YaşamGündem

21 Gün Kuralı Nedir?

Alışkanlıkları daha kolay bir şekilde kazanmak için psikolojide 21 gün kuralı olarak bilinen yöntemleri kullanmak önemlidir. Peki 21 gün kuralı tam olarak nedir?

21 Gün Kuralı Nedir?

21 Gün yöntemi, psikolojide en sık tercih edilen alışkanlık geliştirmek tekniklerinden biridir. Yapılan araştırmalara göre insan zihninin bir harekete veya değişikliğe alışma süresi ortalama 20 gündür. Dolayısıyla 20 gün boyunca tekrar eden bir davranış insan zihninde kalıcı olma potansiyeli kazanır ve 21. günde yapıldığında alışkanlık haline gelir.

Uzman psikologların olumlu alışkanlık geliştirme konusunda sık sık tavsiye ettikleri 21 gün kuralının herkes, istediği her konuda uygulayabilir. Yapılan araştırmaların sonuçlarına bakıldığında insan zihni, 21 gün boyunca tekrar edilen bir davranışın bunu kabul edip otomatiğe bağladığı görülmüştür. Bu yüzden 21 gün boyunca tekrar edilen davranışın 90 gün boyunca bilinçli şekilde yapılması bu davranışın yaşam tarzı haline gelmesini sağlar.

21 Gün Kuralı Nedir?

21 Gün Kuralına Nasıl Başlanır?

Bu kurala başlamak için öncelikle düzenli tekrar etmek istediğiniz bir alışkanlığı hedef olarak belirlemeniz gerekir. Uzmanlar bu yöntemin başlangıç aşamasında 3 hafta boyunca bu hedefi düzenli bir şekilde aksatmadan uygulamak gerektiğini hatırlatıyor. 21 gün kuralıyla ilgili dikkat edilmesi gereken detaylar şunlardır:

  • 21 gün boyunca kazanmak istediğiniz alışkanlık için kendinize olumlamalar yazın.
  • Bu olumlamalar sayesinde motivasyonunuz artar ve hayata daha pozitif bir bakış açısı kazanabilirsiniz.
  • Hayatınız katmak istediğiniz alışkanlık yanında sizi mutlu ve motive edecek aktiviteler ekleyin. (Örn: resim yapmak, müzik dinlemek, yürüyüş yapmak veya sevdiğiniz insanla sohbet etmek vs.)

Uzmanların tavsiye ettiği 21 gün kuralına başlamak için tereddüt etmemeniz gerekir. Her gün istikrarlı ve düzenli bir şekilde yapacağınız alışkanlık bu 21 günün sonunda daha kolay hale gelir. Ve artık alışkanlık olan bu davranışı 90 gün boyunca devam ettirirseniz yeni bir yaşam tarzına kavuşabilirsiniz.

Sağlam Psikolojinin Belirleyici 7 Yolu

21 Gün Kuralıyla Kazanılabilecek Olumlu Alışkanlıklar

21 Gün yöntemiyle kazanılacak faydalı alışkanlıklar sayesinde daha kaliteli, başarılı, sağlıklı ve mutlu bir hayat sürmek mümkündür. Sizi hayatınızda bir üst seviyeye çıkaracak tüm alışkanlıkları kolayca kazanmak için 21 gün kuralını tercih edebilirsiniz. Uzman psikologların tavsiye ettiğine göre 21 gün kuralıyla kazanılacak olumlu alışkanlıklardan bazıları şunlardır:

  • Erken kalkmak
  • Sağlıklı ve düzenli beslenmek
  • Spor yapmak
  • Kitap okumak
  • Temizli ve düzenli yaşamak
  • Günlük tutmak
  • Yürüyüş yapmak

Mitr’den edinilen bilgilere göre bu tür alışkanlıkları 21 gün kuralı ile hayatınıza katıp yaşam kalitenizi hayal edemediğiniz seviyelere çıkarabilirsiniz.

Influencer Etkisi Ve Reklam Psikolojisi

 

 

Ayrıca ilk 20 saat kuralı için içeriğe göz atmayı unutmayın!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu