Sağlıkİlçe Haberleri

Müdür Keskin Tüberkülozun Önemine Dikkat Çekti

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Serkan Kadir Keskin, bugün kutlanan Dünya Tüberküloz Günü dolayısıyla açıklama yaptı. Tüberkülozun yüksek bulaştırıcılığı nedeniyle tüm toplumu tehdit eden, ancak önlenebilir ve tedavi edilmezse ölümcül sonuçlar doğurabilen bir hastalık olduğunu vurguladı.

Müdür Keskin Tüberkülozun Önemine Dikkat Çekti

Müdür Keskin Tüberkülozun Önemine Dikkat Çekti

Küresel Tehlike

Müdür Keskin, tüberkülozun SARS-COV-2’den sonra dünyanın en ölümcül ve tek etkenden kaynaklanan bulaşıcı hastalığı olma özelliğini koruduğuna dikkat çekti. Dünya genelinde ilk 10 ölüm nedeninden biri olan tüberkülozun, dünya nüfusunun dörtte birinden fazlasının verem mikrobunu taşıdığını ifade etti.

Belirtiler ve Teşhis

Hastalığın belirtilerine değinen Keskin, en erken belirtinin 2-3 haftadan uzun süren öksürük olduğunu ve diğer belirtilerin ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, kilo kaybı, yorgunluk, halsizlik, balgam çıkarma, nefes darlığı, göğüs ve sırt ağrısı olduğunu belirtti. Hastalığın teşhisinde balgamda verem mikrobunun bakteriyolojik tespitin önemine vurgu yaptı.

Tedavi ve Korunma Yöntemleri

Müdür Keskin, düzenli ve yeterli süre ilaç kullanımının (6-9 ay) hastalığın tedavisi için kritik olduğunu ifade etti. Tedavi olmayan bir verem hastasının yılda ortalama 10-15 kişiyi enfekte edebileceğine dikkat çekti. Verem tedavisinde kullanılan ilaçların ücretsiz olarak verem savaş dispanserlerinde sağlandığını belirtti.

Hastalıktan korunmanın en etkili yolunun erken teşhis ve uygun tedavi olduğunu vurgulayan Keskin, hastalık tespit edilen kişilere tedavi uygulanırken, hastalık tespit edilmeyenlere 6 ay boyunca ücretsiz koruyucu tedavi verildiğini açıkladı. Ayrıca, ülkede tüberküloz kontrolünü sağlamak amacıyla 1931 yılından beri ikinci ayını doldurmuş bebeklere BCG aşısı uygulandığını belirtti.

Müdür Keskin, son olarak, hastalığın önlenmesi ve kontrol altına alınması için hasta yakınlarının ücretsiz olarak tarama yaptırmaları gerektiğini vurgulayarak, toplumun bu konuda duyarlı olması gerektiğini dile getirdi.

Haber: Bülten

Virüsler Geri Döndü! Enfeksiyon Alarmı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu