GündemKöşe Yazıları

Uyuyamıyorum Diyerek Uyku İlacı Almak

Uyuyamıyorum Diyerek Uyku İlacı Almak

 

Uyku ilacı faydalı olduğu kadar zararlı. Mutlaka doktor gözetiminde ve tavsiyesiyle kullanılmalı. Uyku ilaçlarının bilinçsiz bir şekilde kimi zaman tavsiye üzerine kullanımı ağır sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Konuyla ilgili tavsiye üzerine ilaç kullanımının zararlarına değinen Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Fatma Duygu Kaya Yertutanol’un verdiği bilgileri bugün sizlerle paylaşmak istedim.

Bu ilaç grubu temel olarak sinir sistemi üzerine etki ettiği için dikkat ve uyanıklığı bozuyor. O nedenle kişi sabah uyansa bile hala dikkat/odaklanma bozukluğu sürebilmekte yani artık (kalıntı) etki yaşanabilmektedir. Algılama ve harekete geçme yavaşladığı için kazalar ve zihinsel performansta azalma görülebilmekte.

Yetersiz fiziksel aktiviteden depresyona, alkol kullanımından fazla mavi ekran maruziyetine, çeşitli ilaçların kullanımından uyku apnesine, kaygı bozukluklarından kronik tıbbi hastalıklara (nörolojik, kardiyovasküler, solunumsal, endokrinolojik vs), bipolar bozukluktan vardiyalı işlerde çalışmaya varana kadar geniş bir yelpazede yer alan nedenlerden bahsetmek mümkün. Bu kadar farklı etken görülebilmesi nedeniyle uyku sorunlarının tedavisi de değişkenlik göstermektedir. Tek bir uyku sorunu ve tek bir tedaviden bahsedilemez.Uyku ilacı önerilen psikiyatrik durumların çoğunda, uyku bozukluğunun asıl nedeni mevcut psikiyatrik bozukluğun (depresyon, kaygı bozukluğu, bağımlılık, şizofreni, bipolar bozukluk gibi) ta kendisidir. Bu nedenle asıl psikiyatrik bozukluğun tedavi edilmesi uyku bozukluğunun da ortadan kalkmasını sağlar. Böylece sıklıkla, uyku ilaçlarının uzun süreli kullanılmasına gerek kalmaz. Uyku ilaçlarının, uyku bozukluklarının küçük bir kısmında ve sıklıkla geçici sürelerde önerildiğini kaydeden Yertutanol, “Uyku bozukluklarının çoğunda tedavi, altta yatan asıl nedenin tedavisidir. Uyku ilacı gerektiren durumlarda ise öncelikle davranışsal önerilerin denenmesi yani temelde uyku hijyeni kurallarının uygulanması önerilmektedir.” Diyor.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu