SağlıkGündem

Yeni Covid Varyantı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Dünya genelinde soğuk hava dalgasıyla birlikte ortaya çıkan ve COVID-19'un yeni bir alt varyantı olan JN1, hızla yayılmaya başladı.

Yeni Covid Varyantı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Dünya genelinde soğuk hava dalgasıyla birlikte ortaya çıkan ve COVID-19’un yeni bir alt varyantı olan JN1, hızla yayılmaya başladı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bu yeni varyantın bulaşma hızına dikkat çekerek potansiyel halk sağlığı tehditlerine karşı uyardı. JN1, özellikle Hindistan, Çin ve ABD gibi nüfus yoğunluğu yüksek ülkelerde tespit edildi. DSÖ, bu yeni varyantı “dikkate alınması gereken” bir varyant olarak tanımlarken, mevcut aşıların JN1’e karşı koruyuculuğunu sürdürdüğünü belirtiyor.

JN1 varyantının hızlı yayılmasının temel nedeni, virüsün yüzeyinde bulunan spike proteininde meydana gelen bir mutasyon. Bu mutasyon, JN1’in BA.2.86 adlı başka bir varyantından evrimleşmesine yol açtı. Spike proteinindeki bu değişiklik, virüsün hücrelere bağlanma şeklini etkileyerek yayılım hızını ve aşı etkinliğini etkileyebilir. Ancak, DSÖ halihazırda JN1’in daha şiddetli hastalıklara neden olup olmadığı konusunda kesin bir kanıt bulunmadığını ifade ediyor.

DSÖ, JN1’in kış aylarında diğer enfeksiyonlarla birlikte COVID-19 vakalarında artışa neden olabileceğini öngörüyor. Ancak, bu varyantın hastaneye yatışlara sebep olma konusunda net bir veri bulunmamakta. DSÖ, toplum sağlığını korumak için maske kullanımı, hijyen kurallarına uyum, aşılanma ve semptom gösteren kişilerin test yaptırmalarını öneriyor.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu