GündemTeknoloji

Whatsapp Güvenliğinizi Artırın

Verilerinizi daha iyi korumak için WhatshApp güvenliğinizi artırın

 

Whatsapp Güvenliğinizi Artırın

Meta’ya ait uygulama, metinlerin, resimlerin ve daha fazlasının uçtan uca şifrelenmesini varsayılan olarak sunmaktadır. Ancak ayarları olabileceği kadar gizli değildir. Verilerinizi daha iyi korumak için Whatsapp Güvenliğinizi Artırın!

2016 yazında  WhatsApp benzeri görülmemiş bir değişiklik yaptı. Meta’nın  sahibi olduğu şirket,  onu kullanan milyardan fazla insan için varsayılan olarak uçtan uca şifrelemeyi etkinleştirdi. Ayrıca bu süreçte dünyanın en büyük şifreli habercisi haline geldi. O zamandan beri, bu sayı 2 milyarı aştı.

Varsayılan olarak uçtan uca şifrelenmiş olmak, Meta’daki hiç kimsenin gönderdiğiniz mesajların içeriğini okuyamayacağı veya bu içeriklerden veri çıkaramayacağı anlamına gelmektedir. WhatsApp’ta tüm metinler, fotoğraflar, videolar vs. şifrelenmektedir. Ayrıca bunlara yalnızca gönderdiğiniz kişiler erişmektedir. Şifrelenen içeriğin kodunu çözen cihazların, mesajlar aktarılırken güvenlik kodlarını doğrulaması ve değiş tokuş etmesi gerekmektedir.

WhatsApp’ın Hangi Verileri Topladığını Anlayın

ABD’de WhatsApp telefon numaranızı, telefon bilgilerinizi, IP adresinizi ve  daha fazlasını Meta’nın diğer şirketleriyle paylaşmaktadır. Ancak “herkesin kimin mesajlaştığının veya arandığının kaydını tutmadığını” ve  Meta ile kişileri paylaşmadığını söylemektedir. Avrupa’da WhatsApp,  Meta’nın diğer şirketleriyle nasıl çalıştığını ve daha açık bir şekilde paylaşılan bilgileri detaylandırmaktadır. Ancak, WhatsApp’ın uçtan uca şifrelemesi nedeniyle Meta’nın bunlara erişimi olmadığı için gönderdiğiniz mesajların içeriğinin paylaşılmadığını vurgulamakta fayda var.

Uçtan Uca Şifrelenmiş Yedeklemeler Kullanın

WhatsApp’ın yedeklerini kullanacaksanız uçtan uca şifreli sürümünü kullanmalısınız. Şirket,  seçeneğin yıllarca kullanılamamasının ardından 2021’de bunları tanıttı. WhatsApp’ta  Ayarlar, Sohbetler, Sohbet Yedekleme’ye gidin ve ardından yedeklemeleri açtıktan sonra Uçtan Uca Şifreli Yedekleme’ye dokunun ve seçeneği açın. Bu yedekleme, ideal olarak oluşturup bir parola yöneticisinde saklamanız gereken ayrı bir parola gerektirir. Bu parolayı kaybederseniz, şifreli yedeğinize giremezsiniz.

İki Faktörlü Kimlik Doğrulamayı Açın

WhatsApp, uygulamaya erişmek için oluşturduğunuz altı haneli PIN’i yarı düzenli olarak yeniden girmenizi isteyecektir. Bu istemlerin ne sıklıkta gerçekleştiğini söylemiyor, ancak uygulamayı kullanmaya engel olmayacak kadar düzensizler. PIN, numaranızı yeni bir telefona veya cihaza eklemeye çalışıldığında da gerekli olacaktır. PIN’i ayarlarken, unutursanız kodu sıfırlamak için kullanılabilecek bir e-posta adresi ekleme seçeneği de vardır.

Whatsapp Güvenliğinizi Artırın

WhatsApp Mesajlarını Kilitleyin

En özel yaklaşımı tercih ediyorsanız, açılan herhangi bir mesajın özel bilgileri açığa çıkarabileceğini de göz önünde bulundurmaya değecektir. Yeni mesaj bildirimleri, ekranınızda yanıp söndüklerinde mesajın tamamını veya içeriğinin yalnızca bir kısmını içermektedir. Bu bildirimler de okunmadıysa, cihazınızı alan herhangi biri telefonun kilidini açmaya gerek kalmadan bunları okumaktadır. Bu seçenekler, Ayarlar , Bildirimler ve Önizlemeyi Göster’de değiştirilebilir.

Kaybolan Mesajları Kullan

Kaybolan mesajları açmak size biraz daha mahremiyet sağlarken, mesaj gönderdiğiniz kişinin yine de ekrandakilerin ekran görüntüsünü alabileceğini veya fotoğrafını çekebileceğini hatırlamakta fayda var.

Bunlara ek olarak, fotoğrafları ve görünümleri de Bir Kez Görüntüle olarak ayarlayabilirsiniz. Bu tam olarak tanımlandığı gibi davranmaktadır. Mesaj yalnızca bir kez açılabilir ve kapatıldıktan sonra ona geri dönemezsiniz. Bir fotoğraf veya video gönderirken, kısmi daire içindeki simgeye dokunun. Tek seferlik bir resim veya video gönderirseniz,  insanlar bunun ekran görüntüsünü alamazlar .

Ayrıca ilginizi çekebilir.
Bu haber www.gazetemerhaba.com'a aittir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu