GündemEkonomi

Konut Fiyat Endeksi Haziranda Arttı

Konut Fiyat Endeksi (KFE) haziranda aylık yüzde 4,8 ve yıllık yüzde 95,9 arttı.

 

Konut Fiyat Endeksi Haziranda Arttı… Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Haziran 2023 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi verilerini açıkladı.

Konut Fiyat Endeksi Haziranda Arttı

Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arınmasını sağlayan fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan KFE (2017=100), haziranda bir önceki aya göre yüzde 4,8 artarak 920,5 seviyesinde gerçekleşti.

Konut Fiyat Endeksi Haziranda Arttı

KFE, haziranda yıllık bazda yüzde 95,9 arttı. Dahası, bu dönemde reel yükseliş yüzde 38,0 oldu.

Konut Fiyat Endeksi Haziranda Arttı

Üç il için KFE değişiminde, haziranda önceki aya göre İstanbul’da yüzde 4,0 artış oldu. Ardından, Ankara’da yüzde 5,6 artış gerçekleşti. Son olarak, İzmir’de yüzde 4,9 oranında artış oldu.

Konut Fiyat Endeksi Haziranda Artti 3 Jpg

AA’nın edindiği bilgiye göre, endeks değerleri geçen yılın aynı ayına göre ise İstanbul’da yüzde 85,1, Ankara’da yüzde 106,0 ve İzmir’de 100,0’e çıktı.

Türkiye Yeni Konutlar fiyat Endeksi;

Yeni Konutlar Fiyat Endeksi (YKFE): Türkiye genelini temsil etmek üzere, yapım yılı son iki yıl (içinde bulunulan yıl ile bir önceki yıl) olan konutlar için, hedonik regresyon yöntemi kullanılarak hesaplanan fiyat endeksidir.

Konut fiyat endeksi;

Konut fiyat endeksi, bir konutun metrekare olarak ortalama değerini gösterir. Ayrıca, üç aylık dönemlere göre hesaplanarak ortaya çıkar. Her ayın verisi ortalama olarak doksan gün sonrasında belli olur. Gayrimenkul sektöründe yer alan bir terimdir.

Konut fiyatları;

Türkiye’de konut sektörü; artan üretim maliyeti, yavaşlayan yeni konut başlangıçları, negatif faiz ortamı, enflasyona karşı korunma, kur şoku, güçlü talep, yabancı talebi ve göç gibi ana unsurlar fiyatların ciddi oranda artmasına sebep oldu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu