Balıkesir Merhaba Blog YazılarıEtkinlikGündem

İstanbul’daki Kütüphaneler

Kütüphane mi? Evet! Ders çalışmak için motive edici sözlere değil, kütüphane ortamına ihtiyacınız olabilir. 19 – 25 Nisan Dünya Kitap Günü ve Kütüphaneler Haftası olarak kutlanıyor. Biz de İstanbul’da hangi kütüphaneler var? sorusu için kütüphaneleri derledik. İşte İstanbul’daki Kütüphaneler…

 

İstanbul'Daki Kütüphaneler

 

Kütüphane Troleybüs

İBB Kütüphane Troleybüs, 1 Mart 2022’de resmi açılışını yaptı. İnşasına 1910 yılında başlanan İETT Troleybüs Kuvvet Merkezi; 1912 yılında atlı tramvayların ahırı ve ardından elektrikli tramvaylar ile troleybüslerin kuvvet merkezi olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte 1984 yılında ise troleybüslerin İstanbul trafiğinden kaldırılmasıyla bu tarihi yapı, kapatılıp bu tarihten itibaren atıl bırakılmaktadır. Kütüphane ve gençlik merkezi olarak tekrar hizmete sunulmaktadır.

Adres: Süleymaniye, Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil Sokak No:4, Fatih/İstanbul

 

Kütüphane Troleybüs

 

Afife Batur Kütüphanesi, Müze Gazhane

Yoğun çabasıyla Hasanpaşa Gazhanesi’nin Müze Gazhane’ye dönüştürülmesi sürecine destek veren akademisyen, mimar, mimarlık tarihçisi ve yazar Prof. Dr. Afife Batur’a ithaf edilen kütüphane, Batur’un hatırasını yaşatmak adına disiplinler arası bir yaklaşımla söyleşilere de ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca 7/24 açık bir kütüphanedir. Bunun yanında, kent sakinlerinin gündelik hayatları içinde uğrak bir durak olmayı amaçlayan Müze Gazhane’nin içinde bulunmaktadır. Ayrıca

Adres: Müze Gazhane, Hasanpaşa, İkbaliye Sk. No:39, 34722 Kadıköy/İstanbul

 

Afife Batur Kütüphanesi

 

Atatürk Kitaplığı

“İstanbul kütüphaneleri” dendiğinde ilk akla gelen mekanlardan biri olan Atatürk Kitaplığı, özel koleksiyonları açısından yerli ve yabancı araştırmacıların tercih ettiği bir kütüphane olarak nitelendirilmektedir. Ayrıca içinde 6 milyonu aşkın sayısal arşiv bulunmaktadır. Aynı zamanda tüm kütüphanelerin kataloglarının bulunduğu web sayfası da araştırmacılar ve öğrenciler için zengin bir kaynak sağlamaktadır.

Adres: Miralay Şefik Bey Sok. No: 6, Taksim, İstanbul

Atatürk Kitaplığı

 

Beyazıt Devlet Kütüphanesi

1934 yılından itibaren Derleme Kanunu gereği Türkiye’de basılan her türlü kitap, dergi, gazete ve kitap dışı materyal burada toplanıyor. Böylece Beyazıt Devlet Kütüphanesi, derleme kütüphane olma özelliği de taşıyor. Kütüphanenin görme engelliler bölümü de bulunmaktadır. Ayrıca ilk milli kütüphanedir. Bununla birlikte tam donanımlı ilk çocuk kütüphanesi, bir kütüphane bünyesinde ilk cilt atölyesi ve matbaanın kurulduğu ve Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı 24 saat hizmet veren ilk kütüphane olma özelliği taşımaktadır.

Aynı zamanda Bakanlık bünyesinde görme engelli bireyler için sesli kitap üretiminin başladığı ilk bina olan kütüphanenin binin üzerinde gönüllü okuyucusu bulunmaktadır.

Adres: Adres: Beyazıt, Çadırcılar Cd. No:4, 34126 Fatih/İstanbul

 

Beyazıt Devlet Kütüphanesi

 

Ayrıca daha fazlası için tıklayınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu