GündemDünyadan HaberlerGörüntülü Haberler

5 bin yıllık sanatı öğretecek genç beyinler arıyor

İNSANLIK tarihinin en eski sanatları arasında yer alan füzyon (Yüksek sıcaklıkta ısıtılarak)  ve üfleme tekniğiyle cama şekil verme sanatı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. 25 yıldır bu sanatla uğraşan Davut Tapan, Türkiye’de bu sanatla profesyonel olarak uğraşan 10 usta olduğunu söyledi. Yetiştirecek genç beyinler aradıklarını ifade eden Tapan, sanatın yok olmaması için gelecek nesillere aktarılması gerektiğini belirtti.

Balıkesir’de psikiyatri hastalarının rehabilite edilmeleri için Balıkesir Devlet Hastanesi Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi tarafından kurulan Mavi At Kafe’de cam sanatı eğitimleri veren Davut Tapan, cama şekil verme sanatının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. 13 yaşında başladığı mesleğini 25 yıldır icra ettiğini belirten Tapan, Türkiye’de bu sanatla profesyonel anlamda uğraşan 10 usta olduğunu söyledi. Sanatı öğretecek ve yetiştirecek gençler bulamadıklarını ifade eden Tapan, bu sanatın Türkiye’de özellikle hastaların rehabilitasyonu için kullanıldığını belirtti.

 

UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ SANATLAR ARASINDA

 

İstanbul Beykoz Cam Ocağı’nda belli bir eğitim aldıktan sonra sanatını ilerletmek için İtalya ve Mısır’da çeşitli teknikler öğrendiğini söyleyen Tapan, Ortadoğu’da eğitimler verdiğini de aktardı. Sonrasında İstanbul’da çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Tapan, 4 yıldır da Balıkesir’de psikiyatri hastalarına rehabilite olmaları için eğitimler verdiğini söyledi. Cam sanatını öğreterek genç nesillere aktarmak istediklerini söyleyen Tapan, “Bu sanatı öğretmek istiyoruz. Ücrette istemiyoruz. Yeter ki bu sanat gelecek nesillere aktarılsın. Unutulmaya yüz tutmuş sanatlar arasında. Gençlerimizi ve taze beyinlere ihtiyacımız var bu sanatı öğretmek için. Zor bir sanattır çünkü. Dünyanın en zor sanatları arasında yeralır. Birde toprağı ve kumu alıp müthiş objelere dönüştürmek gerçekten zordur.” dedi.

 

TÜRKİYE’DE CAM SANATIYLA UĞRAŞAN 10 USTA VAR

 

Türkiye’de cam sanatıyla uğraşan ve profesyonel olarak yapan 10 usta olduğunu söyleyen Davut Tapan, hobi olarak yapanların sayısının fazla olduğunu ancak, bununda yeterli olmadığını belirtti. Cam sanatının hayal gücüyle birleşen bir sanat olduğunu ifade eden Tapan şunları söyledi: “Ülkemizde hayal gücünü cam sanatı ile gerçeğe dönüştürecek kişi sayısı çok az. Buda Türkiye’de 10 kişi. Bazı ustalarımız benim gibi sanatını hastaların tedavi edilmesi için kullanıyor. Mesela Antalya’da kanser hastalarının tedavisi için kullanılıyor. Cam sanatını yaparken bir anda başka bir dünyaya geçiyorsunuz. Beyninizdeki tüm olumsuz düşünceler kalkıyor. Stres yokoluyor. Tamamen olumlu düşünce beyninize hakim oluyor.”

 

CAMA NEFES İLE ‘HAYAT’ VERİYOR

 

Cama füzyon ve nefes yöntemiyle şekil verdiğini söyleyen Tapan, “Neye nasıl üfleniliyorsa ruhla, aynı şekilde camda nefes ile üfleniliyor. Ve üflerken de sanki onu hissediyorsunuz. Cam ile konuşuyorsunuz. Cam sizinle konuşuyor. Benim şuramı şöyle yap, buramı şöyle yap diye. Yani onunla bir arkadaş oluyorsunuz. Sonunda da güzel bir eser ortaya çıkıyor.” diye konuştu. Devrim DERİN

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu