Köşe Yazıları

Makro Bitki Besinleri: Kalsiyum

Merhaba değerli okurlar. Bitki besleme serimizde geçen hafta Kükürt hakkında bilgi verdim sizlere. Yani klişe olarak bildiğiniz Azot, Fosfor, Potasyum elementlerinin dışına çıkmaya başladık geçen hafta itibariye. Bu hafta da yine makrolardan biri olan Kalsiyum elementini anlatacağım sizlere. Kalsiyum da bitki tarafından çok fazla ihtiyaç duyulan bir bitki besin elementi olduğu için makro element statüsündedir. Altı üstü Kalsiyum işte! Neden bu kadar ihtiyaç duyabilir ki bitki? Değil mi? DEĞİL

Makro Bitki Besinleri: Kalsiyum… Öncelikle Kalsiyum neden önemli sorusunun yanıtı ile başlamak istiyorum fakat Kalsiyumun bir özelliği var değerli okurlar ve çok önemli, önce ondan bahsedeyim sizlere. Bitkinin her organının Kalsiyuma ihtiyacı var ama Kalsiyum bitki bünyesinde taşınamaz. Kalsiyum attığınız yerde kalır. Yani bu şu demek yaprağına verdiğiniz Kalsiyum gövdeye taşınmayacağı için gövdede bir işe yaramaz. Aynı şekilde köklere de taşınmaz ve orada da bir işe yaramaz. Bu ne demek biliyor musunuz?

Kalsiyum kullanımında her dönem için en az bir defa toprak üstü ve toprak altı uygulama planı yapılmalıdır. Toprak üstü ve toprak altı uygulamalardan bahsederken Kalsiyumun hangi formu olmalı, nereden ve ne sıklıkla verilmeli konularından bahsedeceğim.

Bu arada maşallah çok iyi gidiyoruz. Bana hiç soru gelmiyor! Aman! Yormayın beni diyeceğim ama içim ve mesleki ciddiyetim elvermiyor. Halinden memnun çiftçiler diyarındayız, Alice harikalar diyarında gibi. Neyse Kalsiyumu boş bırakmaya gelmez.

İlgili Makaleler
Ne vereyim abime! Gönder oradan bir Kalsiyum …

Her Kalsiyum her zaman sizin için faydalı değildir, bazen boşuna atmış olursunuz, bazen de zarar verir.

Hangi Kalsiyum? la başlayalım.

Kalsiyum Sülfat, topraktan uygulama yapacaksanız ve toprak pH’ınız yüksekse tercih edeceğiniz tek Kalsiyum gübresidir. Bazen Kalsiyum-Magnezyum Sülfat olarak da bulabilirsiniz. O da olur. Kalsiyum Nitrat veya Kalsiyum-Magnezyum Nitrat nasıl peki?

Nam-ı değer CAN gübresi (Kalsiyum Amonyum Nitrat), işe yarar. Sülfat ve Nitrat köklerine dikkat edin, toprak pH’ınız yüksekse -ki yüksek- tavsiyem Sülfat köklüsünü tercih edin. Nitratı diğer gübrelerden yakalarsın, Sülfat Kükürt demek ya daha ne diyim?!

Üstten uygulama yapacaksanız toprağınızın pH’ı önemli değil. Önemli olan tarala veya pompaya gübre koymak için karıştıracağınız suyun pH’ı dır. Şimdi aklınıza pH düşürücüler geliyor değil mi? Evet suya önce onu katarsınız, suyun pH’ını ayarlar, sonra Kalsiyumlu gübreyi suda eritir dökersiniz veya zaten sıvıdır dökersiniz. Tavsiyem içine 100 de 2 miktarınca ÜRE eritip dökün. Kalsiyumlu gübre ve ÜRE konusunda ciddiyim ama pH düzenleyici diye koyacağınız ürünün ne kadarı, suyun pH’ını kaçtan kaça indiriyor biliyor musunuz? BİLİN!, SORUN!

Üstten uygulamada ne kullanacaksınız? Kalsiyum Sülfat üstten kullanılmaz. Bunun haricinde kullanılan Kalsiyum içerikleri Kalsiyum Nitrat ve Kalsiyum Oksittir, formülasyon oranına yani içindeki Kalsiyum yüzdesine göre kullanım dozu değişir.

Kalsiyum Klorür mü? Bazı bitkiler klor sevse de genelde Klor yakıcı ve/veya sarsıcı özelliği olan bir elementtir. Bence kullanmayın, piyasada ucuz Kalsiyum bulursanız büyük ihtimalle Kalsiyum Klorürdür.

Kesinlikle uzak durulması gereken Kalsiyumlu gübre ise Kalsiyum Asetat’dır, zaten bu madde tarımsal üretimde kullanılmaz. Madde diyorum dikkat edin gübre değil! Bu işten anlamayan ama akıl veren aklı evvellerin lafıyla kullanıp zarar görenleri biliyorum.

Kullanırsanız vallahi ben bile o bitkiyi kurtaramam.

Gelelim ne zaman kullanacağınıza. Öncelikle, topraktan verecekseniz (damlamadan vermek de toprak tan vermektir) sezonunuzu 3’e bölün yani sezon içinde üç defa verin. İlk verişiniz fide dikiminden veya tohum çimlendikten 1 hafta sonra, ikinci verişiniz çiçeklenmeden önce, son verişiniz ise meyve olgunlaşma dönemi içinde olsun. Ceviz, Badem dahil tüm meyvelerde de ilk yapraklanmada birinci uygulama (Zeytinde yeni sürgünleri görünce), çiçekten önce ikinci uygulama, meyve olgunlaşma döneminde ise üçüncü uygulama şeklinde. Yapraktan uygulamaları ise sebze ve meyve tüm bitkilerde hayatın başlangıcından yani tohum çimlendikten 1 hafta sonra, fide yeni yaprak çıkarınca, meyveler yeni sürgün verince yapmaya başlayın ve en fazla 10 gün arayla tekrarlayın. 7 günden önce de vermeyin Kalsiyum fazlalığı olur bitkide.

Kalsiyum eksikliği ve fazlası ne yapar? Fazla verilince ne oluyor? Hangi bitki besin elementlerinin alınmasını engelliyor? gibi deli soruların cevapları var haftaya.

Değerli okurlarım, mustafa1ol@gmail.com adresine sorularınızı veya paylaşmak istediğiniz tecrübenizi bekliyorum. Bunu her zaman tekrarladım ve her zaman da tekrarlamaya devam edeceğim. En önemli kuralımız neydi? “İyi de olsa, çok verince çok olmaz”.

Haftaya görüşmek üzere kalın sağlıcakla …

..Makro Bitki Besinleri: Kalsiyum…

Daha fazla köşe yazısı için tıklayın…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu