YaşamGündemİlçe Haberleri

Marmara Denizi’nden Kırmızı Alarm!

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'ndeki deniz suyu renk değişimleri ve artan deniz anası popülasyonuyla ilgili konular hakkında açıklamalarda bulundu.

Marmara Denizi’nden Kırmızı Alarm!

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi’ndeki deniz suyu renk değişimleri ve artan deniz anası popülasyonuyla ilgili konular hakkında açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Sarı, deniz suyu sıcaklıklarındaki artışın ve besin birikmesinin, alglerin hızla çoğalmasına ve deniz ekosisteminin dengesinin bozulmasına neden olduğunu belirtti. Bu durumun temel sebepleri olarak kirlilik ve plansız avcılık yöntemlerini işaret eden Prof. Dr. Mustafa Sarı, 22 maddeden oluşan Marmara Denizi Eylem Planı’nın acilen uygulamaya geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Mustafa Sarı, deniz suyu sıcaklıklarının ve havaların ısınmasıyla birlikte denizdeki olağandışı değişikliklere dikkat çekerek, özellikle Marmara Denizi’nde yaşanan renk değişimlerinin nedenlerini açıkladı. Deniz suyu sıcaklığındaki artışın ve kuvvetli rüzgarın etkisiyle yaşanan karışımın sonucunda, besin maddelerinin yüzeye çıktığını ve alglerin hızla çoğaldığını belirtti. Bu durumun, denizin koyu yeşilden laciverte ve hatta kırmızıya dönmesine neden olduğunu ifade etti.

Denizin renk değişimlerinin yanı sıra, özellikle Çanakkale ve İstanbul Boğazı’nda artan deniz anası popülasyonuyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Sarı, alglerin çoğalmasının ve besin birikiminin deniz ekosisteminde dengesizliklere yol açtığını ve deniz anasının da bu süreçte çoğaldığını belirtti. Bu durumun temel nedenlerinden birinin, denizle kurulan yanlış ilişkiler ve plansız avcılık yöntemleri olduğunu vurguladı.

Son olarak, Prof. Dr. Mustafa Sarı, denizle kurulan yanlış ilişkilerin ve plansız avcılık yöntemlerinin düzeltilmesi gerektiğini, aksi takdirde müsilaj gibi ekolojik sorunların tekrar yaşanabileceğini belirtti. Müsilajın, denizle kurulan yanlış ilişkinin bir sonucu olduğunu ve denizi kirletmeye devam edildiği sürece tekrar geri dönebileceğini ifade etti.

 

 

İHA

Bandırma’da Çevre Kirliliği Endişesi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu