GündemKöşe Yazıları

Kronik Hastalıkların Nedenleri

Kronik Hastalıkların Nedenleri

 

Hava değişimleri ile hastalanırız. Hastalandığımız durumlarda geçtiğini düşündüğümüz hastalık bir hafta sonra yine yaşanır. Hastalık dediğimiz bizi rahatsız eden bu durum sağlığımızı etkileyen etkileyici bir faktör…

Konuyla ilgili özellikle Göğüs Hastalıkları uzmanı olan arkadaşlarım veya dergilerdeki makalelerden edindiğim bazı bilgileri paylaşıyorum bugün. Örneğin sık geçirilen enfeksiyonun kronik bronşite neden olması muhtemel .Havaların soğuması ile daha sık görülen bronşit, çoğunlukla enfeksiyon kaynaklı olsa da, alerjenlere bağlı ya da sigara kullanımı sonucunda ortaya çıkabiliyor. Bronşit her yaşta görülebilir. Dahası zamanında ve uygun şekilde tedavi edilmezse ilerlemesi iyileşmeyi zorlaştırır ve süreyi uzatır.

Kendimize ne kadar iyi baktığımızı düşünsek te bazen hastalanırız. Gere hava değişimi gerekse bünyemizin bağışıklık durumları hastalığa yakalanma noktasında her an hazır olmamızı gerektiriyor. Bronşit konusunda genellikle dış ortamdan alınan havanın, akciğer hücrelerine ulaşması ve ara havayollarının buluşması ile ortaya çıkar. Bu günlerde sıkça “çocuğum bronşit olmuş”cümlesinide duyuyorum.

Bu konuda doktorlar  çocuklarda daha sık görülen bronşit için, akut ve kronik olmak üzere bronşiti ikiye ayırmış.

Akut bronşit genellikle bir üst solunum yolu enfeksiyonu ile beraber ya da sonrasında gelişir. Bu duruma çocuklarda daha sık rastlanır. Hastalığın bir hafta ile on gün içinde düzelmesi beklenir ancak hasta iyileşmemişse uzamış bir süreye işaret edilir.

Kış aylarında kapalı alanlarda daha fazla vakit geçirildiğinde

Uzamış hastalıkta bakteri sebepli bronşit akla gelebilir.

Viral enfeksiyonlar bazen alerjik bünyesi olan kişilerde alerjiyi tetikler.

öksürük, hırıltı gibi yakınmaların uzamasına neden olur.

Genellikle sık öksürük şikayetin ana konusu.

Kuru öksürük, hırıltı, ateş, göğüste baskı, daha az sıklıkla ve özellikle uzamış vakalarda balgam şikayetleri de mümkün.

Hastalık Neden uzayabilir?

Bronşitte genelde öksürük şikayeti olur. Bazen de sigara içenlerde ve altta kronik akciğer hastalığı olanlarda bu yakınma uzun sürebilir. Bu etkenler tam anlamıyla olmasa da hatanın yaşam kalitesine göre değişken olabilir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu