Dünyadan HaberlerSağlık

17 Doktorun Koyamadığı Teşhisi Yapay Zeka Koydu!

Amerika'da 17 doktorun koyamadığı teşhisi yapay zeka koydu!

17 Doktorun Koyamadığı Teşhisi Yapay Zeka Koydu!

Alex isimli 4 yaşındaki çocuğun yaşadığı dayanılmaz ağrılar sonrası annesi düzenli olarak ağrı kesici kullanmaya karar verdi.

Ancak çocuğunun giderek artan şikayetleri sonrası doktor doktor gezen anne Courtney, cevabı ise yapay zekada buldu.

17 Doktorun Koyamadığı Teşhisi Yapay Zeka Koydu!

Ağrılarına karşı ilaç kullansa da Alex bir süre sonra yiyecekleri çiğnemede de sorun yaşamaya başlayınca Courtney onu dişçiye götürdü. Bunu Alex’in artan ağrısının ve nihayetinde diğer semptomların nedenini bulmak için üç yıllık bir araştırma izledi.

Yolculuğun sonunun başlangıcı, Courtney’nin nihayet alışılmadık bir kaynaktan, ChatGPT’den bazı yanıtlar almasıyla bu yılın başlarında geldi. Hayal kırıklığına uğramış anne bir hesap açtı ve oğlunun semptomları hakkında bildiği her şeyi ve MR’larından toplayabildiği tüm bilgileri yapay zeka platformuyla paylaştı.

Artik Hastanelere Gitmek Tarihe Karisiyor 4 1

“Çok fazla doktorla görüştük. Bir noktada acil servise gittik. Zorlamaya devam ettim” diyor. “Geceyi gerçekten (bilgisayarda) başında geçirdim… tüm bilgileri yazarak.”

ChatGPT, gergin omurilik sendromu teşhisini söylediğinde” bunun çok mantıklı olduğunu” hatırlıyor.

ALEX’İN BELİRTİLERİ

Alex bir şeyleri çiğnemeye başladığında ağrı hissetmesi nedeniyle ailesi, azı dişlerinde bir sorun olup olmadığını merak etti. Süreç devam ettikçe bir çürük olduğunu düşündüler.

Courtney, “Tatlı minik oğlumuz ağrı hissettiğinde, geri kalan zamanlarda var olmayan bu öfke nöbeti geçiren çılgın insana dönüşüyor” diye söylüyor.

Diş hekimi “tüm belirtileri göz ardı etti” ancak Alex’in dişlerini gıcırdattığını düşündü ve hava yolu tıkanıklığı konusunda uzmanlaşmış bir ortodontistin yardımcı olabileceğine inandı. Diş hekimi, hava yolu tıkanıklıklarının çocuğun uykusunu etkilediğini ve neden bu kadar bitkin ve karamsar göründüğünü açıklayabileceğini düşündü.

17 Doktorun Koyamadığı Teşhisi Yapay Zeka Koydu!

Ortodontist, Alex’in damak yapısının ağzına ve dişlerine göre çok küçük olduğunu ve bunun da geceleri nefes almasını zorlaştırdığını tespit etti. Alex’in damağına genişletici yerleştirdi ve işler bir süreliğine iyiye gidiyormuş gibi görünüyordu.

Courtney, “Her şey bir süreliğine daha iyiydi” diyor. “Kötü günlerin geride kaldığını sanıyorduk”

Toplamda üç yıl boyunca 17 farklı doktoru ziyaret ettiler. Ancak Alex’in hâlâ tüm semptomlarını açıklayan bir tanısı yoktu. Bitkin ve hayal kırıklığına uğramış Courtney, ChatGPT’ye kaydoldu ve bir teşhis bulmayı umarak tıbbi bilgilerini girmeye başladı.

“Onun (MRI notları) içindeki her şeyi satır satır inceledim ve bunları ChatGPT’ye yazdım” diyor.

17 Doktorun Koyamadığı Teşhisi Yapay Zeka Koydu!

Sonunda gergin omurilik sendromunu buldu ve bu sendroma sahip çocukların aileleri için açılmış bir sosyal medya grubuna katıldı. Hikayeleri Alex’inkine benziyordu.

Yeni bir beyin cerrahıyla randevu ayarladı ve ona Alex’in gergin omurilik sendromunu olduğundan şüphelendiğini söyledi. Doktor MR görüntülerine baktı ve Alex’in sorununun ne olduğunu tam olarak anladı.

Courtney, “Donuk bir şekilde şöyle dedi: ‘İşte occulta spina bifida ve burası da omurganın bağlandığı yer” diyor.

Haber Merkezi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu