GündemDünyadan HaberlerKöşe Yazıları

15 Nisan Dünya Sanat Günü

Sanat insanın yaratma, duygulanma, güzelden zevk alma gibi yüksek kabiliyetlerini belirten bir faaliyettir.

Bir çok düşünür sanatı insanın fizik ve biyolojik yaşayışı dışındaki en zorunlu bir ihtiyaç, bir varlık olarak değerlendirmişlerdir. Tolstoy’a göre gerçek sanatın ortaya çıkış nedeni sanatın biriken duygularını dile getirmek için duyduğu içsel gereksinimdir. Tıpkı bir annenin gebeliğinin nedeninin sevgi olması gibi…

Sanat insanlık tarihiyle birlikte oluşma evresine girmiş, insanlık tarihinin geçirdiği evrimsel süreci sanat da yaşamıştır.

Bilinen en eski sanat nesnesinin – üzerleri delinmiş bir salyangoz kabuğu dizisi – 75.000 yıl önceye dayanırsa da 100.000 yıl yaşında, muhtemelen boya saklamak için yapılmış kaplar da bulunmuştur.

Sanat insana yaratıcılık gücü verirken aynı zamanda onu mutluluğa da ulaştırır. Sanatçı ise sanatını yaparken muhteşem bir haz alır. Bir tiyatro sanatçısının oyun sonu aldığı alkış nasıl haz veriyorsa, bir piyanistin bastığı her nota ona mutluluk verir. Bu yüzden sanat aslında ruhu doyurur.

Leonardo Da Vinci’nin doğum günü olan 15 Nisan’ın, Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği Türkiye’nin önerisiyle 2012’den itibaren Dünya Sanat Günü olarak kutlanması UNESCO’ya bağlı Uluslararası Sanat Birliği tarafından kabul edildi. O gün bu gündür dünyanın her kıtasında, çeşitli ülkeler tarafından Dünya Sanat Günü Kutlanıyor.

“İki şey var ki, yeryüzünde son insan kalıncaya dek yok olmayacak; Biri sanat, öteki isyan” demiş Albert Camus..

Yani insan oldukça sanat hep var olacak, Bu dünyaya sanat kurtaracak dostlar gerisi vırı vırı..

Sanatdaşlarımın ve tüm sanat emekçilerinin gününü kutluyorum.

İnadına Sanat..

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu