Balıkesir Merhaba Blog YazılarıGündemSağlıkYaşam

“İki Dakika” Tekniği

Beyin sağlığınızı desteklerken alışkanlık kazanma sürecinize yardımcı olacak 2 dakika tekniği nedir, sizin için araştırdık.

&Quot;İki Dakika&Quot; Tekniği

Ruh ve beden ile birlikte genel ve bütünsel sağlığın önemli bileşenlerinden biri olan beyin sağlığı, üretken ve kaliteli bir hayat yaşamanın temelini oluşturuyor. Aslında zihin, ruh ve beden birbirini besleyen üç farklı alan. Bedensel sağlığı olumlu etkileyecek fiziksel aktiviteler, zihin ve ruh sağlığını da yakından ilgilendiriyor.

Yeni bir alışkanlık kazanın

Yeni bir alışkanlık kazanmaya giden yol pek çoğumuz için zorlu bir süreçtir. Aslında bu sürecin zorlu olmasının nedeni alışkanlıkları hayatımıza anında ve mükemmel bir şekilde katma isteğimizden kaynaklanmaktadır.

Örneğin, alışkanlık haline getirmek istediğiniz egzersiz yürüyüşüyse, günde 10 bin adım ile başlamanıza gerek yoktur. İstikrarlı olmak istediğiniz bir eylemi mükemmelleştirmeden önce tutarlı hale getirmek ilk adımı oluşturmaktadır. Sinir bilimci Jennifer Heisz şöyle diyor:

“Yapmamız gerekenin dolu dolu bir antrenman veya 30 dakikalık bir koşu olduğunu düşünüyoruz. Ancak bence doğru yönde küçük adımlar atmak insanların gerçekten hedeflemesi gereken şey.” Hedeflediğiniz eylemlere 2 dakika ayırmak size disiplin kazandırır. Bunlar küçük eylemler olabilir. Asıl önemli olan bu eylemlere 2 dakikalığına bağlı kalarak adım atmış olmanızdır.

İki dakika aslında sandığınız kadar önemsiz bir süre değil!

İlk kez “iki dakika tekniği” David Allen’ın “Getting Things Done” adlı kitabında yer vermektedir. Eylemleri ertelemeden tamamlamaya yardımcı olarak uzun vadede faydalar sağlamaya odaklanmaktadır. Alışkanlık edinmek çok kolay olmayabilir fakat ilk 2 dakikası kolaydır.

Bir eylemi 2 dakika veya daha kısa sürede yapabiliyorsanız, o anda yapın ve ertelemeyin. Aslında bu ilk 2 dakika büyük bir rutine dönüşecek yolda size yardım edecek ritüeliniz olacak ve edinmek istediğiniz alışkanlığın belki küçük ama bir parçasını hayatınıza katacak. Her gün 10 bin adım atmak istiyorsanız önce yürüyüş ayakkabılarını giymekle işe koyulun. Egzersiz pratikleri yapmak için çabalıyorsanız ayıracağınız 2 dakikalık sürelerde belirlediğiniz hareketi yapmaya çalışın. Günü meditasyon ile mi bitirmek istiyorsunuz? Meditasyon için belirlediğiniz alana oturun. Düzenli kitap okumak istiyorsanız 2 dakikanızı ayırın ve bir sayfa okumakla başlayın. Evdeki çamaşırlar gözünüze mi takılıyor? Bir tişörtünüzü o an katlayın.

Kısa hareket molaları

Her 30 dakikada bir kalkın ve iki dakika hareket edin. Eğer ekleyebilecek biraz daha fazla zamanınız varsa bunu 5 dakikaya çıkarın. Kısa hareket molalarında vücudunuzu harekete geçirecek ve kan dolaşımınızı artıracak egzersizler seçebilirsiniz. Bulunduğunuz alana ya da modunuza göre belirleyeceğiniz kardiyo egzersizleri arasında bulunan zıplama hareketi olarak da bilinen jumping jack, burpee gibi hareketler, sadece biraz esnemek ya da minik bir yürüyüş…Tercih size kalmış.

Kısa hareket molaları vermek, uğraştığınız işe daha iyi odaklanmanızı sağlarken aklınızın dağılmasını önleyecek. Kan dolaşımınızı artıran egzersizler gün içinde dengeli bir enerjiye ve olumlu bir ruh haline sahip olmanızı sağlayarak beyin sağlığınızı destekleyecek.

 

Daha fazlası için tıklayınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu