GündemTürkiye Gündemi

Üreticiler Fındık Hasadına Başladı

Fındık üreticileri hasat dönemi için bahçelere girdi. Üreticiler, günün erken saatlerinde başladıkları hasada akşama kadar devam ediyor.

 

Üreticiler Fındık Hasadına Başladı… Mevsimlik tarım işçileri, doğu ve güneydoğu illerinden geldi. Böylece, ev ekonomilerine katkı sağlamak için sıcak havada yoğun mesai harcıyor.

Üreticiler Fındık Hasadına Başladı

​​​​​​​Fındık bahçesi sahibi Emin Çobanoğlu, AA muhabirine, bu yıl hasada biraz erken başladıklarını söyledi.

Üreticiler Fındık Hasadına Başladı

Bahçe sahibi Çobanoğlu, ilaç ve gübrelerin bu yıl yağışlardan dolayı etkisiz kaldığına işaret etti. Ardından, “Fındıkta çürümeler de var. Gördüğümüz fındıklar olgunlaşmıyor.” ifadelerine yer verdi. İşçi çavuşu Mahzun Malgaz, yaklaşık 3 ay sürecek hasat için Şırnak’ın İdil ilçesinden 25 kişiyle fındık toplamaya geldi. Ayrıca Çavuş Malgaz, 26 gündür ilçede olduklarını söyledi.

Üreticiler Fındık Hasadına Başladı

Malgaz, sabahın erken saatlerinde başlayan mesainin akşama kadar devam ettiğini anlattı. Devamında, “Burada ilk önce filiz alıyoruz. Bizden sonra tırpan yapılıyor. Sonra tırmık için tekrar geliyoruz. Bu aşamalardan sonra fındık dökülmeye başlayınca 65 ila 70 gün fındık topladıktan sonra tekrar geri dönüyoruz” dedi.

Fındık;

Karadeniz fındık bölgesinde hasat zamanı yıllara göre az çok değişmekle beraber, sahil kolunda 1-10 Ağustos, orta kolda 10-20 Ağustos, yüksek kolda ise 20 Ağustos’ tan sonra başlamaktadır.

Fındık toplamaya;

Döşürmek, Fındık veya meyva toplamak, devşirmek (Trabzon, Giresun, Torul, Kürtün): ‘Yayla mantarlarını/ Gel döşüre döşüre’ , ‘Gomar yapraklarını/ Döşürdüm elek elek’ denir.

..Üreticiler Fındık Hasadına Başladı…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu