EkonomiTürkiye Gündemi

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Orta Vadeli Program Başarıyla İşliyor

Bakan Şimşek, ülke risk priminin (CDS) şu anda 284 seviyesinde olduğunu belirtirken, hedeflerinin önümüzdeki yıl bu primin 200 baz puanın altına düşmesi olduğunu ifade etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Orta Vadeli Program Başarıyla İşliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Orta Vadeli Program’ın (OVP) başarılı bir şekilde işlediğini belirterek, Türkiye’nin risk priminin düştüğünü ve bu durumun önemli olduğunu söyledi. Bakan Şimşek, ülke risk priminin (CDS) şu anda 284 seviyesinde olduğunu belirtirken, hedeflerinin önümüzdeki yıl bu primin 200 baz puanın altına düşmesi olduğunu ifade etti.

Ayrıca, Bakan Şimşek, kurdaki dalgalanmaların azaldığını, ülkelerine yönelik yabancı yatırımcı ilgisinin arttığını ve bankalar ile reel sektörün dış borç çevirme oranlarının yükseldiğini vurguladı. OVP’nin kamu ve özel sektör için bir yol haritası sunduğunu belirten Şimşek, mali disiplin, büyümede dengelenme, sürdürülebilir cari açık, rezerv birikimi ve yapısal reformların OVP’nin temel hedefleri arasında yer aldığını ifade etti. Bakan Şimşek, bu açıklamaları 3. Finansın Geleceği Zirvesi’nin kapanışında gerçekleştirdi.

Sürdürülebilir yüksek büyüme ile birlikte,

Kalıcı refah artışı için fiyat istikrarının ön koşul olduğunu ve bu yüzden programın odağında enflasyonun düşürülmesinin yer aldığını belirten Şimşek, şunları kaydetti:

“Çok hızlı bir şekilde programa baktığımız zaman geleneksel para politikasında sıkılaşma söz konusu. Seçici kredi sıkılaşması da söz konusu. Bir de miktarsal sıkılaştırma var. Bununla birlikte tabii ki gelirler politikası ayağında da hedef enflasyonla ilişkili bir yaklaşım vardı. Bunun sayesinde biz inanıyoruz ki önümüzdeki dönemde enflasyon yıllık bazda 2026 sonunda tekrar tek haneye inmiş olacak. Şu anda enflasyon bu sene için yüzde 65 civarında. Gelecek sene yüzde 36’ya, bir sonraki sene yüzde 14’e ve nihayetinde tek haneye inecek.

AA

TCMB’den Üç Önemli Tebliğ Değişikliği

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu