GündemGörüntülü Haberler

Balıkesir’in 50 Yıllık Yorgancısından Çarpıcı Açıklama “Modelleri Beynime Kodladım”

Balıkesir’in 50 Yıllık Yorgancısından Çarpıcı Açıklama

“Modelleri Beynime Kodladım”

 

Balıkesir’in eski ustalarından olan Yorgancı Celal Alakuş yorgancılığın dünü bugünü ve geleceğini MERHABA’ya anlattı.

Yorgancılığın el işi göz nuru bir emek ve meslek olduğunu söyleyen Celal Alakuş, “Günümüzde devam eden mesleğimiz çırak ve kalfamız olmadığından dolayı zorda” dedi. Balıkesir’de yorgancılık yapan kalfa ve ustaların 55-60 yaşlarında olduğunu belirten Alataş mesleğin geleceğine ilişkin, ”El işi ölüyor. Çırak ve kalfa yok” dedi.

 

“MESLEĞİMİ SEVİYORUM MEMNUNUM”

 

Ali Şuuri İlkokulu karşı aralığındaki dükkânında hizmet veren Celal Alaku ş lakabının Yorgancı Cemal olduğunu söyledi. Alakuş, “50 seneden beri yorgan dikiyorum ve bu meslekteyim. İşe ilk başladığım gün heyecanlıydım. Çıraklık zamanımda ustamdan dayak yedim mi yedim. Ustam rahmetli oldu. Nur içinde yatsın Her şey ona borçluyum. Her şey onun güzelliğinden bu meslekte onunla var oldum ve mesleğimden çok memnunum. Allah razı olsun öğrettiği için” şeklinde konuştu.

 

“TERCİH SİLİKON DEĞİL YÜN VE PAMUK YORGAN”

 

Alakuş Balıkesir’de müşterilerin yorgancılığa bakış açısını şöyle değerlendirdi: “Yaklaşık 15 sene önce Silikon yorgan dediğimiz yorganlar, Elyaf yorganlar türedi. İlk zaman fiyatı ucuz diye insanlar bu ürünlere yöneldi ancak baktı gördü ki sağlıksız. Şu anda yün ve pamuk çok gündemde. İnsanlarımız artık iyiyi kötüyü seçti. Ayırt ediyor. Sağlık bakımından Sıhhat bakımından en güzeli, en garanti olan yün ve pamuk yorganlar. Yün ve pamuk yorgan satıyoruz, dikiyoruz, hazırlıyoruz”

 

Dsc 0105

 

“BELİRLİ RENKLER İLGİ GÖRÜYOR”

 

Balıkesirlilerin özel renkleri tercih ettiğini belirten Alakuş, “ Yorganlarda renk çeşidi çok fazla ancak, Balıkesirli müşterilerin renkleri belli” dedi. Yaklaşık 70 renk içinde 30 yada 40 tanesi öne çıkan renkler olur. Siyah ve beyaz alınmaz pek. Beyaz belki ancak 50 senede 2 kez istenmiştir. En çok tercih edilen kırmızı, eflatun, mor, pembe. Belirli renkler çok tercih ediliyor. Model olarak da, kabak çiçeği, yelpaze, fiyonk, Karanfil, baklava dilimi, armut, muz, Yelken daha çok modeli var ancak tercih edilenler bunlar” Dedi.

 

“MİTİL ÇOK GÜNDEMDE”

 

Yorgancı Cemal kendisinden talep edilen en ağır yorgan istediğinde fiyatınında ona göre şekillendiğini belirtiyor. Ağır bir yorgan Bin TL’yi buluyor diyen Alakuş, “Normalde pamuk ya da yün olsun yine güzel bir şey olsun ama pahalı olmasın diyorlar. Bu durumda en çok Mitil çok gündemde.(Mitil: Yüz geçirilmemiş yorgan) Yorganın pamuk olması ve aynı şekilde olması lazım. Yani iyi bir şey istiyorsak, sağlıklı bir şey istiyoruz demek. Kumaş Pamuklu olacak içine koyduğumuz yün ve pamuk olacak Doktorlarda zaten bunu söylüyor. Dedi

 

İŞİ ÖĞRENMEK ÇALIŞMAKTAN GEÇİYOR

 

Yorgancı Celal Çırak olmak isteyenlerin, okulunu bitirip çırak olarak yorgancıda çalışmaları gerektiğini ve hatta uygulamayı da görebilmesi açısından ilkokul itibarıyle işyerinde bu işin nasıl yapıldığını görüp ,öğrenip, çalışıp işyeri açabilecek boyuta gelebileceğini söyledi. 20 Yaşına kadar çıraklık ardından askerlik geliyor. Dönüşte dükkanını kendisi açabilecek boyutta oluyor zaten. İşi işyerinde birebir görecek yapacak çalışacak ki öğrenmiş olsun” dedi.

 

 “MODELLERİ BİLGİSAYAR GİBİ AKLIMIZA KODLUYORUZ”

 

“Bir günde iş yoğunluğu çok oluyor mesela. Benim kafam bilgisayar gibi. Modellerin hepsi aslında benim aklımda ve beynimde. Şöyle diyeyim 60-70 tane model var gündemde olan modeller. Bana ne istediğini söylediği an o kafamda çıkar ortaya. Bilgisayara nasıl yüklüyorsunuz bilgileri bizde aynı. Kafamıza işliyoruz istenileni. Aklımıza kodlama yapıyoruz” dedi.

 

Dsc 0116

 

YORGAN FİYATLARI NE KADAR?

 

En ucuz yorgan silikon. Silikon sağlıksız ve Tek kişilik fiyatı da en düşük 200-250 TL. Çift kişilik olan 350-500TL. Ama Pamuk ve yün dediğin zaman fiyatları artıyor. En düşüğü tek kişilik 500 TL. Yorgan yün olarak çift kişilik istenirse o da 800-1000 TL arası. Daha iyi İstersen İpek diyorlar, onlar 1000-1500 TL arası. Vatandaşımız geldiği zaman ne durumda olduğunu görüyor ,anlıyor ve biliyorsunuz. Bizde yılların deneyimi var ve yılların esnafıyız. Müşterimiz biraz oturduğunda kendini anlatmaya başlayınca, elimizden gelen her şeyi yapmaya çalışıyoruz. O da memnun kalsın. Allah razı olsun diye bazen bahşiş bırakan var yani memnun kaldığı zaman. Balıkesir’den İstanbul’a yorgan çok sattım ve memnun kaldılar” dedi.

 

“ÇIRAK YETİŞMEDİĞİ İÇİN ÜZGÜNÜM BENDEN SONRASI YOK”

 

Çırak yetişmediği için mesleğin sönük olduğunu dile getiren Alakuş,“Yorgancılığı devam ettirebilmek zor. Ben yıllarımı verdim en fazla 5-6 sene daha yaparım sonrası bırakırım. Benimde bir hayatım var yaşta geldi ve kendi eşimle kızımla oğlumla hayatı yaşamak istiyorum. Devamlı bu işi yapmak istemiyorum artık. Esnaf olarak çırak yetişmediği için de çok üzgünüm.”

“ARAŞTIRIN FAYDALI OLDUĞUNU BİLEREK GELİN”

 

Alakuş yorgan almak isteyenlerin önce araştırma yapmasını istedi.İnsanlarımız araştırıp gelsinler buraya yünün ve pamuğun ne kadar faydalı olduğu bilinciyle gelirlerse daha kolay tercih yaparlar. Sağlığı tercih ederler. Bize inanmıyorlarsa bir pamuklu kumaşın ne kadar faydalı olduğunu okusunlar, görsünler.Araştırsınlar”dedi.Muhammed Can Akyürek’in Özel Haberi

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu