Gündemİlçe Haberleri

Başkan Dikici Torba Yasa Teklifini Eleştirdi

Balıkesir Mimarlar Odası Başkanı Betül Dikici torba yasa teklifini eleştirdi.

Başkan Dikici Torba Yasa Teklifini Eleştirdi

Betul Dikici Jpg
Başkan Dikici Torba Yasa Teklifini Eleştirdi

Balıkesir Mimarlar Odası Başkanı Betül Dikici, “2/1700 Esas Nolu Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin içeriğine dair endişelerini dile getirdi. Dikici, torba yasa teklifinin gerçek amacının afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi olmadığını, bunun yerine rant odaklı yapılaşmaya hizmet ettiğini iddia etti.

Dikici Getirilen Düzenlemenin Rant Aracı Olduğunu Savundu

Torba yasa teklifi, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile birçok diğer kanunda değişiklik yapmayı hedefliyor. Ancak Betül Dikici ve Mimarlar Odası, getirilen düzenlemelerin asıl amacının afet riski altındaki alanların güvenli hale getirilmesi olmadığını, bunun yerine kentsel dönüşümün rant aracı haline getirilmesi olduğunu savunuyor.

2011 Van Depreminin Ardından Çıkan Kanuna Değindi

1999 Marmara depremi ve 2011 Van depreminin ardından Türkiye’de afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi için bir kanun çıkarılmıştı. Ancak Dikici’ye göre, bu kanunun amacı olan güvenli yapılara dönüşüm gerçekleşmedi. Dikici, Bunun yerine, çeşitli bölgelerde doğal, kültürel ve tarihi değerlerin rant ve yatırım aracı haline geldiğini söyledi.

Mimarlar Odası Başkanı Dikici, 6306 Sayılı Kanun’un amacının gerçekleştirilmediğini ve yeni torba yasa teklifinin de bu amaca hizmet etmediğini ifade etti. Ayrıca, önerilen değişikliklerin mülkiyet haklarına ciddi müdahaleler içerdiğini, yurttaşların mülklerine el konulmasının önünün açıldığını vurguladı.

Dikici Mücadeleye Her Zaman Devam Edeceklerini Söyledi

Betül Dikici ve Mimarlar Odası, afet riski altındaki alanların güvenli hale getirilmesi için bilimsel ilkelerin ve toplum yararının gözetilerek politikalar geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, bu tür düzenlemelerin toplumun temel haklarına saygı göstermesi gerektiğini iletti.

Balıkesir Mimarlar Odası Başkanı Betül Dikici, her zaman toplumun sağlıklı ve güvenli yaşam çevrelerine sahip olma hakkını korumak için mücadele edeceklerini ifade etti.

Haber: Elif Şahin // Başkan Dikici Torba Yasa Teklifini Eleştirdi

Dikici “Bilime Kulak Tıkanıyor”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu