GündemKöşe Yazıları

Yaratıcı Drama

Yaratıcı Dramada Asistan Eğitmen olarak, ileride iyi bir Yaratıcı Drama Lideri olmak isteğiyle ve hayaliyle tecrubelerime, bu zamana kadar öğrendiklerime ve araştırmalarıma binaen Yaratıcı Drama hakkında da bir şeyler yazayım istedim..

Yaratıcı Drama; en basit tanımıyla yaşam deneyimlerinden yola çıkarak; bir duyguyu, bir düşünceyi, doğaçlama ve rol oynama gibi tekniklerden yararlanarak canlandırmadır.. İnsan var olduğundan beri oyun vardır. Benim Drama tanımlamam oyna-öğren-eğlen üçlüsünden oluşur. Oyunla Yaratıcı Drama arasındaki farklılıklar ve benzerlikler vardır. Oyunda kurallar vardır. Bunlar önceden belirlenmiştir. Bu kurallara uyulmak zorundadır.

Dramanın kuralları ise değişebilir, değiştirilebilir ve tartışmaya açıktır. (ARIKAN Yılmaz, İlköğretimler İçin Uygulamalı Tiyatro ve Drama Eğitimi, Pozitif Yayınları)

Yaratıcı Dramada çocuk eğlenirken,öğrenir. Dört temel dil becerisini geliştirir, sosyal gelişimin yanında problem çözme becerisi kazandıran Yaratıcı Drama bireye sanat ruhu ve anlayışı kazandırmada önemli bir yoldur. Alt yaşlarda alınan bu eğitimin doğru olması ve doğru kişiler tarafından verilmesi önemlidir..Bu konuyla ilgili Çocuk Tiyatrosu Araştırmaları Laboratuarı Derneği Başkanı Pedagog Rejisör Dr. Rasim Aşın’ ın yazılarını okumanızı öneririm..

Önemli notlar

-Yaratıcı Dramaya ilk kez Eğitimde Fransada yer verilmiş ve dramanın gelişmesi ve şekillenmesinde J.J. Roussea’nun önemli katkıları vardır
– Yaratıcı Drama çalışmaları Amerikada “Yaratıcı drama , İngiltere’ de “eğitimde drama, ” Almanya-da isr “okul oyunu” adıyla uygulanmıştır.
– Türkiyede ilk Yaratıcı Drama çalışmaları Köy Enstitülerinde uygulanmış, yöntem olarak kullanılması ise 1980 yılında gerçekleşecektir..

Şu unutulmamalıdır ki Yaratıcı Drama oyun oynamak, dramatizasyon ya da tiyatro değildir..

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu