GündemKöşe Yazıları

26 Ağustos’un Tarihteki Önemi

26 Ağustos’un Tarihteki Önemi

Dev tarihsel hatıraların yıl dönümü bugün. Tarih sayfalarında Anadolu’nun kapılarının Türklere açıldığı günü hatırlayalım, hatırlatalım, hatır için hatıra olalım hadi. Sultan Alparslan ve ordusunun Romen Diyojen ile savaştığı, 26 Ağustos 1071 Cuma günü Malazgirt Ovası’nda tekbirlerle ve dualarla zafere ulaştığımız, Anadolu kapılarının sonsuza dek biz Türklere açıldığı günün tarihidir o tarih. 26 Ağustos 1071 Malazgirt Zaferi’nin 949. yıl dönümüdür bu yılki 2020 yılımız. Bir diğer önemli tarih daha barınıyor; aynı tarih ama Osmanlı dönemiyle Cumhuriyet dönemi anılarını kucaklayan gün, hatırlayanlar vardır. Evet, yine 26 Ağustos 1922 tarihi takvimlerde salınıyor. 26 Ağustos 1922’de Mustafa Kemal ve silâh arkadaşları Büyük Taarruz’da vatan için Kurtuluş Savaşı mücadelesi verdiler. Düşmanlardan canla başla koruyup da cumhuriyetin tohumlarını ektik 1922’de yeni bir devlet kurarak. 26 Ağustos 1922 Büyük Taarruz’dan bu yana 98. yıl dönümünü zaferle taçlandırıyoruz 2020 yılımızI. Sultan Alparslan ve Mustafa Kemal’i, cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder ATATÜRK’ü, kahraman Türk askerlerimizi, şehitlerimizi saygıyla anıyoruz bugün.

***

15.055 sayısı neyi hatırlatıyor sizlere? Dumlupınar şehitlerimizi hatırlayanınız var mı?  Evet, çok önemli bir sayıdır 15.055, her bir rakamın hakkını verircesine can vermiştir bu topraklardaki meçhul kahramanlar. 26 Ağustos tarihi için halkın arasına mikrofonuyla karışan bir haber spikerimiz her birimize: “15.055 sayısı size neyi hatırlatıyor?” diye sorduğunda sokaktaki eğitimli kesimin, üniversite mezunlarının da bir tanesi dahi doğru cevap verememişti. “Bilmiyorum… Enflasyon olabilir mi?… Ekonomik krize dair eski rakamlar mı?..” gibi birbirinden farklı akıl yürütmeleri ortaya sunulmuştu. “Bu sayımız, Büyük Taarruz’da Kurtuluş Savaşı mücadelesi veren şehitlerimizin sayısıdır.” diye açıklandığında herkesin nefesinde bir düğümlenme, gözlerde biriken hafif nemli akan gözyaşı, merhametli yüz ifadeleri kendini ele verdi. Kolay değildi her bir rakamın hakkını vermek, bir şehidin dahi kanının bir damlasının önemini dünyaya anlatabilmek.

İşte Sultan Alparslan’ı ve Mustafa Kemal’i her 26 Ağustos tarihinde hatırlarız bu topraklar uğruna şehit düşen askerlerimizle birlikte. 26 Ağustos 1071 Cuma günü, mübarek günde “Allah Allah!” sesleriyle Malazgirt Ovası’nda çınlamıştı zaferin sesi. Anadolu’nun kapıları Türklere açılmıştı o gün. Yine tarih 26 Ağustos’tu ama yıl 1922 idi. “Anadolu” ismi, “Türkiye” olarak devamını sürdürecekti, cumhuriyetin temelleri ecdadın nefesiyle yükseldi. 26 Ağustos’un tarihteki önemi kitaplarda, radyo programında, televizyon ekranında anlatılsa da bir güne sığdırabilmek imkânsızdır. Zaferimiz kutlu olsun. “Tek bayrak, tek millet, tek vatan, tek devlet” olma bilinci Türklük bilincimizle var olsun. NE MUTLU TÜRK’ÜM DİYENE!

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu