GündemDünyadan Haberlerİlçe Haberleri

Ayvalık’ta Aya Triada Kilisesi restore edilecek

BALIKESİR’in Ayvalık ilçesinde 172 yıl önce kilise olarak inşa edilen, mübadele sonrası cami işlevini alan, bir dönem tütün deposu olarak kullanılan tarihi Aya Triada Kilisesi (Hagia Triada), Ayvalık Belediyesi tarafından restore edilecek.

1890 yapımı Ayazma Kilisesi’ni gönüllerin desteği ile gün yüzüne çıkaran Ayvalık Belediyesi, 172 yıllık Aya Triada‘yı da kent turizmi ve kültürel yaşamına kazandırmak için çalışmalara başladı. Rölöve Projesi, Ayvalık Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü tarafından 2014 yılında hazırlanan tarihi yapının restorasyon ve restitüsyon projelerinin çizimi de Belediye Plan Proje ile İmar Müdürlüğü işbirliğinde yapılıyor. Restitüsyon projesinin tamamlanmak üzere olduğu belitildi. Ayvalık Belediye Başkanı CHP’li Rahmi Gençer başlayan çalışmaları inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.

20 TRAKTÖR MOLOZ ÇIKARTILDI

Proje çizimi için, Ayvalık Kazım paşa Mahallesinde bulunan ve 1846 yılına tarihlenen Aya Triada Kilisesinde Ayvalık Belediyesi tarafından, Balıkesir Müze Müdürlüğü denetiminde başlatılan temizlik çalışması 13 Eylül günü tamamlandı. Yapının çevresi giriş-çıkışlara kapatıldı, yapıdaki malzemeler temizlendikten sonra korunması için depoya kaldırıldı. Payanda Restorasyon şirketi tarafından yapılan temizlik çalışması kapsamında; yapının içine düşen ahşap malzeme ve binanın sütunlu revak kısmındaki molozlar kaldırıldı. Temizlik sırasında 20 traktör moloz çıkarıldığı öğrenildi. Çalışma sırasında, 2012 yılında Müze Müdürlüğü yönetiminde yapılan kazı sırasında bulunan çan kulesi temelleri de temizlendi.

‘AYVALIK’IN KÜLTÜREL YAŞAMI VE TURİZMİNE ÇOK BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK’

Geçtiğimiz günlerde tarihi yapıda incelemede bulunan Belediye Başkanı Rahmi Gençer, tarihi yapının onarım çalışmaları için restorasyon projesinin de kısa sürede çizileceğini belirterek, “Bu yapı restore edildikten sonra Ayvalık’ın kültürel yaşamı ve turizmine çok büyük katkı sağlayacaktır. Kültür mirası niteliğinde, Ayvalık’a değer katan tarihi yapıları gün yüzüne çıkartmak için çalışmalarımız devam ediyor. Kültürel çalışmalar için kullanılacak yapıyı 1 yıl içinde onarmayı planlıyoruz” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu