız.’ dedi. Böyle son anlarda sürprizler yapardı. Perde kapalı, perdenin önüne geldi, seyirci dolu aşağı yukarı bir dakika falan hiçbir mimik yapmadı, konuşmadı da öyle durdu, seyirci kahkahalarla güldü. Ben bunu hala çözmüş değilim mesela, çok enteresan. Hani mimik yaparsın, bir şey olur bir dakika boyunca herkes kahkahalarla güldü.”

Hayatlarının; tiyatro sahnesinde, tiyatro kulislerinde geçtiği için her şeyin bir ders olduğunu belirten Behzat Uygur “Her gittiğin şehir, her gittiğin tiyatro salonu, her oynadığın, izlediğin oyun bir derstir. Turnelerde doğmuşuz.” dedi.

NEJAT BABANIN HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİRDİLER

Bazılarının bu işi şöhret olmak için yaptıklarını söyleyen Süheyl Uygur “Biz bu işi yaparken şöhret olmuşuz. Aramızdaki fark o. Ben hep onu söylüyorum. Bizim Behzat’la illa çıkalım hemen şöhret olalım para kazanalım gibi bir derdimiz olmadı. Ama hep hayal ettik. Bir tiyatro kursak, Zeki Alasya-Metin Akpınar ikili olduğu için bizim idolümüzdü. Zeki ile Metin gibi insanları eğlendirebilsek, geniş seyircilere ulaşabilsek. Onlar o zaman Harbiye Açık Hava Tiyatrosu’nda oynarlardı. Orada oynasak diye hayal ederdik. Ama 2013 yılında 9 Ağustos’ta Nejat Uygur’un doğum gününü ‘Marko Paşa Müzikali’ ile Harbiye Açık Hava Tiyatrosu’nda oynadık. 5 bin kişilik salona 6 bin 500 seyirci geldi. O hayalimiz gerçekleşti. Dolayısıyla insan hayal ettiği zaman bir şeyleri hayata geçirebiliyor. Babam çok istemişti nasip olmadı Harbiye’de oynamak işte bu yüzden onun doğum gününde gerçekleştirdik.”

“BİR NESLE BANYO YAPTIRMIŞ BİR PROGRAMDIR BU”

“Şahane Pazar’la yeniden ekrana dönmeyi düşünür müsünüz?” sorusu üzerine Behzat Uygur “Şahane Pazar’a ilgili Süheyl ya da ben bir şey paylaşıyoruz mesela gelen yorumlar genellikle şu şekilde: ‘Sobanın üzerinde mandalina kabukları birazdan banyo yapacağız, annemiz yat diyecek ama biz yatmak istemiyoruz bir nesle banyo yaptırmış bir programdır bu.’

Şahane Pazar’ın sizler için öneminin farkındayız. Şimdi yapılacak bir Şahane Pazar’ın eski tadı vermeyeceğini düşünüyoruz. Evet, güzel bir program olur, iyi reyting alır. Çok güzel bir program yaptık ve yıllarca sürdü, bir televizyon klasiği oldu. Ama tadında bırakalım, sizin de hayalinizde öyle kalsın.” diye konuştu.Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kültür Sosyal İşler Daire Başkanlığı’nın organizasyonuyla Bahar Şenlikleri’nde “Yeşilçam Sahnede” ile yeniden bir araya gelecekleri müjdesini veren Uygur Kardeşler; söyleşiye gelen herkese çok teşekkür etti.

ADLARINA FİDAN DİKİLDİ

Balıkesir Üniversitesi Necati Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Baştürk, Uygur Kardeşlere teşekkür belgesi takdiminde bulundu ve ardından fakülte bahçesine onlarla birlikte adlarına birer selvi fidanı diktiler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu