Özel HaberlerGündem

MENTEŞ, “KİRACI BÜYÜK EV’DEN KAÇINMALI”

Balıkesir’de “Ev’ lenmek Güzeldir” sloganı ile emlak sektöründe konut kiralama ve Konut alma konusunda ilk başvurulan isimler arasında yer alan Erol Menteş, emlak sektörünü değerlendirdi.

 

 

Öncelikli olarak Erol Menteş kimdir ve iş hayatına nasıl başladı?

“1993’ten beri inşaat mühendisliği yapıyorum. 2005 yılında ek olarak emlak sektörüne girdim. Aslında benim dede mesleğim emlakçılıktır. Çok eski yılların emlakçısıydı. Allah rahmet eylesin kendisi 110 yaşında vefat etti. İyi bir emlakçıydı. Herhalde oradan geldi. Mühendisliğin yanında bir uğraşı olarak açtık. İşimizi doğru düzgün yaptık ki emlak sektöründe iyi bir yer edindik. 12 yıl oldu.”

 

Kısa sürede nasıl bu kadar ilerlediniz?

“Her şeyden önce işimizi dürüst yapıyoruz. Balıkesir’in farklı bölgelerinde de  varız. Çarşı merkez, Bahçelievler, Paşaalanı ve 52 Evler’de şubelerimiz var. Bu işi ciddi yapıyorum. Çalışanlarımız çok iyi.. İyi bir ekip ile çalışıyorum. Ekibimiz kuvvetli ve her biri işinde uzman.   Bir de benim inşaat mühendisi olmamla alakalı olarak konuya da hâkimim. Bilmeyen biri ile bilen biri arasında bir fark oluyor illaki. Ben ayrıca sanat okulu çıkışlı olduğum için artı avantajım var. İşimizi de bu yüzden daha iyi yaptığımızı düşünüyorum.”

 

Kentsel dönüşümle ilgili olarak neler yapıyor ve düşünüyorsunuz?

“Kentsel dönüşüm uzmanlığını geçtiğimiz sene aldım. Yaklaşık bir buçuk sene oluyor. Çevre Bakanlığı’nın sınavı sonucu kazandım ve yetkilendik. İlk zamanlar çok yoğun bir şekilde çalıştık.  Kentsel dönüşüm işi olarak, resmi kurumlara, belediyelere ve şahıslara yaptık. Şu anda ilk başladığı gibi değil. Vatandaş yönünden de  ilk başladığında çok cazipti. Harçlardan muafiyetlerden dolayı çok avantajları vardı. Ruhsat harcı, tapu harcı, otopark harcı muafiyeti vardı. Kredilerde konut kredisi 0,90ken kentsel dönüşümde 0,50 gibi oluyordu. Bir süre bu harçlar alınmadı. Ayrıca kira yardımı da oluyordu. Zaten şu anda bir tek kira yardımı devam ediyor. Nisan ayında hükümet kanun tasarısı çıkarttı ve ruhsat ve Otopark harcını da alıyor. Şimdi kalan sadece kira yardımı.  O da aylık 745 gibi bir yardım yapıyor. O konutta oturan kişi bina yıkıldığında başka bir konuta geçince aylık 745 lira alıyor. 18 ay ödüyor. Tek avantaj olarak elde o kaldı. Kredi bakımından da konut kredisi ile arasında bir fark kalmadı. Bu yüzden kentsel dönüşüm yavaşladı.”

 

Emlak sektöründeki yüzdelik paylar nasıl?

“Biz kiralamada kiralayandan bir kira bedeli alıyoruz. Konut satışlarında devletin resmi olarak belirlediği rakam yüzde 3. Ama onu alamıyorsun tabi ki. Düşündüğünüzde  iki taraftan da yüzde 6 gibi bir rakam oluyor ama onu bizler alamıyoruz. İlk etapta emlakçı olarak her şeyden önce işin bitmesi önemli. Ayrıca buraya gelen vatandaş bir emlakçıya emlak ücreti vereceğini bilmeli. Hukuk için bir şeyler danışmak adına nasıl ki avukatlara ücret ödeniyorsa biz de aynı durum söz konusu. Bu konuda  biz  daha az bir yüzdelik alıyoruz. O anlamda bir kolaylık sağlıyoruz da zaten illa sen bu yüzde 3’ü vermek zorundasın demiyoruz.”

 

Balıkesir’de kiralama ve konut satışları nasıl?

“Öğrenciler Mayıs ayından itibaren başlıyor. Hız kazanıyor. Kışın daha da hafifliyor.  Kiralamalarda ara tatillerde biraz artış oluyor  ama düşük olarak. Son zamanlarda  eşyalı kiralamalarda talep çok oluyor. Konut satışlarımız  düşük.  Yılbaşından bu yana satışlarımız düştü. Genele bakarsak da öyle. Piyasada bir hareketsizlik var.”

 

Ev kiralamak isteyen kişilere tavsiyeleriniz neler?

“Genelde bir artı bire çok yığılma oluyor. Yatırım için de çok kullanıyorlar. Ev olarak yatırım amaçlı değerlendirilebilir.  Kiralama konusunda kiracı bence büyük evlerden kaçınmalı. Ekonomik boyutunu da düşünmek lazım. Hem kira bedeli, hem yakıt bedeli, hem diğer giderler, hem  de temizleme açısından daha avantajlı. Yeni evli çiftlere 2+1 tavsiye ederim. Sayı arttıkça büyütülebilir. Maddi olarak da avantajlı duruma geçerler.  Hatta bununla alakalı bir anımı anlatayım size. dubleks bir daire satışında gerçekleşti.  Alıcı satıcıya neden sattığını sordu.  Satıcı, “ Biz bu evi aldığımızda kelebekler gibiydik. Ev büyüktü. Evin üst katına çıkıyoruz, iniyoruz, çok hoşumuza gidiyordu. Aradan 2 sene geçti merdivenleri çıkamaz olduk, git gel yorulduk. Isıtamaz ve temizleyemez olduk. O yüzden satıyorum” dedi. Özet olarak çok büyük ev çok kar değil.”

 

Yoldaş Kocaer

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu