Balıkesir Merhaba Blog YazılarıEtkinlikGündemYaşam

Medyadaki Görünmez Sansür

Free Press Unlimited, medyadaki görünmez sansüre dikkat çekti. Gazeteciler ve haber kuruluşları için kendi kendine silinen bir yazı karakteri geliştirdi.

 

Medyadaki Görünmez Sansür

İlgili Makaleler
Kendi Kendine Silinen Yazı Tipi

Kampanya ekibi, kendiliğinden silinen bir yazı karakteri geliştirmişlerdir. Ayrıca The Erased Font adlı çalışmalarıyla tipografinin gücünü kullanmışlardır. Bu sayede medyadaki “görünmeyen” sansürü görünür hale getirmeyi ve farkındalık yaratmayı amaçlamışlardır. Tanımlanan kelimeleri tipografik olarak sansürleyen yazı karakteri, silinen kelimelerle birlikte sansürlenen haberlere atıfta bulunmaktadır.

The Erased Font, çevrimiçi yayınlar ve bloglar için tasarlanmıştır. Ayrıca haber kuruluşları ile gazetecilerin standart yazı fontlarının yerine kullanmaları için oluşturulmuştur. Bu font seçildiğinde kelimeleri otomatik olarak sünsürlemek için tipografide teknik bir özellik bulunmaktadır. Bu özellik “bitişik harfleri” yaratıcı bir şekilde kullanmaktadır. Ayrıca 2022 yılında hapsedilen her gazeteci için metinde yer alan bir kelimeyi silecek şekilde programlanmıştır. Bununla birlikte fontun makale boyunca sansürlediği her kelime tutuklu gazetecilerin haber yaptıkları konulara bağlanmaktadır. 

Medyadaki Görünmez Sansür

Sınır Tanımayan Gazeteciler’e göre,

Geçtiğimiz yıl dünya çapında 533 gazeteci gözaltına alınmıştır. Ayrıca 363 gazeteci hapse atılmış, 57’si öldürülmüştür. Bununla birlikte 49’u ise halen kayıptır. Özgür basın aleyhine olan bu istatistikler 2000 yılından bu yana neredeyse yüzde 300 oranında artış göstermiştir. Ancak söz konusu rakamlar buz dağının yalnızca görünen kısmıdır. Zira pek çok vaka bildirilmeyerek kayıtlara geçmediğinden tüm bu istatistikler yalnızca tahmin düzeyinde kalmaktadır.

Kampanyanın kreatif ajansı 180 Amsterdam adına konuşan Pol Hoenderboom;

“Bu, büyük ölçüde görünmez olan bir sorun. Çünkü asla yayınlanmayanları okuyamayız. Hapisteki her gazeteci, gerçeğe ilişkin kayıp bir bakış açısı. Silinmiş yazı tipi, hikayelerinin kaybolmaması ve bakış açılarının silinmemesi için tasarlandı.” ifadelerini kullanmıştır.

Silinmiş yazı karakterinde hapisteki 363 gazeteci ile bağlantılı 363 kelime sansürlenmiş durumdadır. Ajans, yazı karakterinin her yıl güncelleneceğini ancak güvenlik gerekçesiyle gazetecilerin isimlerini yayınlamadıklarını belirtmektedir.

Medyadaki Görünmez Sansür

 

Kamuoyu Oluşturmak

180 Amsterdam, gazetecilerin yazı tipini manuel olarak indirmeden kolayca kullanabilmesini sağlamak için açık kaynak platformu GitHub‘ı kullanmıştır. Küresel bir sorunla ilgili kamuoyu oluşturmayı hedefleyen kampanya, dünya genelindeki çeşitli haber kuruluşlarının da desteğini almıştır. Ayrıca pek çok kuruluş standart yazı tiplerini The Erased Font ile değiştirmeyi taahhüt etmiştir. Yazı tipini benimseyen yayınlardan biri de bağımsız The Moscow Times olmuştur.

*Kendi kendine silinen yazı karakterinin nasıl yüklenip kullanılacağına ilişkin talimatları kuruluşun web sitesinde bulabilirsiniz. Web sitesinde ayrıca gazetecilerin röportaj ve hikayelerine de yer verilmektedir.

Daha fazlası için tıklayınız.
Bu haber www.gazetemerhaba.com'a aittir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu