SağlıkGündem

SMA Topuk Kanı Testi Zorunlu Mu?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca evlilik öncesi SMA taramaları ile ilgili açıklama yaptı. Peki SMA topuk kanı testi zorunlu mu? İşte tüm detaylar...

SMA Topuk Kanı Testi Zorunlu Mu?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca evlilik öncesi SMA taramaları ile ilgili açıklama yaptı. Peki SMA topuk kanı testi zorunlu mu? İşte tüm detaylar…

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, SMA (Spinal Müsküler Atrofi) hastalığı ve taraması ile ilgili açıklama yaptı.

Bakan Koca, SMA taramaları hakkında, “Yıl bitmeden evlilik öncesi zorunlu tarama kapsamına bütün Türkiye’de başlayacağız” dedi.

Koca açıklamasında, “Yeni doğan bebeklerimiz için topuktan kan alınır. Yine aynı çerçevede yeni doğan bebeklerimizi bu anlamda topuktan kan alınarak SMA taramasını yapıyor olacağız.

Bu tedaviyi belirliyor olacak. Erken dönemde sonuç alabilirlik o kadar fazla olacak her doğan bebeğe bu taramayı başlatıyoruz.” ifadelerine de yer verdi.

Sma Topuk Kanı Testi Zorunlu Mu?

SMA TARAMASI NEDİR?

SMA (Spinal Müsküler Atrofi) genetik geçişli bir hastalıktır. Tarama programıyla ise taşıyıcı çiftlerin, evlilik öncesinde belirlenmesi amaçlanmaktadır.

Bu tarama sayesinde, ailelere bebeğin hasta doğabileceği anlatılarak doğum öncesinde tedbir alınması sağlanabilmektedir.

SMA NEDİR?

SMA, hareket sinir hücrelerinden (motor nöronlardan) kaynaklı nöro-müsküler bir hastalıktır. 3 evrede görülen SMA hastalığının en tehlikelisi SMA Tip 1 denilen evredir. SMA Tip 1 hastalığının belirtileri çocukluk yaşlarından itibaren gözle görülebilir bir durumdadır.

Bu belirtiler içerisinde yutkunma ve solunum zorluğu, desteksiz oturamama gibi sorunlar meydana gelmektedir. Ayrıca akraba evlilikleri ile ileri kuşaklarda hastalık oluşabilme riski de artabilmektedir.

Sma Topuk Kanı Testi Zorunlu Mu?

 

 

Türkiye Genelinde Vakalar Arttı!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu