GündemEkonomi

HAYVANCILIĞA YEM DESTEĞİ

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli geçtiğimiz günlerde hayvancılık yapanlara yem desteği verileceğini müjdeledi.

Faruk Özen;
Korona virüsün tüm dünyada etkili olduğu Mart ayı başından itibaren ülkeler arasında ticari dengelerin değişmesiyle ve bu dönemde dövizde oluşan artışla orantılı olarak yem fiyatlarına da zam gelmiştir. Bir aylık bir sürede %20 oranında artan fiyatlar karşısında üretici şaşkına döndü. Bizler konuyu Bakanlığa ilettik. Üreticinin kazancı yem zammına gidiyor dedik. Tabi enteresan bir dönem yaşıyoruz. Pandemi nedeniyle birçok iş yeri kapandı, fabrikalar durdu, ekonomi küçüldü. Ancak gıda sektörünün durma imkânı yok. Bizler sürekli üreteceğiz.

NE İSTEDİK?

Bakanlık üreticilerimize çeşitli ad altında destekler veriyor. Süt, buzağı, yem bitkisi, mazot ve gübre destekleri büyükbaş hayvancılıkla doğrudan alakalı olanlar. Şimdi bunlara bir destekleme kalemi daha ilave geliyor.

KÜÇÜK AİLE İŞLETMELERİNE 65 TL YEM DESTEĞİ

Bakanlık ilk hamleyi 10 kuruş süt desteğini 15 kuruşa çıkartarak yaptı. İkinci hamle olarak Sayın Bakanımız küçük aile işletmelerine hayvan başına 65 TL yem desteği adıyla destek vereceklerini açıkladı. Bu desteğin 20 baş altında hayvanı olan küçük üreticilere bir defaya mahsus verileceği ve toplam bütçesini 100 Milyon TL olduğu bilgisine ulaştık. Diğer usul ve esaslar henüz netleşmedi. 5 kuruş ilave süt desteğinin toplam bütçesi de yaklaşık 200 Milyon tutuyor. Yani Bakanlık iki kalem destek için ilave 300 milyon destek bütçesini üreticiye sunmuş oluyor.

PEKİ, YETERLİ Mİ?

Elbette yeterlilik konusu her zaman tartışmaya açıktır. Şu anda süt fiyatının artması için gayret ediyoruz. Ancak burada biz HAYKOOP olarak gerek milletvekillerimize gerekse Bakanlığa yaptığımız çağrıda başka bir konuya da dikkat çektik.

ET FİYATLARI YÜKSELİRKEN ESK ET İTHAL EDİYOR, YEM FİYATLARI YÜKSELİRKEN DE TMO HAMMADDE İTHAL ETSİN

Bilindiği gibi Bakanlık bünyesindeki kuruluşlardan Et ve Süt Kurumu piyasaya zaman zaman müdahale ediyor. Bazen üretici lehine satılmayan sütleri alıyor, bazen tüketici lehine ülkeye et getiriyor. Yem sanayicileri ile konuştuğumuzda bu durumdan onlarda şikâyetçiler. Yem sanayinde kullanılan ve ülkemizdeki üretimin karşılamadığı soya, ayçiçek küspesi, mısır kepeği gibi hammaddelerin bu dönem Pandemi fırsatçılarının elinde ithalattaki zorluk ve kur artışı öne sürülerek sürekli fiyat artırıldığı söyleniyor. İşte tamda bu noktada TMO yem sanayine ham madde bulabilir ve normal fiyata satar. Yem sanayicisi de üretimine istikrarlı devam eder.

YEME BAĞIMLILIĞI AZALTMAYA GAYRET EDECEĞİZ

Burada bize düşen yeme bağımlılığı azaltmaktır. Özellikle sulak arazisi olan köylerde kaba yem ağırlık beslemeye dönülerek fabrika yemini azaltmak durumundayız. Buna ilk etapta imkânı olanlar dönmelidir. Harmanda arpa, mısır, çavdar vb. gibi hammaddeleri uygun fiyata aldığımızda besleme maliyetimize ciddi katkı sağlamış olacağız.

HAYKOOP HAMMADDE TEDARİK EDECEK

Haykoop olarak bu sene hammadde işine giriyoruz. Makinelerimizi alıp hammaddeyi depolayıp kışın kooperatiflerimize uygun fiyata vereceğimizin müjdesini de buradan vermiş olalım.

Faruk ÖZEN
Balıkesir Haykoop
Yön. Kur. Başkanı

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Bu nasıl bir kafa çiğ sut 25krs tan10krsa düştü şimdi mujde diyip alayamı aliyorlar

  2. Ürettilen hammaddeyi yandas kuruluslariniza vererek hayvznciligin surdurebilirligini bitirirsiniz ben 60 binliralik kucuk isletme sahibiyim suanda bie yil oldu kari birakin 30 bin tl borcum oldu yem cuvali 45 tl idi simdi yuz tl oldu saman 330 krustu simdi 1tl 50 kurus oldu elimdeki sermayeyle saman almis olsam 5 jat karliydim yem alsam 3 kat karim vardi simdi ise bu osi biraksam borclarimi odeyecek durumum yok bu isi surdurebilirlik sarti olnasa 1 gun yapmam bizi bu duruma sokan bakan mudur payi olanlar utansin sayin tarim bakani gelsinde ne zorluklar yasadigimizi biring vereyim tel 05550753860

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu