Perşembe Pazarı Otoparka Döndü: Tezgâhların Yerini Araçlar Aldı!

Macit Ermiş

Macit Ermiş

Tüm Yazıları

Perşembe Pazarı Otoparka Döndü: Tezgâhların Yerini Araçlar Aldı!

Balıkesir’in Pazaryeri Kültürü Kan Kaybediyor

Balıkesir’in Altıeylül ilçesinde, Hacı İlbey Mahallesi sınırlarında yer alan Perşembe Pazarı, artık ne sebze ne meyve kokuyor... Eskiden vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği pazar yeri, bugünlerde adeta bir açık otoparka dönüştü. Tezgâhların yerini minibüsler, kamyonetler ve özel otomobiller aldı.

Gıda ürünlerinin, yerel üreticilerin, mahallelinin pazarlık seslerinin yerini artık korna gürültüleri, egzoz kokuları aldı. Perşembe günleri kurulmayan pazar, gün boyu araç trafiğine ve park ihtiyacına teslim olmuş durumda.

Pazarcı Gelmiyor, Tezgâh Kurulmuyor

Geçmişte Dumlu Pınar Mahallesi'nde, Dumlu Pınar İlkokulu’nun alt kısmında kurulan Perşembe Pazarı, bir dönem oldukça canlıydı. Ancak o alana daha sonra Pazartesi Pazarı taşındı. Belediye Başkanı İsmail Ok döneminde üzeri kapatılarak modernize edilen Perşembe Pazarı, başta umut verse de sonu hüsran oldu.

O dönem MHP’li bazı isimler, pazaryerine milliyetçi grupları yerleştirerek alanı kontrol altına almaya çalıştı. Ancak siyasi hesaplar ve yetersiz planlama, pazarın can çekişmesine neden oldu. Ülkücü ya da milliyetçi kesimin desteklediği pazarcıların sayısı az kalınca, alan da zamanla boşaldı.

Son Durum: Metal Yığını ve Sessizlik

Bugün Perşembe Pazarı alanı, tezgâhlar yerine araçların park yeri olarak kullanılıyor. Metal yığınına dönüşen bu alan, semt halkının alışveriş değil, aracını bırakıp gitmek için uğradığı bir noktaya evrildi.

Mahalle sakinleri ise duruma tepkili. Birçok kişi, "Eskiden torbamızı alıp pazara giderdik, şimdi elimizde anahtar, park yeri arıyoruz" diyerek durumdan duydukları rahatsızlığı dile getiriyor.

Yerel Yönetim Sessiz

Altıeylül Belediyesi’nden konuya ilişkin bir açıklama yapılmazken, bölgedeki pazarcı esnafı başka noktalarda tezgâh açmayı sürdürüyor. Ancak bu durum, yılların alışkanlığını ve sosyal kültürünü silip süpürüyor.

Bir zamanlar domatesin, biberin, el emeği ürünlerin sergilendiği Perşembe Pazarı, şimdi egzoz dumanları arasında unutulmuş bir hatıra gibi