Gündem

Tabip Odasından Çarpıcı Değerlendirme

Tabip Odasından Çarpıcı Değerlendirme. Tabip Odası Seçimsiz Olağan Genel Kurul toplantısı gerçekleşti. Ara Genel Kurulda Tabip Odası Başkanı Dr.Necdet Uçan açıklama yaptı. Uçan sağlık politikalarını eleştirdi ve Üniversite hastaneleri ile ilgili ilginç açıklamalarda yaptı.

Tabip Odasından çarpıcı değerlendirme. Necdet Uçan ”Bilimden Uzak! Hacamat ve Sülükte Aranan Sağlık!” diyerek tepki gösterdi.

 

“Sağlıkta Dönüşüm Tahribata Yol Açtı”

 

Uçan yaptığı konuşmada, Sağlıkta Dönüşüm Programının sağlık alanında ciddi tahribata yol açtığını söyledi. Şehir hastanelerini truva atına benzeten Uçan, siyasileri eleştirdi. Siyasilerin iki dudağı arasında. Ayrıca, talebin kışkırtıldığı,  hekimlerin 5 dakikada çok sayıda hastaya bakmaya zorlandığı, yedek randevu verildiği  hekimlerin çalışma sürelerinin uzadığı, nitelikli sağlık hizmeti sunabilmenin koşullarının kalmadığını söyledi.

 

“1. Basamak sağlık hizmetleri piyasa yönelimli hizmete dönüştü”

 

Sevk zinciri kurulamadı diyen Uçan, “ Basamaklar arasında bütüncül hizmet sağlanamadı. Adil olmayan teşvik, rapor, performans, Anayasal haklara müdahaleler vb. uygulamalarla angaryaya neden oldu.” dedi. Ayrıca, Sıfır nüfuslu Aile Sağlığı Birimleri açılmakta, hekimler meslektaşları ile rekabete zorlanmaktadır ”şeklinde konuştu. Giderek koruyucu sağlık hizmetlerinden uzaklaşıldığını belirtti.

 

“Acillere başvurularda Avrupa’nın lideriyiz”

 

“2. basamakta İdari ve Mali yönden özerkliğe sahip sağlık işletmeleri diye yola çıkılmış, 2012 de GSS ile sağlık hizmetlerinin maliyetinin düşürüleceği iddiası fiyasko ile sonuçlandı. Sağlıkta dönüşümle birlikte artan ameliyeler, performans, adil olmayan döner sermaye ve teşvik geliri, çalışma barışının bozulması, geçici görevlendirmeler sorunlar arasındadır.”

 

Hacamat ve Sülüklerde Aranan Sağlık!

 

“Üniversite hastaneleri “eğitim ve araştırma” yerine, günlük poliklinik kaygıları ile uğraşan, eğitimin giderek ötelendiği, siyasi müdahalelerin yapıldığı, ayrıca bilimsel özerkliğin kalmadığı  kurumlar haline getirilmiştir. Bununla beraber borç batağına sürükleyerek “el konulan”, her geçen gün bilimden uzaklaşan Üniversiteler. Kanıta dayalı tıp ve bilimsellik yerine “hacamat” ve “sülük” lerde GETAT (Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp) aranan sağlık. Atama ve yükselmelerde “yandaş” ve “adrese teslim”,  hiçbir değerlendirme kriteri olmayan kadro anlayışı hakim olmuştur.”

 

Depreme Dayanıksız Ancak Tadilatı Yapıldı

 

“Balıkesir Devlet Hastanesi Turgut Solak ek hizmet binası (eski Askeri Hastane) depreme dayanıklı olmaması nedeniyle boşaltıldı ancak ironiktir boşaltılmadan önce çatılarını yenilediler. nedense sadece Toplum Ruh Sağlığı Birimi ve yatan hastaları ile birlikte orada bırakılmıştır. Bir bölümünde de Sağlık Müdürlüğünün şubeleri bulunmaktadır.”

 

Haber: Serap Acar

Ayrıca daha fazla haber için tıklayın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu