Semra Aman Akyürek

Semra Aman Akyürek

Protokol iftarı dediğin…

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin “Protokol iftarı” olarak adlandırdığı programın adına yakışan bir davet olmayışı açıkçası hayal kırıklığı. Baştan hayal kırıklığının devamı program akışında gözlemlediğim diğer hususlardır.

*Öncelikle davetlilerde gözlemlediğim şu: Nasıl davet ederseniz davete katılımı o şekilde alırsınız şeklinde bir cevap ve katılım sağlanmıştır.

*Protokol dediğimizde “protokol iftarı” adını taşıyan bir programa protokoldeki zevat ve eşli katılımlarda eşler spor kıyafet ve günübirlik kıyafetle o programa katılmamalıdır.

Yazının Devamı

TEK DOKUNUŞLA ÜRETKENLİK

Yapılan her işin kalitesi bakımından, insanların yetenekli ve istekli olduğu dallarda eğitim almaları gerektiği günümüz koşullarına bakıldığında da ne kadar net olarak göze çarpıyor.

Hiç işi bilenle bilmeyen bir olur mu? Diye boşuna dememişler. Alanında uzman olmak zamandan, enerjiden ve malzemeden tasarruf sağlar. Nitelikli eleman çalışma hayatındaki dinamizmi her daim korur. Aksi zamandan çaldığı gibi, enerjinizi alarak israfa yol açar.

İnsanlar doğru mesleğe yönlendirildiğinde işini daha iyi bir şekilde yapar, daha üretken olur, yenilik ve gelişmelere açık, tasarruflu olur. Mesleğe yönlendirmenin doğru yapıldığı ülkelerde, şehirlerde insanlar, mutlu oldukları ve sevdikleri işleri yaptıkları için çalışma alanlarındaki verimlilikleri artar. Memnuniyette aynı ölçüde ilerleme sağlar.

Yazının Devamı

Ekonomi

Kesin olmayan Seçim sonuçlarına göre önemli görünen büyük şehirleri muhalefetin oluşturduğu ittifak kazandı.

Seçim sonrası siyaset de, ekonomi de ve Türkiye de seçim öncesi ile aynı Türkiye olacak diyebilir miyiz. Hiçbirşey eskisi gibi olmayacak. Bunun en somut nedeniyse büyük şehirlerin yönetiminin el değiştirmesi. Yeni açılımları, değişimleri, siyasette rekabeti ve farklılıkları beraberinde getirecek.

Siyasilerin argümanlarından biri işsizliğe çareydi. Bu konuda öne çıkan bir detaysa büyük illerdeki kaybın genç kesimin gösterdiği etki ve tepkisi gibi. Yani Büyük illerde gençlerin varlığı bir gerçek. Çalışmayan gençlerin ise ortalama aylık 300-400 lira ve altındaki aylık gelirle yaşamını sürdürdüğünü biliyoruz. Genç nüfustaki işsizliğin ise genel işsizliğin iki katı düzeyinde arttığı da düşünüldüğünde sonuç kaçınılmaz. Veriler doğrultusunda bakıldığında Son 5 yılda genel işsizlik 3.6 puan artarken genç nüfustaki işsizlik 7.8 artmış. Geçtiğimiz yıllarda bu artış en son 2018’de 24,5’e çıkmış. Bu açıdan bakıldığında durumun özeti, Her dört gençten birinin işsiz olması büyük kentlerde sandığın sonucunu belirleyen etkenlerden biri oldu diyebiliriz.

Yazının Devamı

BALIKESİR’DE BAYRAM HAVASI

Balıkesir’de ve ilçelerinde seçim sonuçları heyecanla takip edilirken ilginç durumlar yaşanmadı değil. Birbirine yakın seyreden sonuçlar yürek hoplatırken hem Cumhur İttifakı’nın hem de Millet İttifakının partilerinde kutlama hazırlığı son dakikaya kadar sürdü. İl’de olduğu kadar ilçelerdeki teşkilatlarda ve kahvelerde de bayram havası vardı.

Havai fişekler her iki tarafta da patlatıldı. Kazanan yada kazanamayan değil kazanmaya yakın olanların kutlaması gibiydi Balıkesir’de seçimler. Türkiye genelinde İstanbul ve Ankara’daydı gözler ve akabinde diğer iller. Özellikle 15 Temmuz sonrasında kayyum atanan illerde ne olup bittiği merak ediliyor ve haber kanallarından bu iller yorumlarıyla birlikte veriliyordu.

Balıkesir özel bir ildi. Adaylarının seçimleri zor oldu. Hangi aday mı? Hem Cumhur ittifakı hem de Millet ittifakı adaylarının belirlenme süreci, sanırım seçimin sonucu kadar birbirini yakın takip eden gel-gitler yaşadı. Balıkesir’de yakın geçmişte yaşananları hatırlarsak, cesur söylemlerle ve dik duruş sergileme özelliğine sahip yiğitlerin mekânıydı Balıkesir.

Yazının Devamı

SAHİPSİZ ŞEHRİMİN SESİ…

Bu aralar yazmamak için kendimi tutuyorum. Niye diyenler olacak. Hemen aktarayım. Malumuz bir seçim süreci yaşıyoruz. Görevimiz eksik aramak değil, şehrimiz için kamuoyunu doğru bilgilendirip kamuoyu menfaati taşıyan şehrin isteklerini yetkililere duyurmak vb…

Bugünlerde Balıkesir’de hiçbir siyasetçiyi kolay kolay eleştiremiyorsunuz. Ya oncu ya buncusunuz yafta hazır. Neden mi? Sosyal medya habercileri Aday hayranı ise ‘Para alamamış-Yiyememişler’ değilse ‘para istiyor’ moduna öylesine kendilerini kaptırmışlar ki Sanırsınız Balıkesir’in duayen gazetecileri kendileri…

Konum kim gazeteci kim değil olmadığı için bu konuyu bir başka bahara bırakıyorum. Ancak altını şehrim için çizmem gereken birkaç satırla vurguluyorum. Gözlemim o ki; Büyükşehir Balıkesir için adayların açıkladığı projeler beklentileri karşılamıyor…

Yazının Devamı

CHP NE YAPIYOR?

Cumhuriyet Halk Partisi genelde ve yerelde iktidar yüzü görür mü? Her seçim kaybedildiğinde sonrasında yapılan açıklamalarda hep şu dendi:.” seçimi kaybetmedik kazandık”

Genelde haberlerden izlediklerinizle hergün neyin ne olduğunu zaten yorumluyorsunuz ancak Balıkesir kanadı biraz eksik. O halde hatırlayalım dedim.

*2004 CHP’de Belediye Başkan Adayı Naim Durmaz adı heyecan yarattı. O dönem alınan oy yüzde 32.5 Seçim kazanılamadı ancak CHP Balıkesir tarihindeki en yüksek oy oranına ulaştı. Rahmetli Sabri Uğur 50 bin oy alarak seçimi göğüslemiş ve AK Parti seçimi almıştı. MHP adayı Rafet Çetinel 10 bin 495 oyda kalmıştı.

Yazının Devamı

KASIM’IN SON HAFTASI ADAY ADAYLARI MÜLAKAT’A

Belediye Başkan Adaylarının belirlenme sürecinde 81 ilden iletilen raporlar tek tek incelendi, elendi. Erdoğan’ın Balıkesir ziyaretlerini hatırlayalım. İşte bu noktada Balıkesir ziyareti sırasında Erdoğan’ın Balıkesir’e dair aldığı notlar, Başkan adayının belirlenmesinde etkin bir rol aldı diyebiliriz.

Belediye başkan adaylarının belirlenmesi, seçim kampanya ve stratejisinin belirlenmesi önem taşıyor ve bu minvalde alınan karalar yakın zamanda açıklanacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Teşkilat Başkanı Erkan Kandemir, Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz, Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki, Tanıtım ve Medya Başkanı Mahir Ünal, Genel Sekreter Fatih Şahin ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik yoğun bir çalışmanın içinde. Öncelikle devam edecek olan belediye başkanlarının açıklanması bekleniyor. Ardından Muhalefet partilerinde olan belediye başkan adayları diğerlerinden önce ilan edilecek. 18 Kasım Pazar günü ise tüm illerde temayül yoklaması var. Kasım ayının son haftasında ise Genel Merkez’de komisyonlar kurulup aday adaylarıyla mülakat vakti.

AKIN VE İL OK HANGİ KAPIDAN ÇIKACAKLAR? AYRI MI AYNI MI?

Yazının Devamı

HANGİ RENKLE UYANDIN?

Gözlerimizi açtığımız her güne hangi renkle baktığımız önemli. Çoğumuzun hergün gördüğü siyah ve beyaz gibi…

Beyazın da, siyahın da yeri vardır herkeste. Bakışların, seslerin, duyguların, dokunuşların ve ruh hallerinin renkleri vardır. Yaşamda bilinen tüm gerçeklerin ve hayallerin renkleri vardır. ”Sevgi” nin rengi altın gibi ışıl ışıldır mesela. Sevgi deyince pek çoğumuzun aklına gelen renk, “kırmızı” olsa da. Sevgi, renklerin diliyle huzurdur ve oradan yeşile giden renk Hızır Aleyisselama götürür.İz bırakır kalplere, gözlere,gönüllere, bakışlara hislere ve tarihe, şehre, kültüre ve sanata dalga dalga renk dağıtır etrafa …

Öfkelenen birini düşünün ne renk görüyorsunuz? Kırmızının en sevimsiz hali sönük bozuk ve ışıltısız…Kıpkırmızı oldu deriz.

Yazının Devamı

Yerel seçim’de adayım var demek

Seçmen genel seçimde partisinin, liderinin yanında yer alıyor.Peki yerel seçimde ne yapacak? Elbette ki tanıdığı yada bir şekilde selam vermiş olduğu ve ulaşabileceğini düşündüğü kişiyi belediye meclisine ve Belediye başkanlık koltuğuna göndermeyi düşünüyor.

Yerel seçimlerde genel seçimlere göre önemli bir ayrıntı ve farkta var. Oda kişinin tanınmış ve halktaki karşılığı ile seçimi alabilecek bir isim olması. Yerel seçim kişilere bağlı. Yani partiden çok kişinin de kim olduğu önem taşıyor. Bu yazımda MHP lideri ve ittifak ilişkisi kurulan iktidar partisinin açıklamalarından bahsedeceğim.

MHP’nin İstanbul hariç her Büyükşehir ilçe, il, beldede adayları olacak. MHP lideri 2023 vurgusu ile yaptığı konuşmalarda önemli cümleler kurdu.31 Mart 2019’da sadece Belediye Başkanlarının, Belediye meclis üyelerinin, İl genel meclis üyelerinin köy ve mahalle muhtarlarının seçimi olarak yerel seçimlere bakmadıklarını söyleyen MHP lideri Bahçeli Türkiye’nin 2023 öncesinde ki son virajı, son imtihanı olarak seçimleri gördüklerini beyan etti. MHP kimseye muhtaç ve mecbur değil diyen Bahçeli, Cumhur ittifakının Kuvay-i Milliye gibi dik duruşunun devamını diliyoruz. İnanç büyükse iddiada büyüktür.

Yazının Devamı

ÇAMLIKTA ATATÜRK ANITI VE SONRASI… FISILTI GAZETELERİ NELER SÖYLÜYOR…

Devam eden çalışmalar kapsamında Çamlıktaki proje ile ilgili halk arasında bazı çevrelerce ilginç senaryolar üretiliyor. Bahsedeceğim. Ancak; hatırlarsanız, Çamlıktaki projede yapılan çalışmaları eleştirmiş hatta yapılan patlatmaların vaktinde vatandaşa bildirilmediği için, korku yarattığını yazmıştım. Buda yine cep telefonlarına gelen geç mesaj yanıtı ile iletişim firmalarına topu atmıştı… Çamlığa yakın evlerdeki bazı pencerelerde bu patlama sırasında kırılmıştı. Dönemim Başkanı Edip Uğur’du. Bugünkü mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu projelerin yarım kalmaması Büyükşehir projesi olduğunu ve tamamlanacağını belirtmişti.

Rutin süreç işliyor ve haliyle Çamlıkta yenileme yapılıyor. Ancak muhalefet refleksi olsa gerek Atatürk Anıtı’nın sadece kaldırıldığını beyan eden ve sosyal medyada bir açıklama yapan Sarı yangından mal kaçırır gibi anıtın kaçırıldığını söyledi… İl Başkanı Sarı’nın özellikle meclisteki çıkışlarını beğenirim. Pürdikkat takiptedir. Atak ve cesur konulara duyarlı sonuçları pek düşünmeden her ayrıntıya önem verir. Sorgular. Belki de bu reflekste de meclisteki gibi durdurmadı Sarı’yı… Ancak açıklama yine sosyal medyadan gecikmedi:

Sonuç olarak Balıkesir’de atılan her adım, atılan her kazmanın hesabı siyasi olarak düşünüldüğü kadar yerel seçimlerin konuşuluyor olmasıyla biraz daha nüksedecek gibi duruyor.

Yazının Devamı

YEREL SEÇİMLER’E 6 AY KALA…

Yerel seçimlere 6 ay var ama heyecanı şimdiden başladı. Aday olmak isteyenler çetin bir yarışın içinde ancak, aday seçimi bu kez nasıl olacak açık ve net aslında.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu ay yurtdışı gezilerinin ardından bir yoklama turuna çıkması bekleniyor. Belediye Başkan adaylarının belirlenmesinde etkin rol oynayacak şifrelerden biri 24 Haziran seçim sonuçları. Gündemde ittifak konusu var. Ona da geleceğim ancak yerel seçime dair Balıkesir’de neler var hemen deyinelim…

Genelde ve yerelde AK Parti sahaya indi. Meclisin açılmasıyla birlikte kampanya turları da başlayacak. Recep Tayyip Erdoğan 30 büyükşehir ile birlikte kritik görülen illere de bir dokunuş yapacak. Başlayacak kampanya dönemin de nabızlar yoklanacak ve hangi aday neden bu Belediye’de olmalı? Tevazu sahibi, halk içindeki Başkan Kim yada kimler bu özelliklere sahip Başkan için sorunun cevabı aranacak. Mart ayında adayların netleştirilmesi planlanırken teşkilatlarda da il ve ilçelerde seçime odaklı çalışma hızı ölçülecek. Biliyorsunuz birde Belediye Başkanlarının imza yetkileri konusu var. Bu konuda değişim yaşanan Başkanlar arasında Balıkesir önemli bir noktada ve imza yetkisi verilen başkanlar içinde Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu. Biliniyor ki bazı başkanların imza yetkisi yok…

Yazının Devamı

YOK ARTIK!

Gönülden ve samimiyet yürekten gelirse akıyor ve durduramıyorsunuz. Neden mi? Göz görüyor, gönül dili dökülüveriyor hareketlere, davranışlara ve sözcüklere. Hizmet aşkı ile yanan birini izliyorsunuz. Hani özlenen gönül birlikteliği çıkıveriyor kısacası herbirköşeden…

Halkın teveccühünü alabilmek kolay görünse de kolay değil aslında. En zor olanına talip olmaksa içten gelen birikimlerle, gönüllere akıveriyor. Bu cümleler uzun süredir bende saklı aslında. Gittiğimiz ve gördüğümüz programlarda ayna gibi yansıyan ve yansıması gönüllere vuran bir konu bu… Dün artık görüyorsak yazmakta lazım yok artık! dedim. Balıkesir’de bir teşekkür turu yapılıyor. Malum 24 Haziran seçimleri sonrasında Balıkesir’de ivme kazanan bir seçim dönemi yaşandı. Teşekkürü hak eden en önemli kişi ise Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğu. Neden mi o? Saymakla tükenmeyecek gönül zenginliği var bu adamın. Ve sizlerde emin olun şayet henüz karşılaşmadıysanız ve karşılaşırsanız kendisi ile; şahit olacaksınız gönlü büyük, hizmeti aşikar olan bu halk adamına.

Belediye Başkanları ateşten gömlek giyenlerdir kimi o gömleğin içinde yanar, tutuşur, bazen de kül olur. Kıymetli Merhaba okurlarımız, Balıkesir’de siyasi sahne bilirsiniz ki pek hareketli geçer. Şöyle bir hatırlarsak ve halktan duyduklarımızı da yinelersek bu işin sırrı: Hizmetten de öte gönüllerde saklı olanın artık açık açık gün yüzüne çıkıvermiş olmasında…

Yazının Devamı

MECLİSTE YEMİN TÖRENİ

En çok milletvekiline sahip AK Parti ilk sırada başkanlık divanına göre sol tarafta yer aldı. CHP’li vekiller 2. MHP’li vekiller 3.BDP’li vekiller 4.ve iyi Parti’li vekillerse 5.sıraya oturdu. Genel Kuruldaki değişiklik kafa karışıklığı da yarattı. CHP’lideri Kemal Kılıçdaroğlu her dönem alışık olduğu, HDP’li vekillerin oturduğu sıraya yöneldi. Kııçdaroğlu CHP’li vekillerin kendisini alkışlamasıyla hatasını fark etti. İyi Parti ve MHP sıraları ile ilk temas genel kurulun ilk günü yaşandı. Grupların yan yana oturduğu salonda Devlet Bahçeli ve Koray Aydın kısa süreli sohbet etti.600 milletvekili ilkkez yemin töreni için Genel Kurula geldi. Mecliste milletvekili sayısının artması ile oturma düzeni de değişti. En çok milletvekiline sahip AK Parti ilk sırada başkanlık divanına göre sol tarafta yer aldı.

CHP’li vekiller 2. MHP’li vekiller 3.BDP’li vekiller 4.ve iyi Parti’li vekillerse 5.sıraya oturdu. Genel Kuruldaki değişiklik kafa karışıklığı da yarattı. CHP’lideri Kemal Kılıçdaroğlu her dönem alışık olduğu, HDP’li vekillerin oturduğu sıraya yöneldi. Kııçdaroğlu CHP’li vekillerin kendisini alkışlamasıyla hatasını fark etti. İyi Parti ve MHP sıraları ile ilk temas genel kurulun ilk günü yaşandı. Grupların yan yana oturduğu salonda Devlet Bahçeli ve Koray Aydın kısa süreli sohbet etti.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan locada ki yerini alırken Milletvekilleri tarafından alkışlarla karşılandı.

Yanında Eski Meclis Başkanı İsmail Kahraman vardı. Meclis Başkanlığı koltuğunda oturan İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz açılışı yaptı (En yaşlı milletvekili olarak) Geçirdiği kaza nedeni ile Yılmaz ayakta duramadığını ifade etti. Açılış konuşmasını oturarak yaptı. Yemin töreninde öncelik mazereti olan vekillere verildi. İlk yemini tekerlekli sandalyesi ile gelen Musa Piroğlu yaptı.(İstanbul milletvekili)Vekillerin heyecanlı oldukları gözlendi. Yemin yazısını okumakta zorlananlar oldu. Yemin töreni 10 buçuk saat sürdü. CHP Milletvekili Deniz Baykal sağlık sorunları nedeniyle yemin törenine de katılamadı.

Yazının Devamı

CHP’YE İNCE AYAR

Seçim sonuçları Kılıçdaroğlu’na ‘ince ayar’ şeklinde yorumlandı. CHP’nin millet ittifakına rağmen aldığı oyların İnce’nin aldığı oylardan daha düşük olması, CHP önümüzdeki günlerde genel başkanlık yarışı ve koltuk savaşı yaşanabilir düşüncesini yoğunlaştırdı. İNCE İNCEDEN BAŞA GEÇER Mİ?

Referandumdaki ’HAYIR’ blokunu Saadet ve İyi Parti ile ‘Millet’ adı altında ittifaklaştırarak ‘+ HDP’faktörü ile kazanma planı sandığa uymadı. CHP yüzde 22.71 oy aldı. Muharrem İnce, CHP’den 8 puan civarında fazla oy aldı. Bu durum ilk olarak akla, seçim sürecinde İnce’nin performansı üzerinden yapılan ‘Cumhurbaşkanlığını kazanamasa da artık CHP’nin başına geçer’ yorumlarını getirdi. Gözler, CHP’de seçim sonuçlarının yaratacağı etkiye çevrildi. CHP’li seçmenlerden gelecek olan tepkiler merak konusu?

KILIÇDAROĞLU’NUN EN BAŞARISIZ SEÇİMİ

Kılıçdaroğlu’nun en başarısız seçimi oldu. CHP Genel başkanlığı koltuğuna oturduktan sonra 4’üncü seçimine giren Kemal Kılıçdaroğlu, bu seçimde en düşük oy oranını aldı. CHP’nin 22 Mayıs 2010 tarihinde yapılan 33.olağan genel kurultayında Genel Başkanlığa seçilen Kılıçdaroğlu, önceki günkü seçimle birlikte 4 seçim gördü. Kılıçdaroğlu başkanlığında 12 Haziran 2011 seçimlerine giren CHP, bu seçimlerde yüzde 25.98 oy aldı ve 24.dönem parlamentosunda 135 milletvekiliyle temsil edildi.CHP,7 Haziran 2015’te yapılan genel seçimde yüzde 24,95 oy aldı ve TBMM’deki milletvekili sayısı 132 oldu.1 Kasım 2015 milletvekili genel seçiminde yüzde25,32 oy alan CHP,134 milletvekili çıkardı. CHP’nin bu seçimdeki oy oranı yüzde 22,71’de kaldı. CHP 146 milletvekili çıkardı.

DİKKAT ÇEKEN AYRINTI CHP’NİN YÜKSEL OLDUĞU İLLERDE HDP’YE GEÇİŞ…

CHP’nin birinci çıktığı 5 ilde HDP oylarının artışı ise dikkat çeken ayrıntı oldu.2018 milletvekili genel seçimi’nde kesin olmayan sonuçlara göre, CHP’nin yüksek oy oranı aldığı İzmir, Aydın, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da 1 Kasım 2015 seçimlerine göre oy oranı düştü, bu illerde HDP’nin yükselişi dikkat çekti. İzmir’de, CHP’nin 2015’te yüzde 46,8’lik oy oranı kesin olmayan 24 Haziran seçimlerine göre yüzde 41,8’e geriledi ve HDP’nin oyları yüzde 11,4’e yükseldi.Bahsettiğim diğer illerde de yine HDP oylarının yükselmesi oldukça dikkat çeken ayrıntı.

Yazının Devamı

BALIKESİR VE SEÇİMİN KALBİ

Balıkesir’de siyasi partiler ve vatandaşlar, sakin ve bir o kadar heyecanlı- dinamik bir seçim süreci geçirdi.

Vatandaşlar seçime doğru artan parti araçlarındaki şarkılar ve bir gün öncesi yapılan yürüyüşlerdeki sloganların karışması, gürültüsünden rahatsız oldu. “Bitsin artık seçim” yorumları yaptı. Balıkesir’de siyasi partiler ve vatandaşlar, sakin ve bir o kadar heyecanlı- dinamik bir seçim süreci geçirdi. Vatandaşlar seçime doğru artan parti araçlarındaki şarkılar ve bir gün öncesi yapılan yürüyüşlerdeki sloganların karışması, gürültüsünden rahatsız oldu. “Bitsin artık seçim” yorumları yaptı. Düzenlenen yürüyüşlere gelince ;AK Parti il Başkanlığı apar topar düzenlediği yürüyüşte Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu sayesinde işi kurtardı. Coşkulu konuşması ile dikkat çeken Başkan Kafaoğlu yürüyüşe katılan milletvekili adaylarını ve partilileri coşkusuyla harekete geçirdi. Başkana tanınmış caddelerdeki esnaftanda destek geldi.CHP Balıkesir İl Başkanlığı başarılı bir yürüyüş düzenledi. Yürüyüşteki düzen dikkat çekerken partililerin pür dikkat Sarıyı dinlemeleri dikkat çekti.

CHP yürüyüşü sırasında e dikkat çekici ayrıntı ise Milli Kuvvetlerde ve AHP meydanında yaşandı. Milli Kuvvetlerde Balıkesir’de ki bir meczup arkasına taktığı AK Parti bayrağı ile yürüyüş önüne doğru rabia işlareti ile yürüdü.Bunu göröne bir CHP’li hemen meczup’a doğru giderek elindeki Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin broşürünü ve bir miktar para uzattı. Meczup attığı sloganında yönünü değiştirdi ve broşürlerle zafer işareti yapmaya başladı.AHP Meydanına gelindiğinde en dikkat çekici geçiş burada yaşandı. Yürüyüşün Milli Kuvvetlere nazaran biraz hız kazandığı ve serti geçişlin sağlanmaya çalışıldığı yolda karşılıklı sloganlar atıldı. Balıkesir Emniyeti etten duvar ördü ve her siyasi partinin geçişinde gösterdiği ustalıkla süreci yönetti.

Yazının Devamı

BALIKESİR’İN KIZLARI NEDEN MEŞHUR?

Elleri maharetli her konuda ön alırlarmış. Sesleri çok güzel olurmuş. Mütevazı yaklaşımları akılda kalıcıymış. İlişkileri çok kuvvetli ve zeki oluşlarıyla da dikkat çekerlermiş… İyi güzelde Türkiye’nin her yerinde vardır aslında bu memleketimin kızlarından yanılıyor muyum? Ancak bir gerçek var ki burada “Balıkesir’in kızlarının da adı ruhsal güzellikleri ile öne çıkmış” bize de mütevazı bir yaklaşımla övünmek düşer…

Balıkesir’in meşhur “k” ları ile ilgili daha öncede yazılarım olmuştu. Balıkesir’e dair her konuşmamızda “K” harfi adeta hemen çağrışım yapıyor ve Gittiğim farklı şehirlerde sizin “k”larınız meşhur değil mi ? diye soruyorlar. Gülümsüyorum soranlara ama cevap almadan da bırakmıyorlar…

Başlıyorum saymaya; “Kızları” ancak hatırlayanlar olacaktır. Kızlar meselesi çok tartışma yaratmıştı. Hatta geçmiş dönemlerde Vali Alaattin Yüksel demişti ki Balıkesir’in “k” ları deyince kolonya, kaymaklısı, kavunu derken bu ürünlerin yanına kızların koyulması hiç hoş değil demiş kadın platformlarından destek görmüş ancak Balıkesir’deki derneklerden tepki almıştı. Peki neydi gerçek? Neden kızları meşhur? Herkes soruyor fakat ayağı yere basan açıklamalar gelmiyordu. Şimdi bende size neden Kızları meşhur geçmişte Zağnospaşa civarında yaşayan ve 97 yaşında vefat eden Hatun Teyze’nin kızlarla ilgili söylediklerini Halime teyzenin anlattıkları ile duyurmak isterim. Rahmetli çok severdi kızları diyor Halime teyze Mekânı cennet olsun sözleri ile hatırlıyor hatun teyzeyi…

Yazının Devamı

BU BAYRAMDA UNUTMA!

Kültürümüzde önemli bir yer tutan Ramazan Bayramında akşamları mahyalar ışıklı ezanlar sabahın seherinde atılan adımlarla dolu doludur.

Ramazan ayını geride bırakarak karşıladığımız bu bayram herkese kutlu olsun. Bayramınız mübarek olsun. Biz her sene olduğu gibi geleneği yine bozmadık. Bu bayramda sizlerleyiz. Balıkesir’in Bayramda çıkan tek gazetesiyiz. Geçirdiğimiz Ramazan ayı Balıkesir’de geçmiş Ramazan aylarına göre daha farklı geçti bu sene. İlçelerde yapılan iftar programları sessiz ve sakindi. Merkezde bu sakinlik daha çok hissedildi. Geceler Ramazan ayı ve bayramı ile özdeşleşen bir başka kültürel öğe ile süslendi. Gölge oyunları “Hacivat ve Karagöz” ile Türk kültürünün önemli bir parçasını oluşturan etkinliklere yer verildi. Bu Ramazan ayında en çok çocuklar sevindi. Peki ya bayram? Bayramda beklenti olan harçlıkların durumuna göre değişir…

En güzeli azda olsa çocukları mutlu etmek. Biz Toplum ve Medya Merkezi Cemiyeti olarak arkadaşlarımızla bayramlık bekleyen çocuklarımıza ulaşmak için Karaoğlan Mahallesi muhtarımızdan 10 tane sim istedik. Bayramlıkları özenle seçtik ve çocuklarımızı mutlu ettik. Kendimizde çocukların tebessümü ile büyük bir mutluluk yaşadık. Bayramlıklarda her çocuğun küçükken daha çok özendiği kıyafetler, ayakkabılar değil midir? Eskiden daha yoğun hissedilerek yapılan bu alışveriş mutluluğu günümüzde her gün yapılan alışverişlerle birlikte aslında mutluluğun oranını da bir nebze gölgeliyor. Birde eski zamanlarda, gölge oyunu ramazan gecelerinde insanların en büyük eğlencesini oluştururdu. Büyük küçük herkes izlerdi Bu bayram o mutluluğu sadece çocuklar yaşadı.

Ramazan bayramı ailelerin bir araya gelip beraberce eğlendiği, etik anlamda ailenin önemini vurgulayan bir bayram. Herkes temiz giysilerini özenle giyer bu bayram. Ramazan bayramında ailelerin genç bireyleri daha yaşlı olan bireyleri ziyaret eder. Büyüklerin elleri öpülür. El öpen çocuklara büyükleri harçlık verir. Unutmayalım emi az da olsa mutlu edelim bozuk paralar cepte ağırlık demek…Tatlılar, şekerler, çikolatalar ikram ediliyor bu bayramda da erken hazırlanan baklavalar gelecek olan misafirleri bekliyor. Bekleyen yol gözleyen büyüklerimiz var unutmayalım emi? Arayalım, soralım yakınımız olsa da olmasa da bir büyüğe merhaba bayramın mübarek olsun diyelim sevelim sevilelim…Birde küslükleri yaşatmayalım küs olanlar varsa barış kapılarını arayalım Bayram geldi hoşgeldiniz diyelim dedirtelim…Bayram tadında mutlu kalın…

Yazının Devamı

KILIÇDAROĞLU VE BALIKESİR

Her inançtan insanıma her görüşten insanıma her zaman saygı duydum. Yeter ki insanları sevelim” oldu. Sonrası yine çok güzeldi diğerleri gibi bu kez bende pürdikkat dinledim. Ancak ilginç gelmedi değil sanki Balıkesir’e özel cümleleri özenle seçmiş ve özellikle kullandı…

Bu arada CHP İl Başkanlığının düzenlediği iftar programı sadece başarılı değil etkileyiciydi de…Tebrikler Serkan Sarı ve emeği geçenler… Hatırlayalım… Seçime 13 gün kaldı. Balıkesir’de de siyasi yarış hız kazandı. Geri sayım başladı. Balıkesir’e sırasıyla Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve son olarak CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu gelerek hem partililerine hem de STK, muhtarlar ve İşadamlarına seslendiler.

Karamollaoğlu hariç diğer partiler miting programları ile Kuvayi Milliye meydanında halkın karşısına çıktılar. Siyasilerin Balıkesir’e bıraktıkları Hepsini takip edebildiğim kadarıyla takip ettim. Aklımda kalanlardan bahsetmek istiyorum.

Yazının Devamı

YÜCEL YILMAZ NE YAPMIŞ?

Bilgileri topladık. Vatandaşları dinledik. Açıkcası biraz şaşırmadım desem yalan olacak…

Balıkesir’de dün ilginç bir haber turumuz oldu. Arkadaşımız Fatma Kara ile şehri turladık. Karesi’nin altını üstüne getirdik desek yeri. Balıkesir Karesi ilçesi kazan biz kepçe misali mahallelerde yaşayan esnafları dolaştık. Vatandaşları dinledik. Açıkcası biraz şaşırmadım desem yalan olacak…

Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ı siyasi olarak halktan kopuk olarak düşünüyordum. Ancak; düşüncelerim dün yaptığımız turda biraz değişime uğradı. Vatandaşında gördüğü hizmetlerdeki ‘’değişim var’’ söylemi gibi, benimde Başkanla ilgili düşüncelerimde dün değişim yaşandı. Haberi yaşamak için yaşayanlarla bir olmak en önemlisiydi. Karesi belediye Başkanı Yücel Yılmaz geçtiğimiz günlerde personeliyle bir araya gelmiş ve onlara ‘’Ben şanslı bir belediye başkanıyım’’ demiş ve bunu çalışan personelinin özverili çalışmasına bağlamış. Bu sözü açıkçası test edip bizde onaylamış olduk.

Yazının Devamı

PARTİNİN KÜSKÜNLERİ

Milletvekilliği için aday adaylığı başvuruları başladı ve devam ediyor. Balıkesir’de Ak Parti’de adaylık süreci oldukça hareketli. Bugüne dek 65 aday adayı başvurusu oldu ve bu sayı dün Cumhurbaşkanı’nın süre uzatımına gitmesiyle daha da artacak gibi… Peki, kimler var başvuru listesinde. Göze çarpan önemli isimler VAR…

Yine Yeni Yeniden…

Ak Parti’nin şarkısını hatırlayanlar bilir ‘’Yeniden Yeniden Yine Yeni Yeniden Türkiye’m Türkiye’m Yeni Güçlü Türkiyem…’’şarkısı bugünlerde özellikle partideki küskünlerin dilinde. Malum hatırlarsanız görev değişiklikleri yapılmış ve istemsiz istifalar olmuştu. Haa bir de şu var geçmiş seçimlerde Milletvekilliği için aday adaylığı başvurusu yapmış ancak listeye giremeyerek genel merkezi eleştirenlerde yine aynı kapıda şimdi. Yani; Yine Yeni Yeniden Güçlü Bir Nefes Arayışında…

Yazının Devamı

İŞÇİ MİSİN İŞVEREN Mİ? ÖĞRENCİ Mİ?

Evde, okulda, işte yaşamın elzem bir parçası olan vakit her zaman nakittir. Vakit size huzuru, sevinci, kaygıyı, kederi getirir bu getirilerdeki tercihiniz hangisi?

Peki, bu vakti nasıl kullanırsak mutluluğa, huzura veya paraya dönüşür?

Öncelikle belirtmek istediğim şeylere dikkatinizi çekmek istiyorum şuan bu yazıyı okuyorsanız ister çalışan, isterseniz işveren olun herkesi kapsayan verimlilik esasına dayalı vereceğim bu bilgiler tamamıyla katıldığım çalıştay ve seminerlerden elde ettiğim sonuçlar. Bugüne kadar eğitim içerikli hiçbir fırsatı kaçırmadığım için ‘sen delisin o bilgiler ne işine yarayacak’ diyenlere de tavsiyem dün dünde kaldı bugün senin günün…Yapabilecekleriniz var… Bir iş veren misiniz? O halde, işte verimlilik için bugüne kadar ne yaptınız? Yaptıklarınız yeterli mi? Yapacaklarınız varsa amaçlarınız için bir planınız var mı? Yada işçiyseniz amacınız ne? Çalışarak sadece para kazanmak mı? Para kazanırken aynı zamanda işinizi doğru yaparak mutlu ve huzurlu olmak mı? Yoksa sadece ailenizin baskısıyla mı çalıştırılıyorsunuz? Çalışanlar işinden memnun mu? Çoğu zaman işinden memnun olmayan çok kişiyi duymuyor muyuz? Peki neden değil? çalışan memnun olmak için hiç kendisinin gerektiği verimliliği sağladığını düşündü mü? ve işyerine, arkadaşlarına aktarabildi mi bu verimliliği…Bir de öğrenci olduğumuzu düşünüp şu soruyu kendimize soralım ders çalışırken, ödev yaparken, sınavlara hazırlanırken belirli bir hedef doğrultusunda yol aldınız mı? Unutmayın hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım etmez…

Yazının Devamı

SHOPİA ROBOTU VE VALİ YAZICI İSTİHDAM FUAR’INDA…

Balıkesir için son derece güzel ve takdir edilecek boyutta yapılan fuar ancak; bu fuarın yanında mevsimlik işçiler için Toplum Yararına çalışma kapsamında alınan başvurular oldukça sıkıntılıydı dün.

Geçicide olsa bir iş imkânım olsun diyenler normal işçilere oranla daha çoktu. Gala bahçesinde yoğunluk öğleden sonra fuar açılışının da yapılmasıyla birlikte arttı. Sabahtan buyana bekliyoruz diyenler gergindi. Biliyorsunuz hava dün oldukça güzel ve güneşliydi. Sıcak havadan bunalan ve yetkili olmadığı için içeriye alınmayan işçiler sıcakta uzun kuyruk oluşturdu. Kiminin elinde formlar olduğu yerde doldurmaya çalışıyor kimininse form kalmamış diyerek umutla bekleyişi sürüyordu bahçede. Ağlayanda vardı, gülende. Balıkesir’in kırsal mahallelerinden de gelenler vardı .

Gala salonunda önceden hazırlıklar yapılmış ve kurdelenin kesilmesi ile birlikte içeriye giriş yapıldı. Protokol stantları dolaştı. Vali Ersin Yazıcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Özdemir, İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Kadir Kabak, İlçe Kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları, oda başkanları, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, işverenler ve temsilcileri ile iş arayanlar ile üniversite öğrencileri katılım sağlamıştı. Birde mevsimlik işçiler…

Yazının Devamı

TÜRKİYE’DE PROJELER ÇILDIRDI

Dünyadaki mega projelere bakıldığında Türkiye, 10 mega projeden 6’sına ev sahipliği yapıyor. Türkiye yapılamayanları ve hayal edilenleri yapıyor. Ülkemizde son yıllarda ulaşım, altyapı, enerji ve savunma alanlarında mega projelere hız verildi. Dünyanın gıptayla baktığı mega projelerimiz var.

Yaşama hizmet koşusunda ,Devlet ve Millet atağı olarak nitelendirdiğim köprülerimizden tutun, Marmaray’a, Avrasya Tüneli’ne ve 3. Köprü gibi büyük projelerle artış atılımların yürümediğini adeta koştuğunu görüyoruz. 3. Havalimanı, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün yapımı ise hala devam ediyor…Bu projelere eklenen bir Kanal İstanbul projesi ile İstanbul haritasındaki değişimle gelen ve göze çarpan çılgın projeler adeta yaşama birebir dokunuyor. Göze batan bu projelerle gelen atılım ı gören Dünya’da Türkiye konuşuluyor.

Analiz…Ekonomi…Piyasa…

Mega denilen bu tür projelerde, ölçek olarak daha yoğun demir ve çimento kullanılıyor. Ve, Türkiye’de özellikle çimento ve beton üretiminin yüksek kapasitelere geldiği, dolayısıyla bu alanlardaki ihtiyacın tek bir tesisin üretimi ile dahi karşılanabileceği düşüncesi öne çıkıyor. Sektörle ilgili piyasa bilgilerinde de örneğin; İstanbul’da 20 milyon tonluk çimento üretim kapasitesi var ve bundan dolayı sektörde mega projeler bir maliyet artışının zor olacağı belirtiliyor. Bu konuda Piyasa analizi konusunda okuduğum birkaç yazıda dikkatimi çeken cümlelerden bazılarını sizinle de paylaşmak istedim. Mega projeler yüksek tüketim içeren projeler. Ancak, Türkiye’de iç piyasadaki çimento fiyatları dünyadaki emsallerinin çok altında. Türkiye’de şu anda çimentonun tonu en pahalı yerlerde 40 euro civarında, bazı yerlerde 37 euro. Dünyada emsal ülkelerde ise 60-70 euronun altına hiç düşmüyor. Projesine göre değişmekle birlikte yapımı devam eden 3. Havalimanı’nın 600-700 bin ton çimento tüketimi var. Bu da bir fabrikanın üretiminin yarısına denk geliyor. Marmara Bölgesi’ndeki üretim kapasitesi ise 20 milyon ton. Fiyatı yükselten etkenlerde var. Çimentonun hammaddesi yerli olsa da çimentonun üretilmesi için kullanılan enerji ithal. Bunların üretimdeki payı yüzde 50. Yani dolara endeksli elektik bu işin önemli girdilerinden. Yine kömür ithalatı olan malzemeler arasında. Yabancı para cinsinden alındığı için artan kurla birlikte bu alanda da maliyetler yükseliyor.

Türkiye’deki MEGA projeler

Marmaray, Avrasya Tüneli, 3. Köprü ,3. Havalimanı, 1915 Çanakkale Köprüsü (yapımı sürüyor). Kanal İstanbul projesi … 2023’e kadar 2 nükleer santral (Nükleer enerji santralları kurma süreci devam ediyor.) 2023 yılına kadar 2 nükleer santralin hayata geçirilmesi planlanıyor. Daha yazılması gereken pek çok atılım var…

Yazının Devamı

BALIKESİR’İN ‘K’LARINI BİLMEYEN VAR MI?

Meşhurdur hani Kolonyası, Kızları, Kaymaklısı, Kavunu, Kazı, kaçığı, Koca Saat’i, Koyun’u Keçisi, Kuzu’su, Türküler yazdıran Kekliği, Dağ havasıyla gelen Kestane’nin lezzeti, Kaplıcası, Kızpınar’ı, Karadut’u, Kavakları ve Köseler’in Kabağı, Kaynanası, bitti mi derseniz bitmez Balıkesir’in ‘K’ları Kuvayi Milliyesi, Karesi Beyi, Körfezi,( Alacamescitteki) Kırkbayrak adamı, Kurtderelisi, Kocaseyit’i,…

Balıkesir denince meşhurdur hani Kaz Dağlarının havası. Hemen ötede Cennet köşelerinden bir yer olan yeşil yurdu. Yeşili, maviyi ve her rengi görmek mümkündür coğrafyamızda. Müthiş bir mozaiğe sahibizdir taşıyla,bor’u ile beyaz ve maviliğin doruğuna çıkarız adeta…

Ve bu arada İnersiniz dağ eteklerinden Yeşilliklerin gölgesinden salınarak ve Güneş’in kızıllığından öteye bir genç kız gibi süzülen Masmavi Deniz’i bakıyordur size körfezde efil efil…

Yazının Devamı