Türkiye GündemiBalıkesir Merhaba Blog YazılarıGündemSağlıkTariflerYaşam

Ramazanda Nasıl Beslenmemiz Gerekir?

Günlük hayatımızda beslenme konusuna dikkat ettiğimiz kadar Ramazan aylarında da dikkatli olmamız gerekir. Özellikle saatlerce herhangi bir besin alamadıktan sonra iftar ile birlikte çok fazla tüketilen yemekler ciddi problemlere sebep olabilmektedir. Sahur ve iftar arasında geçen zaman oldukça uzundur. Buna rağmen bu durumu iyi şekilde yöneterek avantaja çevirebiliriz. İşte Ramazan ayında uygulamanız gereken beslenme şekli hakkında bilgiler.

 

Sahurda Neler Yemek Gerekir?

3 3

Sahur, saatlerce tutulacak oruç öncesinde oldukça önemli bir öğün olmaktadır. Gece saatlerine denk gelmesine rağmen doğru şekilde yönetilirse kaliteli bir sonuç verecektir. Sahurda özellikle yumurta ve süt ürünlerinden zengin şekilde beslenildiği takdirde açlık sorunu yaşanmayacaktır. Fazla su tüketimi yapmak yerine salatalık gibi su tutan yiyecekler tüketmek oldukça işe yarayacaktır. Bunun yanında, fazla karbonhidrat alımı da tavsiye edilmemektedir. Sahurda yemek yedikten sonra genel olarak uyuduğumuz için kilo yapma potansiyeli yüksektir. Ancak karbonhidrat ihtiyacını yulaf ya da çavdar gibi sağlıklı karbonhidratlarla karşılayabiliriz. Karbonhidrat ihtiyacını bu gibi gıdalardan karşıladığınızda kilo problemi de ortadan kalkacaktır.

Sahurda Yenilmemesi Gerekenler

Gecenin geç vakitlerine denk gelen sahur öğününde çok fazla yiyerek iftara kadar tok kalma düşüncesi tamamen yanlıştır. Aksine, bu davranış sindirim sistemini bozarak daha kötü durumlara yol açabilmektedir. Bu nedenle ilk yapmanız gereken sahurda çok değil dengeli beslenmektir. Sahurda yenilmemesi gereken yiyecekler arasında hamur işi, yağlı kızartmalar, şerbetli tatlılar, çikolata ve türevlerini yer almaktadır. Bu yiyecekler iftar saatine kadar hem çok susamanıza hem de kalitesiz karbonhidrat aldığınız için vücutta dengesiz yağ birikmesine neden olacaktır.

 

İftarda Nasıl Beslenmek Gerekir?

2 3

Belirli bir süre aç kaldıktan sonra aniden ağır yiyecekler yemek oldukça tehlikelidir. İftarda ana yemeğe geçmeden önce mutlaka çorba ya da hoşaf gibi sıvı, sindirim sistemini açacak yiyecekler ve içecekler tüketilmelidir. İftarda sürekli katı ve hazmı zor yiyeceklere yüklenmemek gerekir. Porsiyonlar küçük ve çeşitli tutulmalıdır. Bu sayede kilo kontrolü sağlanmasıyla birlikte mide ve bağırsak sorunları da oluşmayacaktır. Tıpkı sahurda olduğu gibi iftarda da sağlıklı karbonhidrat tüketimi önerilmektedir. Bu durum, pirinç, bulgur, çavdar gibi gıdalar sofralarda önemli yer almaktadır. Başlangıç olarak daha çok sıvı olan yiyecek ve içecekler tüketildikten sonra ana yemeğe geçilebilir. Ana yemekte ise sebze yemeklerinin mutlaka bulunması tavsiye edilmektedir. Küçük porsiyonlarla tüketilen yemeklerin ardından bir süre dinlenilmesi uygun görülmektedir. Dinlenme sonrasında dilerseniz meyve ya da hafif sütlü tatlılara yer verebilirsiniz.

İftarda Yenilmemesi Gereken Yiyecekler

İftarda yenilmemesi gereken yiyeceklerin en başında fazla beyaz ekmek tüketimi gelmektedir. Sağlıksız karbonhidrat denilen gıdalar genel olarak ekmek ve hamur işlerini içine alan yiyeceklerdir. İftarda çeşitli beslenmek bu nedenle oldukça önemlidir. İftar sofralarında sebze yemekleri ve çorbaların mutlaka yer alması önerilmektedir. Kuru baklagiller de vitamin ve mineral yönünden zengin olduğu için tercih edilebilir. Tatlı tercihinin ise genel olarak sütlü ve hafif tatlılardan yana kullanılması önerilmektedir. Meyve tüketimi ise yemek yedikten en az 2 saat sonrasında alınmalıdır. Aksi takdirde sindirim problemlerine yol açacağı uzmanlar tarafından bildirilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu