GündemKöşe Yazıları

Çocuklarda Takıntı 

Çocuklarda Takıntı

 

Söz konusu takıntı olunca akla ilk yetişkinler gelsede bu durum çocuklarda da görülmektedir. Takıntı istenmeden gelen uygunsuz şiddetli, sıkıntı yaratan yineleyici düşüncelerdir. Çocuk bu takıntılı düşünceleri bastırmaya veya başka bir düşünceyle ve eylemle etkisizleştirmeye çalışır. Ancak bunu kendi kendine başaramaz ve bu yüzden gittikçe artan bir huzursuzluk içine girer.

 

ÇOCUKLARDA BU BELİRTİLERE DİKKAT !

 

Çocuğunuz pis olduğunu düşündüğü bir yere dokunduktan sonra ellerini defalarca yıkıyor, eşyalarını hep belirli bir sıraya göre diziyor, mükemmel olmadığı sürece yaptığı işi tekrar tekrar yapıyor, en küçük yazım hatasını tolere edemiyor, cinsel içerikli düşüncelerinin sürekli tekrarı ile sık sık mastürbasyon yapıyor, hasta olurum, mikrop kaparım düşüncesiyle sosyalleşmekten uzak duruyor. Bu gibi durumlar çocuğunuzun yaşam kalitesini etkiliyorsa çocuğunuz takıntı ve zorlantı bozukluğu yaşıyor olabilir.

 

AİLELER NASIL DAVRANMALI

 

Çocuklar takıntılı davranışlarına ailelerini dahil etmeye çalışırlar. Aileler bu durumda bazen çocuğu rahatlatmak için tüm işlenen davranışları yerine getirir. Ancak bu durum çocuğun hastalığını azaltmak yerine artırmaktadır. Bazı aileler isae “ saçmalama, öyle şey mi olur, kes artık böyle davranmayı, bunları kafana takma” şeklinde çocuğun bu davranışları bilerek ve isteyerek yaptığını düşünerek çocuğa sürekli uyarmakta ve cezalandırmaktadır. Her iki durumda çocuğu olumsuz yönde etkiler.

 

Anne babalar tutum ve davranışlarını ayarlayabilmeli, sabırlı olmalı, çocuğu suçlamadan ve yargılamadan destekleyici davranmalıdır.

 

    ERKEN TEŞHİS VE TEDAVİ ÖNEMLİ !

 

 

Yetişkinlik döneminde görülen takıntı ve zorlantı bozukluklarının temellerinin çoğu çocukluk çağında ortaya çıktığı göz önüne alındığında erken teşhis ve tedavinin önemi kaçınılmazdır.

 

Sizde çocuğunuzda takıntılı düşünceler ve davranışlar gözlemliyorsanız mutlaka ruh sağlığı çalışanlarından profesynel destek almalısınız

 

 

 

 

 

Psikolog Nurdan ŞAHİN

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu