Ekonomi

Borç Yapılandırmasında Son Tarih Yaklaşıyor

Borç yapılandırması için 30 Mayıs 2023 son tarihti ancak bu tarihte uzama oldu. Ayrıca, 30 Haziran 2023’e kadar süreceği belli oldu. Detaylar haberimizde…

 

 

Borç Yapılandırmasında Son Tarih Yaklaşıyor… 30 Haziran resmi tatile geldiği için sosyal güvenlik borç yapılandırmasından yarar sağlamak isteyenler 3 Temmuz 2023 mesai bitimine kadar başvuru yapıyor olacak. Başvuru sonrası ilk taksit ödeme tarihi de ertelemesi gerçekleşti. Böylelikle, 30 Temmuz’a kadar uzadı.

Yapılandırma Olacak Borçlar

 

Noyan Doğan, yazısında hangi borçlar yapılandırılacağını yeniden hatırlattı. Doğan şöyle yazdı: “Aralık 2022 öncesi tüm sosyal güvenlik borçları yapılandırma gerçekleşecek. Yapılandırması olacak borçların içine; sigorta primi, Bağ-Kur primi, işsizlik sigortası primi, emekli keseneği ve kurum karşılığı, sosyal güvenlik destek primi, isteğe bağlı sigorta primi, topluluk sigortası primi borçları, yanlış ve yersiz ödedikleri gelir. Dahası, aylıklardan doğan borçlar giriyor.

Borçlar peşin veya taksitle ödenebiliyor. Yapılandırma kapsamındaki alacaklara, gecikme cezası ve gecikme zammı yerine Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) uygulanıyor.

Borcunu Taksitle Ödemek İsteyenler

 

Borç yapılandırması olup da hesabı gerçekleşen tutar 30 Temmuz’da peşin ödeme olursa hesabı gerçekleşen Yİ-ÜFE’nin yüzde 90’ı siliniyor. Borcunu taksitle ödemek isteyenler; 12, 18, 24, 26 ve 48 aylık vadelere bölebiliyor. Tercih edilen taksit sayısına göre de belirli katsayı uygulanıyor. Borcunu 12 taksitle ödeyenler için 1.09, 18 taksitle ödeyenler için 1.135, 24 taksitle ödeyecekler için 1.18, 36 ay taksitle ödeyecekler için 1.27, 48 ay taksitle ödeyecek için 1.36 katsayı uygulanıyor.

Taksitle ödeme tercihi seçimi olacak. Ardından, ilk taksit süresinde ödeme olursa SGK’dan ‘borcu yoktur’ yazısı alınıyor olacak. Ayrıca SGK, uyguladığı haciz işlemleri de kaldırılıyor.

Bağ-Kur Prim Borçları

 

31 Aralık 2022 tarihi öncesi Bağ-Kur prim borçları da yapılandırma kapsamında. Ancak 2022 Aralık tarihi öncesi durdurulan hizmet sürelerine ilişkin ihya yapılmasına yönelik yapılandırma imkânı tanınmadı. Bu nedenle ihya yapacak olan Bağ-Kur’lular, bugünkü en düşük günlük kazanç üzerinden prim borçlarını ödemek durumundalar. Bağ-Kur prim borçları için borçların yeniden yapılandırmasına yönelik kanundan yarar sağlayacak. Dahası, 2022 tarihine kadar olan prim borçları ucuz yapılandırma gerçekleşecek.

E-Sigorta Kanalı

 

4/A kapsamında çalışan sigortalılardan kaynaklı sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, idari para cezasından kaynaklı prim borçları için e-Sigorta kanalıyla ya da posta yoluyla sosyal güvenlik il müdürlüklerine veya sosyal güvenlik merkezlerine başvuru yapıyor olacak. Primini kendi ödeyen 4/A sigortalıları ise borç yapılandırma için sosyal güvenlik il müdürlüklerine veya sosyal güvenlik merkezlerine başvuru yapıyor olacak. 4/C yani memur statüsünde çalışan sigortalılardan kaynaklı emeklilik keseneği, fiili hizmet süresi zammı borçları için e-Sigorta kanalıyla gerçekleşecek. Ayrıca, Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü’ne yapılandırma için başvuru yapıyor olacak.

Ödemeler bankalar kanalıyla veya kredi kartıyla ya da banka kartıyla gerçekleşecek. Daha önceki yıllarda borç yapılandırmadan yarar sağlamak isterlerse borçlarını yeniden yapılandırıyor olacak.

İsteğe bağlı sigortalılardan prim borcu olanlar bu ay başvuru yapmaları halinde Haziran 2022’den sonraki aylara ait prim borçlarını yapılandırabilecekler” ifadeleri yer aldı.

HÜRRİYET

Borç Yapılandırmasında Son Tarih Yaklaşıyor…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu